5.4.21

Δ. Βόλου: Απευθείας ανάθεση απ’ τη διοίκηση Μπέου σε εταιρεία του φασίστα ΗλιόπουλουΡαφαήλ Πράσινος, φοιτητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ.

Οργή έχει προκαλέσει η κίνηση από μεριάς Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα του Αντιδημάρχου Ανδρέα Ζέρβα να παραχωρήσει την εκτύπωση εντύπων τουριστικής προβολής και πληροφόρησης για τις ανάγκες του Τμήματος Τουρισμού, αξίας 6.200 ευρώ, σε εταιρεία που ανήκει στον πρώην τοπικό βουλευτή της Χρυσής Αυγής, νυν στέλεχος της ΕΛΑΣΥΝ του Λαγού και καταδικασμένο για την εγκληματική του δράση σε φυλάκιση, Παναγιώτη Ηλιόπουλο. Πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό που δείχνει τις σχέσεις της δημοτικής αρχής Μπέου με τον χώρο των φασιστών. Μετά την καταδίκη του για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση θα ήταν αναμενόμενο η οποιαδήποτε συναναστροφή με τον ίδιο και γενικότερα με τα πρώην και νυν μέλη της Χρυσής Αυγής να θεωρείται τουλάχιστον κατακριτέα από την κοινωνία και ειδικότερα από τους «θεσμούς του κράτους»… Από ότι φαίνεται αυτό δεν ισχύει για τον Μπέο. 

Οι σχέσεις Μπέου – φασιστών

Ο Δήμαρχος Βόλου σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν έχει ξεπλύνει τη ΧΑ με διάφορους τρόπους καθώς μοιράζονται κοινές πολιτικές απόψεις και πρακτικές. Δεν είναι λίγες οι φορές που η δημοτική αρχή το έχει αποδείξει αυτό αφού ο Μπέος έχει εμφανιστεί, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και δημόσια, παρέα με τον Ηλιόπουλο, ακόμη και λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2019 όταν στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Ορφανοτροφείου Βόλου παρευρέθηκαν οι χρυσυαγίτες Ηλιόπουλος και Παναγιώταρος κι ο Μπέος φωτογραφήθηκε με τον πρώτο. 

 Χρησιμοποιώντας έναν λαϊκίστικο λόγο και πατώντας πάνω στα κοινωνικά προβλήματα παρουσιάζονταν ως υποστηρικτές του λαού που ενδιαφέρονταν για την ευημερία του, την ίδια στιγμή που η Χρυσή Αυγή προετοίμαζε τα τάγματα εφόδου της και σε πολλές περιπτώσεις επιτέθηκε κατά εργαζομένων, νεολαίας και ευρύτερα της κοινωνίας.

Αντίστοιχα οι αγώνες των κατοίκων του Βόλου για καθαρό νερό και αέρα όχι μόνο έχουν αποδοκιμαστεί αλλά η θέση της δημοτικής αρχής είναι ενάντια στα κινήματα, που δέχονται προπηλακισμούς και άγρια καταστολή. Η παρουσία των ΜΑΤ στο δημοτικό συμβούλιο μετά από εντολή του Δημάρχου, που εμποδίζουν την είσοδο στους πολίτες όποτε διακυβεύονταν σημαντικές αποφάσεις επί των θεμάτων, οι προσβολές και οι συλλήψεις αγωνιστών του κινήματος είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Επιπλέον συχνά ο ίδιος ο Μπέος έχει μιλήσει δημόσια με ρατσιστικό και σεξιστικό λόγο ενάντια στους πρόσφυγες και στις γυναίκες ενώ ήταν πάντα ιδιαίτερα ευνοϊκός απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Για παράδειγμα, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11/9/2015 είχε πειμεταξύ άλλων:

«η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα όπως και τα υπόλοιπα και στη Μαγνησία θα έρθει 3ο κόμμα με πολύ μεγάλα ποσοστά» ενώ απευθυνόμενους στους δημοτικούς συμβούλους της Αριστεράς είπε «φασίστες είστε εσείς»!

Να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει

Η συγκεκριμένη κίνηση ίσως φαίνεται μικρής σημασίας όμως και η απήχηση της Χρυσής Αυγής όπως και κάθε φασιστικής οργάνωσης δεν ήταν εξαρχής πλατιά διαδεδομένη και ριζωμένη. Το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να στοχεύει ώστε να καταρρίπτει κάθε προσπάθεια προσέγγισης της κοινωνίας από φασιστοειδή, είτε είναι μικρή είτε μεγάλη και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, νομικό, κοινωνικό, επικοινωνιακό κτλ. Η επίσημη αναγνώριση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση είναι μια σπουδαία νίκη αλλά η ιδεολογία του φασισμού υπάρχει ακόμη σε άτομα της κεντρικής πολιτικής σκηνής που παρουσιάζουν ένα πιο διακριτικό πρόσωπο πίσω από μια γραβάτα αλλά και σε κόσμο ευρύτερα στην κοινωνία που έχει αγανακτήσει με τα δεινά της οικονομικής κρίσης και δε βλέπει καμία διέξοδο. Ο αγώνας πρέπει να δίνεται καθημερινά στους χώρους δουλείας, σπουδών, στις γειτονιές, στα δημοτικά συμβούλια καθώς και στο κοινοβούλιο ώστε να αποκοπούν τέτοιες ιδεολογίες από την κοινωνία και να μην έχουμε ξανά άλλες μαύρες κηλίδες στην ιστορία.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.