30.10.20

Χαρτογράφηση της Ελληνικής Ακροδεξιάς





Κινούμενη άμμο θυμίζει το τοπίο στον ακροδεξιό χώρο στην εποχή μετά την ποινική δίωξη σε βάρος της Χρυσής Αυγής και την καταδίκη της ηγεσίας της. Η ίδια η Χρυσή Αυγή έχει κριθεί πλέον από τη Δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση, ενώ είχε ήδη καταρρεύσει εκλογικά, μένοντας εκτός Κοινοβουλίου από το καλοκαίρι του 2019, αλλά και εσωτερικά, έχοντας πολυδιασπαστεί μεταξύ της μητρικής οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου και των απομιμήσεών της των μέχρι πρότινος υπαρχηγών της, Ιωάννη Λαγού και Ηλία Κασιδιάρη.

Το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής (πέρα από τον Κυριάκο Βελόπουλο που μπήκε στη Βουλή, αν και με μικρότερα ποσοστά) προσπαθούν να διεκδικήσουν πολλά ακροδεξιά κόμματα και μορφώματα που στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι από εξαιρετικά ολιγομελή έως και μονοπρόσωπα και συχνά αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, πότε ανακοινώνοντας συμπορεύσεις και συγχωνεύσεις και πότε διασπάσεις. Αλλά συγκοινωνούντα δοχεία αποτελούν και οι μικρές ναζιστικές και φασιστικές οργανώσεις που –σε αντίθεση με τη μητρική οργάνωση– κινούνται αποκλειστικά στο σκοτάδι της παρανομίας και προσπαθούν να καλύψουν το κενό που άφησαν στο δρόμο τα, αποσυρμένα λόγω τη δίκης, Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Εδώ προχωρούμε σε μια χαρτογράφηση του τοπίου αυτού, καταγράφοντας όσους έδειξαν μια μεγαλύτερη κινητικότητα την τελευταία δεκαετία. Ξεχωριστά καταγράφουμε τη Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της που εκτείνονται μέχρι τις μικρές εξτρεμιστικές οργανώσεις του ναζιστικού και φασιστικού χώρου, και ξεχωριστά τα κόμματα και μορφώματα της παραδοσιακής Ακροδεξιάς. Αλλά παρά την ύπαρξη όλων αυτών των σχημάτων, παρά την κονιορτοποίηση του ακροδεξιού χώρου μετά τις αποκαλύψεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής και παρά το γεγονός ότι ένα κομμάτι από το χώρο αυτόν καλύπτεται από τη ΝΔ, παραμένει ανοιχτό ένα κενό στα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος το οποίο δεν αποκλείει την εμφάνιση άλλων επίδοξων διεκδικητών του.

Γιάννης Μπασκάκης

Η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες της

Η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε το 1980 ως κλειστή λέσχη εθνικοσοσιαλιστικής επιμόρφωσης. Τότε εκδόθηκε και το ανοιχτά ναζιστικό και φιλοχιτλερικό περιοδικό της με τον ομώνυμο τίτλο Χρυσή Αυγή, που στα πρώτα δέκα τεύχη του είχε στο εξώφυλλο την κυκλική σβάστικα. Έπειτα τη θέση της σβάστικας, ως επίσημου συμβόλου της οργάνωσης, πήρε η ρουνική «λυκοπαγίδα», δηλαδή το έμβλημα της Μεραρχίας των SS που διέπραξε τις σφαγές στο Δίστομο και την Κλεισούρα. Για να φτάσουμε τελικά στον μαίανδρο, δηλαδή στην καμουφλαρισμένη εκδοχή της σβάστικας, γεγονός που συμβαδίζει με τη γενικότερη προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να καμουφλάρει την ιδεολογία της, παραμένοντας όμως φανατικά ναζιστική.

Ο ναζισμός είναι και το κίνητρο πίσω από την εγκληματική της δράση που ξεκινά μετά το 1987 και έχει στόχους όσους, σύμφωνα με την ιδεολογία αυτή, η οργάνωση κατατάσσει στους «υπανθρώπους», όπως εκείνους που θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους ή τους μετανάστες. Η Χρυσή Αυγή είναι δομημένη στα πρότυπα των ταγμάτων εφόδου του Χίτλερ, με κάθετη ιεραρχία, με απόλυτη πειθαρχία στους ανωτέρους και βέβαια λειτουργεί με βάση το «Führerprinzip», δηλαδή την χιτλερική «Αρχή του Αρχηγού». Όλες οι εγκληματικές επιθέσεις της λοιπόν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των κεντρικών εντολών του αρχηγού της, Νίκου Μιχαλολιάκου. Έχουν εκδοθεί πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων στελεχών της Χρυσής Αυγής για επιθέσεις της, με πιο εμβληματικές την αμετάκλητη καταδίκη του υπαρχηγού της Περίανδρου (Αντώνιου Ανδρουτσόπουλου) για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Δημήτρη Κουσουρή το 1998 και την αμετάκλητη απόφαση για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στο στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα το 2008.

Το 2012 η Χρυσή Αυγή, ακολουθώντας πιστά τη στρατηγική του προτύπου της, του Χίτλερ, κατάφερε να μπει στο Κοινοβούλιο με στόχο να το «διαλύσει», όπως έχει ομολογήσει ο Μιχαλολιάκος. Έκτοτε αποθρασύνθηκε τελείως, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την εγκληματική της δράση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε το Σεπτέμβριο του 2013 στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και λίγες μέρες μετά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αυτό που δεν περίμενε η οργάνωση ήταν να συσχετιστούν όλες αυτές οι υποθέσεις των εγκληματικών της πράξεων και η ηγεσία της να οδηγηθεί –έπειτα από τις δεκαετίες ασυλίας που έχαιρε– σε δίκη με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Δεν περίμενε να μείνει και εκτός Κοινοβουλίου στις εκλογές του 2019, ενώ μετά την κατάρρευση και τις εσωτερικές διασπάσεις, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια του, επέστρεψε στην ανοιχτά ναζιστική ρητορική του. Η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων άρχισε στις 20 Απριλίου του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 με την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, που έκρινε ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση υπό το μανδύα «πολιτικού κόμματος» και καταδίκασε τον αρχηγό της και σύσσωμο τον ηγετικό της πυρήνα για τη διεύθυνσή της. 


Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές/Combat 18 Hellas

Αρχικά δρούσαν μόνο ως ΑΜΕ. To όνομα Combat 18 Hellas εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2015, όταν η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη βεβήλωση με σβάστικες του μνημείου του Παύλου Φύσσα στο σημείο της δολοφονίας στο Κερατσίνι, ενώ ήταν οι ίδιοι που είχαν δηλώσει ότι είναι οι δράστες της εμπρηστικής επίθεσης με μολότοφ στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Pasamontaña στον Κορυδαλλό στις 24/2/2015. Από τότε οι ΑΜΕ/C18 έχουν αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από επιθέσεις σε στέκια και κοινωνικούς χώρους, βεβηλώσεις εβραϊκών νεκροταφείων, ενώ συστηματικά στοχοποιούσαν την κοινότητα των Ρομά. Την εγκληματική δράση τους κλιμάκωσαν τον Ιούνιο του 2017 στο Μενίδι, μετά το φόνο 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα, εξαπολύοντας ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος των Ρομά. Μέσα από την κλιμάκωση της δράσης τους προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την απουσία από το πεζοδρόμιο των ταγμάτων εφόδου τα οποία η Χρυσή Αυγή υποχρεώθηκε να αποσύρει λόγω της δίκης της.

Όσο για την επιλογή του ονόματος Combat 18, είναι αντιγραφή από την ομώνυμη διεθνή νεοναζιστική οργάνωση Combat 18, που ιδρύθηκε το 1992 στη Μεγάλη Βρετανία και η οποία βαρύνεται με πολλές δολοφονικές επιθέσεις, εμπρησμούς και τρομοκρατικές ενέργειες. Σημαίνει «Ομάδα Κρούσης Άντολφ Χίτλερ», εφόσον ο αριθμός 18 συμβολίζει τη θέση των αρχικών του Χίτλερ στο γερμανικό αλφάβητο (Α=1, Η=8). Η πρώτη θαυμάστρια της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ελλάδα δεν είναι άλλη από τη Χρυσή Αυγή, η οποία την παρουσίασε και μέσα από το περιοδικό της Νεολαίας της Αντεπίθεση το 2001, με άρθρο που υπέγραφε ο τότε θεωρητικός της και φανατικός ναζιστής Γιώργος Μάστορας-Μισιάκας. Η ναζιστική ομάδα των ΑΜΕ/C18 κατέρρευσε όταν μέλη της συνελήφθησαν από την αστυνομία τον Μάρτιο του 2018.


Απέλλα



Άλλη μία ναζιστική ομάδα που συγκαταλέγεται στα «ορφανά» της Χρυσής Αυγής. Το πιστοποιεί ο ηγετικός ρόλος στην ομάδα αυτή του Αλέξανδρου Τζούλιου. Ο Τζούλιος είναι γνωστός από τη δράση του ως βασικού στελέχους της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και ήταν υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος της οργάνωσης στον Πειραιά το 2014 με το ψηφοδέλτιο του πρώην βουλευτή Κούζηλου. Η ίδια η Απέλλα ανέφερε στον ιστότοπό της ότι επισήμως ιδρύθηκε το 2016 και πρόκειται για άλλη μια θαυμάστρια του Περίανδρου Ανδρουτσόπουλου, με τα μέλη της να δηλώνουν ότι «εμπνεύστηκαν» από την ομιλία του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής στη Λάρισα τον Μάρτιο του 2015. Η Απέλλα εξυμνεί ανοιχτά τον Χίτλερ και το Τρίτο Ράιχ, χρησιμοποιώντας γνωστά ναζιστικά συνθήματα της Χρυσής Αυγής, ενώ έχουμε αναδείξει και τη διασύνδεσή της με τους Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές. Η δική της πτώση ήρθε με τις συλλήψεις μελών της–ανάμεσα στα οποία και ο Τζούλιος– τον Ιανουάριο του 2018 για την εμπρηστική επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο του Πειραιά Φαβέλα στις 29/8/2017. Στα σπίτια των συλληφθέντων, εκτός από τρικάκια της Απέλλας, είχαν βρεθεί τότε και τρικάκια της Χρυσής Αυγής. Λίγους μήνες νωρίτερα (στις 2/4/2017) η Φαβέλα είχε δεχτεί άλλη μια επίθεση κατά την οποία οι δράστες είχαν βάψει στον τοίχο του κτηρίου σβάστικες και κέλτικους σταυρούς. Την ευθύνη είχαν τότε αναλάβει οι ΑΜΕ/C18. Η δεύτερη επίθεση ήρθε από την «Απέλλα» και η τρίτη, η πιο πρόσφατη και δολοφονική (στις 25/2/2018), εξαπολύθηκε από την ίδια τη Χρυσή Αυγή. 

Αυτόνομοι Εθνικιστές




Οι Αυτόνομοι Εθνικιστές ήταν άλλη μια ναζιστική ομάδα με μέλη προερχόμενα από τη Χρυσή Αυγή που έδρασε στις αρχές της δεκαετίας. Τον Ιανουάριο του 2010, 50 κουκουλοφόροι και κρανοφόροι νεοναζί εξαπέλυσαν βίαιη επίθεση με κοντάρια και στειλιάρια σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πανόρμου, αφήνοντας τρεις σοβαρά τραυματίες. Καταδικαστική σε βάρος των Αυτόνομων Εθνικιστών ήταν η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο όμως από τους συνολικά 32 κατηγορούμενους καταδίκασε μόνο τους 8. Πάντως η απόφαση αυτή σφράγισε και το τέλος της δράσης τους ως ομάδας.

ProPatria



Mια σκληρή ναζιστική οργάνωση, η οποία έχει ευθεία διασύνδεση με τη Χρυσή Αυγή και μέλη της φωτογραφίζονται με γνωστά στελέχη της μεγάλης μητρικής ναζιστικής οργάνωσης. Οι ProPatria είναι από τις ομάδες που φροντίζουν να κινούνται αμιγώς στο σκοτάδι της παρανομίας και που προσπαθούν να καλύψουν το κενό των, αποσυρμένων λόγω της δίκης, Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής. Μέλη των ProPatria ήταν ανάμεσα στους ναζί που σήκωσαν το 2018 στο ΟΑΚΑ τη σημαία του «μαύρου ήλιου» (Schwarze Sonne), ενός από τα πιο σκοτεινά σύμβολα της ναζιστικής περιόδου.

ΕΣΑ


Άλλη μια ναζιστική οργάνωση που θαυμάζει τον Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο. Ούτε αυτοί κρύβουν την εθνικοσοσιαλιστική τους ιδεολογία, την οποία προβάλλουν μέσα από τον ιστότοπό τους, αλλά και βάφοντας σε τοίχους σβάστικες, όπως στη Φιλοσοφική Σχολή τον Οκτώβριο του 2018. Το «S» που χρησιμοποιούν στο όνομά τους είναι βέβαια εμπνευσμένο από το σύμβολο των SS του Χίτλερ, ενώ το ίδιο το όνομα παραπέμπει στο Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας της χούντας (ΕΑΤ-ΕΣΑ). Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση». Έντονη την παρουσία τους έκαναν τον Νοέμβριο του 2018 κατά τη διάρκεια των εθνικιστικών καταλήψεων με αφορμή το Μακεδονικό, μετατρέποντας σε πεδίο δράσης τους σχολεία στα οποία μοίραζαν φυλλάδια.

Κρυπτεια

Η Κρυπτεία έδρασε την περίοδο 2017-2019 και άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της στον φασιστικό χώρο, παίρνοντας τηλέφωνα στα δημοσιογραφικά γραφεία προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από επιθέσεις, με πιο γνωστή την επίθεση στο σπίτι του μικρού Αμίρ τον Ιανουάριο του 2018, λίγες μέρες αφότου είχε κληρωθεί σημαιοφόρος στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης. Για τη δράση της Κρυπτείας στο εδώλιο έφτασε μόνο ένας κατηγορούμενος (Παναγιώτης Π.), ο οποίος και καταδικάστηκε για εμπρηστική επίθεση στο Σύλλογο Αφγανών, για απόπειρα εμπρησμού σε κατάληψη στο Κουκάκι και για απειλές σε βάρος οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς επίσης στον Δήμο Τρίπολης και αλλού. Αλλά μέσα στο δικαστήριο αποδείχτηκε και η διασύνδεση του κατηγορουμένου με την ΕΣΑ, ο αρχηγός και μέλη της οποίας είχαν έρθει να τον υποστηρίξουν στη δίκη ως κοινό, ενώ προέκυψε ότι ο Παναγιώτης Π. ήταν και ομιλητής σε δική της ναζιστική εκδήλωση.

ΑΡΜΑ


Πρόκειται για το ναζιστικό μόρφωμα του Στέφανου Γκέκα, παλιού χρυσαυγίτη και υπαρχηγού του Νίκου Μιχαλολιάκου, το οποίο αναφέρεται ανοιχτά στον Αδόλφο Χίτλερ. Τον Ιανουάριο του 2017, διεκδικώντας μερίδιο στον εθνικοσοσιαλιστικό χώρο, προέτρεπε σε πράξεις ρατσιστικής βίας κατά των προσφυγικών δομών, πλημμυρίζοντας με φυλλάδια τους δρόμους και τα αυτοκίνητα στο Καλαμάκι, τον Άλιμο και το Παλαιό Φάληρο. Εκεί αποκαλούσε τους πρόσφυγες «λαθροεποίκους» και εξαπέλυε ρατσιστικό μίσος εναντίον τους. Στο οπισθόφυλλο υπήρχε ένας χάρτης που κατέγραφε τις προσφυγικές δομές ανά την Ελλάδα και καλούσε τους «απανταχού πατριώτες να σπεύσουν να οργανωθούν και να δραστηριοποιηθούν προς αντιμετώπιση αυτών των δυσμενέστατων για την πατρίδα εξελίξεων».






Οργανώσεις από τα ρετάλια της ΧΑ


ΕΛΑΣΥΝ


Τον Ιούλιο του 2019 ο Ιωάννης Λαγός, περιφερειάρχης Πειραιά, στενός συνεργάτης του Νίκου Μιχαλολιάκου και ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής με εμπλοκή σε όλες τις δολοφονικές και αιματηρές ενέργειες της οργάνωσης που διερεύνησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή. Μαζί του πήρε και άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης όπως ο Γιώργος Γερμενής, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο Νίκος Κούζηλος, κράτησε και για τον εαυτό του το μισθό από την Ευρωβουλή, επισφραγίζοντας έτσι την εικόνα διάλυσης της ναζιστικής οργάνωσης. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι δημιουργεί νέο «φορέα» με το όνομα ΕΛΑΣΥΝ, δηλαδή Εθνική Λαϊκή (βλ. εθνικοσοσιαλιστική) Συνείδηση. Και μένοντας πιστός στον Χίτλερ, επέλεξε για την «Ιδρυτική της Διακήρυξη» την ημερομηνία της 9ης Νοεμβρίου. Την ημερομηνία δηλαδή της διαβόητης «Νύχτας των Κρυστάλλων» (9 Νοεμβρίου 1938), του πολύνεκρου αντιεβραϊκού πογκρόμ που διέταξε ο Χίτλερ και το οποίο υπήρξε το πρώτο βήμα προς το Ολοκαύτωμα. Το τελευταίο διάστημα ο Λαγός επιδόθηκε στην αναπαραγωγή κάθε λογής συνωμοσιολογικών θεωριών με αφορμή την πανδημία, ενώ επιχείρησε να προσεγγίσει παραεκκλησιαστικούς κύκλους. Ο ίδιος είναι πλέον καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.


Ελληνες ΓΤΠ


Τον Μάιο του 2020 τον αρχηγό του εγκατέλειψε και ο Ηλίας Κασιδιάρης, όταν κατάλαβε πια για τα καλά ότι ο Μιχαλολιάκος δεν πρόκειται ποτέ να του παραχωρήσει την καρέκλα του Φίρερ. Μαζί του πήρε κι αυτός άλλα στελέχη της οργάνωσης όπως τον φανατικό ναζιστή θεωρητικό της Γιώργο Μάστορα-Μισιάκα και τον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, ολοκληρώνοντας την εικόνα διάλυσης της Χρυσής Αυγής. Το όνομα που ο άλλοτε υπαρχηγός επέλεξε για το δικό του κόμμα ήταν Έλληνες Για Την Πατρίδα και η συντομογραφία ΓΤΠ. Ο Ηλίας Κασιδιάρης προσπάθησε να αποκηρύξει το ναζισμό, θέλοντας να εμφανιστεί ως κάτι δήθεν διαφορετικό από τη Χρυσή Αυγή, αλλά είναι ο ίδιος που εξακολουθούσε να προβάλλει σε δημόσια θέα τα ναζιστικά σύμβολα, όπως τον κέλτικο σταυρό, και τα ναζιστικά συνθήματα, όπως την περιβόητη φράση που αποδίδεται στον Γκέμπελς: «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη», αλλά και το τατουάζ με τη σβάστικα που έχει όλα αυτά τα χρόνια στο μπράτσο του, και το οποίο επιδείκνυε στην κεντρική φωτογραφία στο εξώφυλλο του βιβλίου του με τίτλο «Πολιτικό ημερολόγιο φυλακής». Στη φυλακή επέστρεψε τώρα, μετά την καταδίκη του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.



ΠΑΤΡΙΕ

Τον Απρίλιο του 2018, το πλοίο της Χρυσής Αυγής είχε εγκαταλείψει ο τότε ευρωβουλευτής της, απόστρατος στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θέτει «εαυτόν εκτός Χρυσής Αυγής», συνεχίζοντας ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής. Η ανεξαρτητοποίηση του Συναδινού είχε διογκώσει σε τέτοιο βαθμό την εσωτερική κρίση που είχε προκαλέσει η δίκη στη Χρυσή Αυγή, που υποχρέωσε τον Νίκο Μιχαλολιάκο να διοργανώσει ολόκληρη εκδήλωση στην τοπική οργάνωση Αθηνών και να βάλει όλα τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης να εξαπολύσουν μαζί με τον ίδιο, από το μπαλκόνι των γραφείων, επίθεση εναντίον του πρώην ευρωβουλετή τους. Το μόρφωμα που έφτιαξε ο Συναδινός το ονόμασε Πατριωτική Ριζοσπαστική ΕνωσηΈνωση (ΠΑΤΡΙΕ) και σε αυτό τον ακολούθησε και η πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Δέσποινα Σβερώνη. Στις ευρωεκλογές του 2019 το ΠΑΤΡΙΕ κατέβηκε σε εκλογική συνεργασία με τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, με πενιχρά αποτελέσματα.


ΛΕΠΕΝ

Η αποχώρηση του Χρήστου Ρήγα από τη Χρυσή Αυγή εντάσσεται στο πρώτο κύμα εσωτερικής κρίσης που προκάλεσε η δίκη στη ναζιστική οργάνωση. Ο Ρήγας, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, αποχώρησε, βάλλοντας κατά της ηγεσίας της, στις 21 Μαΐου 2015, δηλαδή μόλις ένα μήναμετά την έναρξη της δίκης. Έφτιαξε τη ΛΕΠΕΝ (Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση), συνεργαζόμενος με τον παλιό υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Ζαφειρόπουλο (καταδικασθέντα για χρυσαυγίτικη επίθεση σε βάρος μελών της αριστερής οργάνωσης ΟΣΕ στην Κυψέλη τον Απρίλιο του 1996). Το Φεβρουάριο του 2019 η ΛΕΠΕΝ συνενώθηκε με το ΠΑΤΡΙΕ του Συναδινού, για να φτάσει το Μάιο του 2020 στη συνεργασία με την ΕΛΑΣΥΝ του Ιωάννη Λαγού και τελικά να στραφεί προς τον Ηλία Κασιδιάρη.



Πρόσωπα

Κωνσταντίνος Πλεύρης


Οι ομοϊδεάτες του τον θεωρούν τον «πατριάρχη» του ελληνικού εθνικοσοσιαλισμού. Το 1965 ίδρυσε τη νεοφασιστική οργάνωση «Κόμμα 4ης Αυγούστου». Σκοπός των ιδρυτών του Κ4Α –όπως αποδείχτηκε και στη συνέχεια με την προσπάθειά τους να δώσουν ιδεολογικό μανδύα στο δικτατορικό καθεστώς των συνταγματαρχών– ήταν να επιβάλουν τις εθνικοσοσιαλιστικές τους πεποιθήσεις στις ριζοσπαστικές ομάδες της Δεξιάς και να επιβληθούν στο πεζοδρόμιο. Και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ως «ηθικό συμπαραστάτη» είχαν τον διαβόητο υφυπουργό ασφαλείας της δικτατορίας Μεταξά, Κωνσταντίνο Μανιαδάκη. Το Κ4Α είχε στρατιωτική οργανωτική δομή και αυτήν αντέγραψε στη συνέχεια, ιδρύοντας τη Χρυσή Αυγή, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος ξεπήδησε άλλωστε, όπως και οι πρώτοι χρυσαυγίτες, μέσα από την οργάνωση του Πλεύρη, η οποία υπήρξε μήτρα ποικίλων ακροδεξιών μορφωμάτων. Ήδη από το πρώτο της φύλλο, η εφημερίδα με τίτλο «4 Αυγούστου» (Δεκαπενθήμερος έκδοσις Κόμματος 4ης Αυγούστου) ξεκαθάρισε ότι διαπνέεται από «φυλετικές ιδέες» και πολιτικός της σκοπός είναι «να καταργήσωμεν τας δημοκρατικάς ιδέας, [διότι] αποτελούν οπισθοδρόμησιν και αναχρονισμόν εμποδίζοντα την ελευθέραν ανάπτυξιν του Έθνους». Ο Πλεύρης υπήρξε κουμπάρος του αρχιπραξικοπηματία Ιωάννη Λαδά και επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του και διατηρούσε προσωπική σχέση με τον Παπαδόπουλο, ενώ δίδασκε και στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας και Γενικής Μορφώσεως του ΓΕΣ. Ασφαλώς από τα συγγραφικά του πονήματα ξεχωρίζει το ακραίο φιλοχιτλερικό και αντισημιτικό λιβελογράφημα με τίτλο Εβραίοι, όλη η αλήθεια, του οποίου τη διαφημιστική προβολή ανέλαβε στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το 1999 ο Πλεύρης έφτιαξε το σχήμα «Πρώτη Γραμμή» προκειμένου να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές σε σύμπραξη με τη Χρυσή Αυγή, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2000 η «Πρώτη Γραμμή» συνεργάστηκε με το «Ελληνικό Μέτωπο» του Μάκη Βορίδη. Ο Πλεύρης υπήρξε βέβαια και μέντορας του Γιώργου Καρατζαφέρη και συνεργάτης του στον ΛΑΟΣ, ενώ εσχάτως έκανε ένα πέρασμα ακόμα και από την ΕΛΑΣΥΝ του Λαγού.

Δημήτρης Ζαφειρόπουλος

Ο Ζαφειρόπουλος ήταν υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής μέχρι το 2007, όταν «αδειάστηκε» από τον Μιχαλολιάκο (συνήθης πρακτική του αρχηγού της ΧΑ) και αποχώρησε. Έχει καταδικαστεί μαζί με τον Χαράλαμπο Κουσουμβρή για χρυσαυγίτικη επίθεση σε βάρος μελών της αριστερής οργάνωσης ΟΣΕ στην Κυψέλη τον Απρίλιο του 1996, ενώ ήταν για χρόνια εκδότης της χουντικής εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος. Στις εκλογές του 2012 ήταν υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, ενώ μετά τη δημιουργία της ΛΕΠΕΝ (Δεκέμβριος 2015) από τον Ρήγα βρήκε στέγη εκεί. Τώρα πρωτοστατεί στο πολύ περιθωριακό «Εθνικό Μέτωπο» του παλιού στελέχους της ΕΠΕΝ (κόμματος που ιδρύθηκε το 1984 από τον έγκλειστο τότε στον Κορυδαλλό δικτάτορα Παπαδόπουλο), Μάνου Κώνστα, όπου ο ίδιος ο Ζαφειρόπουλος λέει ότι είχε ενταχθεί ήδη από το 2012, και το οποίο επίσης προσχώρησε για ένα φεγγάρι (το 2018) στη ΛΕΠΕΝ.

Τάκης Μπαλτάκος

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από το κομβικό πόστο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά όταν αποκαλύφθηκε ότι βρισκόταν σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Κασιδιάρη και καθοδηγούσε τη Χρυσή Αυγή τι να ψηφίζει στη Βουλή. Έκτοτε πρωταγωνιστεί σε πολλές απόπειρες δημιουργίας κόμματος, στο πλαίσιο της κινητικότητας που είδαμε τα τελευταία χρόνια στον ακροδεξιό χώρο, με στόχο τη διεκδίκηση του ακροατηρίου της υπόδικης ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Το 2015 αποπειράθηκε να ιδρύσει το κόμμα ΡΙΖΕΣ (Ριζοσπαστικός Εθνικός Συναγερμός) μαζί με τον Βασίλη Καπερνάρο, αλλά τελικά αυτό ιδρύθηκε χωρίς τον Μπαλτάκο. Το 2016 έκανε την Εθνική Ενότητα με τον Καρατζαφέρη και το 2018 δημιούργησε άλλο ακροδεξιό κόμμα, με το όνομα Δύναμη Ελληνισμού και με συνεταίρο αυτή τη φορά τον πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛΛ, Δημήτρη Καμμένο. Τον Δημήτρη Καμμένο τον άφησε το 2019 προκειμένου να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛΛ, που εντωμεταξύ είχαν φύγει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επέστρεφαν στις ακροδεξιές ρίζες τους.

Κόμματα 

ΛΑ.Ο.Σ.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είναι ένα τηλεοπτικό δημιούργημα. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης εκμεταλλεύτηκε συστηματικά την πορεία του στις διαφημιστικές εταιρείες και τις σχολές μανεκέν και κυρίως το προσωπικό του κανάλι (του το παραχώρησε από το 1989 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) και την προβολή που έχαιρε από κυρίαρχους τηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να προπαγανδίσει τις ακροδεξιές του απόψεις και να δημιουργήσει δικούς του τηλεψηφοφόρους. Το 2000 ο Κώστας Καραμανλής τον διέγραψε από τη ΝΔ και στις 14 Σεπτεμβρίου 2000 εξήγγειλε την ίδρυση του ΛΑΟΣ. Ιδρυτικό μέλος είναι και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, ενώ το 2005 απορρόφησε και το «Ελληνικό Μέτωπο» του Μάκη Βορίδη. Στα προβεβλημένα στελέχη του είναι ως γνωστόν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Θάνος Πλεύρης. Στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 ο Καρατζαφέρης κατάφερε να πάρει 14% και να εκλεγεί νομαρχιακός σύμβουλος, έχοντας στα ψηφοδέλτιά του και τέσσερα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα στα οποία και τον Ηλία Παναγιώταρο. Στις ευρωεκλογές του 2004 ο Καρατζαφέρης εξελέγη ευρωβουλευτής, στις εθνικές εκλογές του 2007 ο ΛΑΟΣ μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή και στις εκλογές του 2009 σταθεροποίησε την παρουσία του στο Κοινοβούλιο. Το 2010 ο Καρατζαφέρης ψήφισε το μνημόνιο και το 2011 ο ΛΑΟΣ υπήρξε η συγκολλητική ουσία προκειμένου να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ υπό την τρικομματική συγκυβέρνηση Παπαδήμου. Και κάπως έτσι οδηγήθηκε στην εκλογική κατάρρευση, κάτι που δεν μπόρεσε να ανακόψει με την αντιμνημονιακή κωλοτούμπα του 2012, ενώ έχασε και τα πιο προβεβλημένα στελέχη του που μετακόμισαν στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά (Άδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, Θάνο Πλεύρη κ.ά.). Ακόμα και ο Βελόπουλος πέρασε τότε από τη ΝΔ του Σαμαρά. Μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές αποτυχίες, το 2016 ο Καρατζαφέρης και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, έκαναν μια απόπειρα δημιουργίας κόμματος που το είπαν «Εθνική Ενότητα». Το 2019 ο ΛΑΟΣ κατέβηκε στις ευρωεκλογές μαζί με το ΠΑΤΡΙΕ του πρώην χρυσαυγίτη Συναδινού και μετά την κοινή τους αποτυχία ο Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του ΛΑΟΣ.

Ελληνική Λύση

Αφού πρώτα προσχώρησε στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά τον Μάιο του 2012, ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος αποφάσισε τελικά το 2016 να ακολουθήσει τα χνάρια του πρώην αρχηγού του Γιώργου Καρατζαφέρη και να φτιάξει δικό του κόμμα με πολλές αναλογίες και ομοιότητες με το ΛΑΟΣ και να το ονομάσει Ελληνική Λύση. Ως γνήσιος μαθητής του Καρατζαφέρη, ο Βελόπουλος με άδηλους πόρους χρησιμοποίησε μικρά κανάλια για να προπαγανδίσει τις ακροδεξιές θέσεις του και κάθε λογής συνωμοσιολογίες, να πουλήσει κηραλοιφές, μαντζούνια, μέχρι και υποτιθέμενες «χειρόγραφες επιστολές του Ιησού», καθώς και να δημιουργήσει τηλεοπαδούς. Προπαγανδίζει πάντοτε ανοιχτά μια ρωσόφιλη πολιτική και ανοιχτά προωθεί τις απόψεις Πούτιν. Πιστός στην τακτική της παραπλάνησης του κοινού, θα κατεβάσει στις ευρωεκλογές του 2019 υποψήφιο, κάποιον με το όνομα «Φράγκος Εμμανουήλ (Φραγκούλης)» για να προσελκύσει ψηφοφόρους που θα μπερδευτούν, νομίζοντας ότι ψηφίζουν τον απόστρατο Φραγκούλη Φράγκο. Πάντως στην Ευρωβουλή θα μπει, όπως θα μπει και στο Κοινοβούλιο στις εθνικές εκλογές του 2019, παίρνοντας ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή που έμεινε εκτός Κοινοβουλίου. Νωρίτερα, το 2017, προσπάθησε να πάρει και τον υπόδικο πρώην χρυσαυγίτη Νίκο Μίχο. Η συνεργασία τους ανακοινώθηκε, αλλά ακυρώθηκε μέσα σε λίγες μέρες, όταν ο Βελόπουλος θεώρησε πως ο Μίχος αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του.

ΑΝΕΛΛ
Το 2011 ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε τον Πάνο Καμμένο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ λόγω της απόφασής του να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και το Φεβρουάριο του 2012 τον διέγραψε και από το κόμμα διότι δεν ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο. Δέκα μέρες αργότερα, ο Καμμένος ανακοίνωσε την ίδρυση των ΑΝΕΛΛ – ενός κόμματος με ιδιαίτερη έφεση στην ακροδεξιά συνωμοσιολογία, όπως καταδεικνύει χαρακτηριστικά ο εσωκομματικός διάλογος στο πρώτο του συνέδριο τον Απρίλιο του 2013. Τον Πάνο Καμμένο ακολούθησαν και άλλοι βουλευτές της ΝΔ που είχαν διαγραφεί λόγω της αντίθεσής τους στο μνημόνιο. Στις διπλές εκλογές του 2012 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπήκαν στη Βουλή, ενώ στο διάστημα μέχρι τις εκλογές του 2015 υπήρξαν έντονες εσωκομματικές εντάσεις και ανακατατάξεις με αποχωρήσεις μιας σειράς από βουλευτές και στελέχη και είσοδο άλλων στελεχών. Την περίοδο 2015–2019 οι ΑΝΕΛΛ μετείχαν σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όπου αποχώρησαν τον Ιανουάριο του 2019, επικαλούμενοι την αντίθεσή τους στην επικείμενη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η κοινοβουλευτική τους ομάδα άρχισε να φυλλορροεί και τελικά έπεσε κάτω από τους πέντε –εκλεγμένους με το κόμμα– βουλευτές, με αποτέλεσμα να διαλυθεί. Εν όψει των ευρωεκλογών του 2019 ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε την επιστροφή στις ακροδεξιές καταβολές του και σε αυτό το πλαίσιο έβαλε στο ευρωψηφοδέλτιό του τον Τάκη Μπαλτάκο. Μετά την εκλογική αποτυχία στις ευρωεκλογές, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε τη μη συμμετοχή των ΑΝΕΛΛ στις εθνικές εκλογές.

Νέα Δεξιά

Η βασική ιδιότητα του, γνωστού για τον ακροδεξιό φανατισμό του, δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη είναι ότι ήταν στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά ήδη από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης και της εθνικιστικής ομάδας Δίκτυο 21. Στενός συνεργάτης του παρέμεινε και πολύ αργότερα, όταν ο Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός. Οι εμπρηστικές και προκλητικές ακροδεξιές, ρατσιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις του Φαήλου Κρανιδιώτη έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την επικαιρότητα και μία από αυτές οδήγησε και στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον διαγράψει από τη ΝΔ τον Μάρτιο του 2016, όταν μιλούσε για εκτέλεση του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο Γουδή. Δυο μήνες αργότερα ανακοίνωσε δικό του κόμμα που το ονόμασε Νέα Δεξιά. Συνέδριο έκανε το 2019 και ως ημερομηνία επέλεξε την 21η Απριλίου. Κατέβηκε στις ευρωεκλογές του 2019, λαμβάνοντας το πενιχρό 0,66%, οπότε αποφάσισε να μην συμμετέχει στις εθνικές εκλογές του ίδιου χρόνου.

Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας

O άλλοτε βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2012 από υφυπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Σαμαρά, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα για τα εργασιακά, ενώ η σχετική κριτική του στην κυβέρνηση οδήγησε στη διαγραφή του ένα μήνα μετά. Το 2013 έκανε το δικό του κόμμα, το οποίο ονόμασε Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος και την περίοδο 2014–2015 πέρασε από τους ΑΝΕΛΛ. Σάλο είχε προκαλέσει τον Αύγουστο του 2014 το ακραίο ομοφοβικό του παραλήρημα σε βάρος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, τον οποίο αποκάλεσε «πουσταριό»· έφτασε έπειτα στο σημείο να μιλά για «ψυχοπαθολογική εκτροπή» και να παραλληλίζει το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια με την «κτηνοβασία». Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ο Νικολόπουλος ήταν υποψήφιος δήμαρχος στην Πάτρα, όπου κατάφερε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, ενώ στις εθνικές εκλογές κατέβηκε μαζί με τον Βασίλη Λεβέντη και την Ένωση Κεντρώων, με πενιχρά εκλογικά αποτελέσματα.

Παρατράγουδα

Ελλήνων Συνέλευσις

Η Ελλήνων Συνέλευσις (ΕΣΥ) ήταν φορέας μιας καραμπινάτης απάτης που κατόρθωσε, από το 2015, να προσελκύσει «πιστούς», να τους βάζει σε κλίμα σέχτας να ορκίζονται στον Δία και τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου τον «ιερό όρκο του πολεμιστή» και κυρίως να πίνουν νερό στο όνομα του κατά φαντασίαν «μεγάλου εθνοσωτήρα» Αρτέμη Σώρρα. Ο Σώρρας επικαλούνταν αρχικά την περιβόητη θεωρία της «Τράπεζας της Ανατολής» και στη συνέχεια έλεγε ότι δήθεν διαθέτει «600 δισ. ευρώ» σε ομόλογα που θα ξεχρεώσουν το ελληνικό κράτος. Ο Σώρρας αναδείχθηκε μέσω της ελληνικής trash TV και κατάφερε να φτιάξει μια ακροδεξιά οργάνωση, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά στο λόγο του τη συνωμοσιολογία, το ρατσισμό, την ομοφοβία, το μίσος εναντίον των ατόμων με αναπηρία και βέβαια τον αντισημιτισμό. Ο Σώρρας και η σύζυγός του καταδικάστηκαν το Μάρτιο του 2017 για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Τότε ο Σώρρας έγινε φυγόποινος και συνελήφθη τον Ιούνιο του 2018 για να καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2019 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Εντωμεταξύ είχε προλάβει να κατέβει υποψήφιος με την Ελλήνων Συνέλευσι τόσο στις ευρωεκλογές του Μαΐου όσο και στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, μέσα από τη φυλακή. Σημειώνεται ότι στις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του συμπεριλαμβάνεται και μια καταδίκη από το μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε σχέση με την παρακίνηση πολιτών να υποβάλλουν εξώδικα σε εφορίες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

Γράφει: Γιάννης Μπασκάκης
Πηγη:Σημείο



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.