3.11.20

Χρυσή Αυγή : Χρυσαυγίτες δρούσαν επί χρόνια, αλλά ακόμη μένουν στο απυρόβλητο

Επίθεση σε καθηγητή πανεπιστημίου και φοιτητές και προπηλακισμοί μεταναστών από ακροδεξιούς πυρήνες που είχαν κάλυψη μέρους της Αστυνομίας και της Εκκλησίας

Πολύ σοβαρές καταγγελίες για ακροδεξιούς θύλακες της Χρυσής Αυγής, που συνεχίζουν να φοβίζουν τον κόσμο και να μένουν στο απυρόβλητο, έχοντας την κάλυψη αστυνομικών και μερίδα της Εκκλησίας, έρχονται από την Ηπειρο.

Συγκεκριμένα, σα να μην καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, στελέχη της από την περιοχή των Ιωαννίνων, της Ζίτσας και της Κόνιτσας συνεχίζουν να παραμένουν στο απυρόβλητο και μάλιστα με προκλητικό τρόπο καθώς θεωρούν ότι μέρος της τοπικής κοινωνίας τους έχει απλώσει ασπίδα προστασίας.

Πρόκειται για άτομα του ακροδεξιού χώρου τα οποία έχουν προβεί στο πρόσφατο παρελθόν σε πολύ σοβαρά αδικήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχουν δικαστεί ακόμη ενώ τυγχάνουν και ευνοϊκής μεταχείρισης από ντόπιους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει το in.gr, επικρατεί ακόμη και σήμερα διχασμός στην κοινωνία της Κόνιτσας, αφενός γιατί κάποιοι φοβούνται ακόμη την τρομοκρατική δράση των Χρυσαυγιτών κι αφετέρου γιατί δεν έχει σπάσει εντελώς το απόστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Τα περιστατικά είναι λίγο – πολύ γνωστά, αλλά αυτό που παραμένει άγνωστο είναι η ατιμωρησία των ακροδεξιών.

Επίθεση σε καθηγητη

Πριν από δύο χρόνια, όταν ακόμη η Χρυσή Αυγή ήταν στη Βουλή και απολάμβανε τις… δημοκρατικές παροχές που της παρείχε μέρος του εκλογικού σώματος, ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Βασίλης Νιτσιάκος, δέχεται επίθεση από Χρυσαυγίτες. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με πλούσιο κοινωνικό έργο στην περιοχή και με δημόσιο λόγο που τολμά να τα βάλει με ακροδεξιούς, ρατσιστές, εθνικιστές και ξενοφοβικούς κύκλους της περιοχής, πέφτει σε ενέδρα.
Ηταν 20 Οκτωβρίου 2018, όταν φασιστοειδή τον περίμεναν, τον τραμπούκισαν και τον απείλησαν με άνανδρο τρόπο ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από κόμματα και τοπικούς φορείς.

Οι δράστες γνωστοί στην περιοχή της Ηπείρου για την ακροδεξιά δράση τους και τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση. Ειδικά ένας από αυτούς εμφανίζεται ως αρχηγός που «λύνει και δένει» απειλώντας κάθε δημοκρατικό πολίτη και οποιονδήποτε εργάζεται για την ομαλή συμβίωση με πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλωστε, ο Β. Νιτσιάκος έχει συνδέσει το όνομά του με τη λειτουργία του θερινού σχολείου Κόνιτσας, μια κίνηση που προφανώς δεν άρεσε στους εθνικιστικούς κύκλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή φιλοξενούνται εδώ και μια δεκαετία πρόσφυγες και μετανάστες, και παρά τα μεμονωμένα περιστατικά, διακρίνει κανείς μια ομαλή συμβίωση που ταράσσεται μόνο από τους ακροδεξιούς θύλακες.

Με την… ευλογία τους

Από τότε, όμως, επιχειρήθηκε μια προσπάθεια συγκάλυψης της επίθεσης σε βάρος του καθηγητή ενώ οι φασιστικοί κύκλοι συνέχισαν να δρουν ανεξέλεγκτα και υπό την ανοχή της αστυνομίας αλλά και της Εκκλησίας.

Αλλωστε, από το 2013 ο μητροπολίτης Κονίτσης είχε πει σε γιορτή μίσους στον Γράμμο αναφερόμενος στους Νεοναζί: «Να μην αργήσει ο καιρός που τις μαύρες μπλούζες που φοράτε τώρα που αγωνίζεστε θα τις αντικαταστήσετε με γαλάζιες και άσπρες μπλούζες. Αυτή είναι η ευχή μου».Πριν από την επίθεση στον Νιτσιάκο, ομάδα χρυσαυγιτών είχε βάλει στόχο φοιτητές και φοιτήτριες του θερινού σχολείου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που γίνεται κάθε καλοκαίρι στην Κόνιτσα.

Πριν από μερικούς μήνες ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε ανήλικους μετανάστες που έπαιζαν στο γήπεδο της πόλης και μόνο τότε υπήρξε μια σχετική αντίδραση της αστυνομίας που αναζητούσε έναν 30χρόνο, γνωστό στην περιοχή, έναν ακόμη ενήλικα και τρεις ανήλικους.

Σημείο αναφοράς και πρωταγωνιστής των επεισοδίων αυτός ο συγκεκριμένος ακροδεξιός, με σχέσεις με τον Ηλία Κασιδιάρη, και με συμμετοχή σε εθνικιστικές εκδηλώσεις.

  Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν οι χρυσαυγίτες της περιοχής συνέχισαν τον «αγώνα» τους, χωρίς ιδιαίτερες παρενοχλήσεις.

Η δίκη για το επεισόδιο σε βάρος του Βασίλη Νιτσιάκου έχει προσδιοριστεί για την άνοιξη του 2021, όμως, αυτό που μένει στην ευρύτερη περιοχή, είναι η αίσθησης της συγκάλυψης επειδή οι δράστες είναι από την περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από τους ακροδεξιούς που εμπλέκονται στα παραπάνω επεισόδια φέρεται να τράβηξαν μαχαίρι σε πανηγύρι της Βίτσας ενώ ο «αρχηγός» συμμετείχε στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην Αλβανία.

Ποιος είναι ο εικεφαλής

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι επικεφαλής της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής στην περιοχή είναι ο 30χρόνος Α.Δ. ο οποίος σχετίζεται με τη Χρυσή Αυγή και συμμετείχε σε ασκήσεις με όπλα. Αρχηγικό ρόλο είχε επίσης ένας άλλος γνωστός ακροδεξιός ο Θ.Ντ. ο οποίος, σύμφωνα με την κίνηση «Απελάστε τον ρατσισμό»,  υπήρξε ο υπεύθυνος της συσπείρωσης των ακροδεξιών όχι μόνο στην Κόνιτσα αλλά σε όλη την Ήπειρο. Με φανερή και άμεση συνεργασία με τον υπεύθυνο της Χρυσής Αυγής στην Ήπειρο Κωνσταντίνο Αναγνώστου, απόστρατο αξιωματικό και εκλεγμένο στην περιφέρεια Ηπείρου με την θυγατρική της Χ.Α.

Και ο 30χρονος και ο Θ. Ντ. ήταν από αυτούς που κρατούσαν το φέρετρο του Κατσίφα ενώ φέρεται να έχουν σχέση και με υψηλόβαθμα στελέχη της διαλυμένης πλέον εγκληματικής οργάνωσης στην Αθήνα.

Υπενθύμιση. Από την Ηπειρο κατάγεται ο καταζητούμενος υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς στο σπίτι του οποίου στα Γιάννενα είχαν βρεθεί ναζιστικές σημαίες και άλλα ακροδεξιά λάβαρα.


Πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.