17.12.20

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης:Μια εικόνα-χίλιες λέξεις


Η εικόνα που βλέπετε είναι από την χανιώτικη εφημερίδα Παρατηρητής. Δημοσιεύτηκε στις 21/11//1942 και αποτελεί διαφημιστική καταχώρηση του "Γερμανομαθούς δικηγόρου" Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού.

Φυσικά δεν έχω τρόπο να αποδείξω ότι ο Κων. Μητσοτάκης υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών. Δεν μπορώ όμως παρά να αναρωτηθώ μεγαλοφώνως: Ποιος δικηγόρος θα τολμούσε να υπερασπιστεί Έλληνες στο Γερμανικό Στρατοδικείο αν δεν τα είχε κάνει πλακάκια με τους κατακτητές;

Με άλλα λόγια, σε μια περίοδο που οι κομμουνιστές έπεφταν κατά χιλιάδες στον αγώνα ενάντια στους Ναζί ο πατήρ Μητσοτάκης "έκανε καριέρα" στα Γερμανικά Στρατοδικεία. Ο γιός του έρχεται 80 χρόνια μετά να διαστρεβλώσει πλήρως την Ιστορία. Ε, λοιπόν, αιδώς Αργείοι!

Από τον τοίχο του Αλέξανδρου Πραντούνα στο Facebook

 

2 σχόλια:

  1. ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΪΚΟ»…

    Επειδή η «Οικογένεια» φαίνεται να διανύει την τρίτη γενιά (τουλάχιστον από την εποχή του παππού ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ) πολιτικών που διαφεντεύουν τη χώρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θέλω να καταγράψω κάποιες σκέψεις μου και να παραθέσω δυό πολύ μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο τού Ιωάννη Ν. Παϊζη.
    Συγκεκριμένα, ο ως άνω γιατρός και αγωνιστής τής Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη
    “…έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης: Τα Μετά την Μάχην- Η Αντίστασις», την κυκλοφορία του οποίου απαγόρευσε η οικογένεια Μητσοτάκη (για λόγους που αναλύονται παρακάτω), κι έτσι κυκλοφορούσε για δεκαετίες παράνομα στην Κρήτη, από χέρι σε χέρι. Στο βιβλίο αυτό αναφέρονται ονομαστικά και με λεπτομέρειες όσοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς ή επωφελήθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την κατοχή…”

    Οφείλω να ομολογήσω δημόσια ότι δεν περίμενα ποτέ ότι ένας δεύτερος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ θα «πρωταγωνιστούσε» και πάλι στη δημόσια ζωή και ως Πρόεδρος τής Νου-Δούλας αλλά και ως Πρωθυπουργός. Με άλλα λόγια, ΔΕΝ φανταζόμουνα ότι θα κατάφερνε να κερδίσει τίς εσωκομματικές εκλογές, αλλά ούτε και ότι θα νικούσε στις βουλευτικές εκλογές τού 2019…

    Όπως αποδείχτηκε, όμως, ο «ΛΑΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ», ο άνθρωπος ο οποίος τον ΕΒΡΙΖΕ και τον ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΣΕ επί σειρά ετών ως προβεβλημένος βουλευτής-πολιτικάντης τού ΛΑΟΣ, τού εξασφάλισε την ηγεσία – εξού και ο «ΚΟΥΛΗΣ» τον αντάμειψε ορίζοντάς τον «Αντιπρόεδρο» (!!!).


    Κατά την άποψή μου, φαίνεται ότι ένα «αόρατο νήμα» ενώνει-συνδέει ΟΛΟΥΣ τούς ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ τών τελευταίων 80 τουλάχιστον ετών:

    Η συνεπέστατη “ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ” τους σε ΟΛΕΣ τίς εποχές και σε ΟΛΕΣ τίς καταστάσεις.


    Δυστυχώς, επειδή το βιβλίο με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης: Τα Μετά την Μάχην- Η Αντίστασις» που κυκλοφόρησε για λίγο το 1971, αλλά γρήγορα ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ μετά από ενέργειες τής ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (όπως αναφέρθηκε και παραπάνω), είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθεί, παραθέτω δύο αποσπάσματα από άρθρο στο “άγιο” διαδίκτυο με τίτλο «Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;» (9 Οκτωβρίου 2010):

    – (σελ. 96) «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως σχεδόν μετά την επικράτηση των Γερμανών στην Κρήτη, φάνηκε ότι πολύ ευχερώς προσαρμόστηκε με την δημιουργηθείσα νέα κατάσταση, και σαν επιβεβαίωση τούτου εθεωρήθη η πρόσληψη της κόρης του Καίτης σχεδόν ευθύς αμέσως στην υπηρεσίαν των Γερμανών ως διερμηνέως όπου και παρέμεινε μέχρι τέλους της αποχωρήσεως των Γερμανών. Ο υιός του Κων. Μητσοτάκης, ο και ήδη θεωρούμενος εν δράσει πολιτικός, ήλθε στην Κρήτη, αν καλώς έχω σημειώσει, τον Οκτώβριον ή Νοέμβριο του 1941 και η δημιουργημένη οικογενειακή ατμόσφαιρα των καλών σχέσεων με τους Γερμανούς...»

    – (σελ. 97) «Μαζί μου σαν υπεύθυνου της αντιστάσεως του Νομού Χανίων, δεν ζήτησε ούτε είχε καμιά επαφή, και η δημιουργηθείσα εντύπωση περί το πρόσωπό του, την οποία συμμερίζομαι ανεπιφυλάκτως, ήτο ότι κράτησε από την αρχή καιροσκοπική θέση, μη πιστεύοντας στον σκληρό συμμαχικό αγώνα. Η όλη πολιτική τακτική του άλλως τε μέχρι σήμερον με τους μύριους επίμεμπτους πολιτικούς ελιγμούς του και τις μύριες υστερόβουλες πολιτικές εκδηλώσεις του[…] …ίσως γιατί είχε προηγηθεί έκπληξη και αγανάκτηση μου από πληροφορίες ότι στο σπίτι του Μητσοτάκη οι Γερμανοί έκαναν κάθε βράδυ πάρτυ διασκεδάσεως...
    ‘Δεν μπορώ πλειά, κάθε βράδυ έχουν πάρτυ στο σπίτι του Μητσοτάκη οι Γερμανοί και κουβαλούν γλυκά, ανθοδέσμες και τρόφιμα, θα τους ρίξω χειροβομβίδα να τους σκοτώσω όλους μαζί’».

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟ: Η «Μητσοτάκειος προσαρμοστικότητα» είναι αέναη και απύθμενη.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η διαχρονική ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΙΑ τών ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΩΝ μάλλον αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ...

    Προκειμένου να μην υπάρξουν "παρεξηγήσεις" σχετικά με τον τίτλο τού άρθρου από το οποίο άντλησα στοιχεία για το προηγούμενο σχόλιο μου, παραθέτω τα πλήρη στοιχεία του (τίτλο και λινκ):

    "Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;" (9 Οκτωβρίου 2010)

    στο: https://silentcrossing.wordpress.com/2010/10/09/γιατί-χαίρεται-ο-κόσμος-και-χαμογελά-π/


    ΥΓ 1. Παρακαλούνται όσες φίλες και φίλοι έχουν ιστορικές και πολιτικές ανησυχίες ή/και κατάγονται από την ΚΡΗΤΗ και ιδίως από την περιοχή τών ΧΑΝΙΩΝ να ψάξουν ή να ρωτήσουν για το συγκεκριμένο βιβλίο σε γνωστούς, συγγενείς και βιβλιοθήκες. ΔΕΝ είναι δυνατόν να έχουν «εξαφανιστεί» ή καεί ΟΛΑ τα αντίτυπα τού συγκεκριμένου βιβλίου. Θέλω, επίσης, να πιστεύω ότι σε πιο «στενούς» κύκλους τών Χανίων θα υπάρχουν και άλλα ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ που αναφέρονται στην ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ τής «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ»…

    ΥΓ 2. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρώ ότι ο Ιστορικός τού μέλλοντος αλλά και τού παρόντος «ΟΦΕΙΛΕΙ» να μελετήσει το διαχρονικό «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ» καθώς και τη διαχρονική ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΙΑ τους…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.