20.4.21

20 Απριλίου του 2015 άρχισε η δίκη των εγχώριων Ναζί.




 Και να που ήρθε πια αυτή η 20η Απριλίου που δεν μετράμε πόσα χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της δίκης της ΧΑ και πόσο ακόμη θέλουμε για να τελειώσει.

20 Απριλίου του 2015 άρχισε η δίκη των εγχώριων Ναζί.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι της περσινής ανάρτησης, που ήμασταν πια στην τελική ευθεία.
Τώρα πια ξερουμε!
Οι Ναζί είναι στη φυλακή! (εκτός από τον Χρήστο Παππα και τον Γιάννη Λαγό)



"Μια τέτοια μέρα πριν πέντε χρόνια πήραμε το δρόμο για τις γυναίκειες φυλακές Κορυδαλλού.
Ένας δρόμο που ξέραμε ότι θα ήταν μακρύς και δύσκολος, όχι τοσο ομως. Κανείς ακόμη και ο πιο απαισιόδοξος δεν περίμενε ότι αυτή η δικη, η σημαντικότερη της Μεταπολίτευσης δεν θα είχε ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2020. Εκείνη την πρώτη μέρα της δίκης όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Κορυδαλλό, για τα "δρακόντεια" μέτρα ασφαλειας όχι για την ουσία. Όχι για το γεγονός ότι για πρώτη φορά ολόκληρη ΚΟ "κόμματος" κάθησε στο σκαμνί. Ότι 69 μέλη ενός "κόμματος" κατηγορουνται για κακουργήματα.
Στα πέντε αυτα χρόνια είδαμε ανθρώπους γενναίους να έρχονται με το ονοματεπώνυμο τους να ξεμπροστιαζουν το κτήνος. Είδαμε ανθρώπους μέλη μιας αγέλης να κλαίνε και να λιποθυμούν μπροστά στο βάρος της αποκάλυψης. Αστυνομικούς να επικαλούνται αστείες δικαιολογίες για την αδράνεια τους. Είδαμε πρώην ισχυρούς να κρύβονται πίσω από νομικα τεχνάσματα.
Είδαμε γονείς θεριά. Φίλους ασπίδες. Δικηγόρους που τιμούν την επιστήμη τους.
Είδαμε και ακούσαμε με φρίκη πως έγινε η δολοφονία του Παύλου, πως παρά τρίχα γλίτωσε ο Αμπουζιτ, πως παρά λίγο να μην ζούσε ο Σωτήρης. Πως ακόμη αρκετοί υπέστησαν επιθέσεις, τραμπουκισμους από μια ομάδα ανθρώπων που αποφάσιζε ποιος μπορεί να κυκλοφορεί η όχι σε ποια γειτονιά. Με την ασυλία του συστήματος. Με απέναντι τους μικρές ομάδες ανθρώπων που δεν έμειναν στο μικρόκοσμο τους. Έβλεπαν τη μεγάλη εικόνα. Της κοινωνίας που εκφασιζόταν. Που έτρεχε στη ΧΑ για να λύσει τα προβλήματα του.




5 χρονια από την έναρξη της δίκης και είμαστε πια λίγο πριν το τέλος, της απόδοσης ευθυνών, της απονομής της δικαιοσύνης.
5 χρονια που λίγοι δημοσιογράφοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων . 5 χρόνια που λίγοι άνθρωποι εξέθεσαν εαυτους.
5 χρόνια που αν δεν υπήρχε το
Golden Dawn Watch
να τα καταγράψει λεπτό προς λεπτό, κανείς στο μέλλον δεν θα μπορούσε να μάθει τι έχει ειπωθεί σε αυτή δίκη.
Λίγο πριν το τέλος λοιπόν, να σταθούμε στο πλάι αυτών των ανθρώπων που όλα αυτά τα χρόνια έχουν μοχθήσει, στα θύματα και τις οικογένειες τους και να δώσουμε μια υπόσχεση ως κοινωνία , ότι δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά".
Οι φωτό είναι από την πρώτη συνεδρίαση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Και από την τελευταία στο Εφετείο.

Aπό το προφιλ (στο Facebook) της δημοσιογράφου
Eleftheria Koumandou
, μέλους της καμπάνιας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ και του


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.