10.10.20

Χορός εκατομμυρίων και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για δακρυγόνα και πολεμοφόδια από τον Χρυσοχοΐδη



Στην φάση υλοποίησης βρίσκεται ήδη το πρόγραμμα αγορών πολεμοφοδίων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα σώματα ασφαλείας, με χιλιάδες ασπίδες, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, τεράστιες ποσότητες χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, αλλά και τζιπ της ΕΚΑΜ και κλούβες των ΜΑΤ. 70 συμβάσεις σε διάστημα μόλις δύο μηνών έχουν ήδη υπογραφεί, με την «αγορά της εικοσαετίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή των γεγονότα του περασμένου Μαρτίου στον Έβρο να εκτινάσσει τον προϋπολογισμό της στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως συμφωνήθηκε να διατεθούν για κλούβες και βάρκες για περιπολίες στον Έβρο ποσό 8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με προσπάθειες για την απορρόφηση ακόμα 17 εκατ. ευρώ.

Ως «ευκαιρία» για αγορές πολεμοφοδίων για τις δυνάμεις καταστολής έως και 34 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζονταν τον περασμένο Ιούνιο τα γεγονότα που έλαβαν χώρα λίγους μήνες νωρίτερα στον Έβρο, με δημοσίευμα των ημερών να αναφέρεται σε χιλιάδες ασπίδες, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς και μεγάλες ποσότητες χημικών, περιγράφοντας ακόμα ακόμα σχέδια για αγορές νέων «Αιάντων», μικρών οχημάτων για επιχειρήσεις σε στενούς δρόμους, τεθωρακισμένων για την ΕΚΑΜ, drones επιτήρησης των συνόρων, καθώς και για ανακατασκευή λεωφορείων «κλούβας» των ΜΑΤ.

Τρεις μήνες αργότερα, δημοσίευμα της Καθημερινής αποκαλύπτει πως το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης, με αρκετές αγορές να έχουν γίνει ήδη, και το κόστος να έχει εκτοξευτεί στα 40 εκατ. ευρώ, την ώρα που καταγράφονται προσπάθειες για την αύξησή του. Χαρακτηριστικό γεγονός, οι πληροφορίες που μεταφέρει το δημοσίευμα για τη συμφωνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη διάθεση 8 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την ανακατασκευή 50 κλουβών των ΜΑΤ, και για την αγορά βαρκών για περιπολίες στον Έβρο.

 Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέσα σε μόλις δύο μήνες έχουν υπογραφεί συνολικά τουλάχιστον 70 συμβάσεις ύψους 23.5 εκατ. ευρώ, που αφορούν την αγορά δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, όπλων μονής και πολλαπλής εκτόξευσης δακρυγόνων, αντιβαλλιστικών κρανών, αλεξίσφαιρων γιλέκων και άλλων πολεμοφοδίων. Πιο συγκεκριμένα, για 30.000 δακρυγόνα έχουν ήδη διατεθεί 2 εκατ. ευρώ, για όπλα που θα εκτοξεύουν τα δακρυγόνα 400.000 ευρώ, για χειροβομβίδες κρότου – λάμψης ακόμα 1 εκατ. ευρώ, ενώ για αντιασφυξιογόνες μάσκες ακόμα 1 εκατ. ευρώ. Επίσης, συμβάσεις φέρονται να έχουν ήδη υπογραφεί για πλαστικά και αντιβαλλιστικά κράνη, ασπίδες μεγάλης ανθεκτικότητας, προστατευτικούς θώρακες, θερμικές κάμερες αλλά και 15.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Ενδεικτική της ποσότητας των πολεμοφοδίων, και της πιθανότητες νέων αγορών, η πληροφορία που μεταφέρει το δημοσίευμα για την εκτόξευση κατά μέσο όρο 1.000-1.100 δακρυγόνων την ημέρα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στις Καστανιές του Έβρου τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, γίνεται και ειδική αναφορά σε παρέμβαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποδεσμευτεί φορτίο με χημικά που αγοράστηκε τότε εκτάκτως από τη Βραζιλία, καθώς από την κατάχρηση της ΕΛ.ΑΣ, οι αποθήκες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων ξέμειναν από πολεμοφόδια.

Ακόμα, γίνεται λόγος για τον εκσυγχρονισμό της ΥΑΤμ των ΜΑΤ και της ΕΚΑΜ, με αναφορά στο «μεγαλύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού την τελευταία 20ετία» και στις τελευταίες αγορές πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται στις προσπάθειες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την απορρόφηση ακόμα 17 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ όπως αναφέρεται, έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις για την κατασκευή νέου φτάχτη στον Έβρο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης οκτώ μηνών. Συγκεκριμένα, ο υφιστάμενος φτάχτης των 12,5 χιλιομέτρων αναμένεται να ενισχυθεί, και με την κατασκευή νέου μέρους του, να φτάσει το συνολικό μήκος των 27 χιλιομέτρων. Όλα τα παραπάνω αναμένεται να κοστίσουν 50 εκατ. ευρώ, με το δημοσίευμα να κάνει ειδική αναφορά στις διαπραγματεύσεις της «επιτροπής διαγωνισμού» με τους τέσσερις εργολάβους, κατά την οποία πέτυχαν έκπτωση από το αρχικό ποσό των 55 εκατ. ευρώ κόστους.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης αναφορά στα κονδύλια που αναμένεται να διατεθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από τις δεσμεύσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που τον περασμένο Μάρτιο αναφέρθηκε στη διάθεση 700 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πηγη:thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.