14.9.20

Οι τέσσερις μέρες που έκαψαν την κόλαση της Μόριας

 



Τις τελευταίες μέρες, δύο δημοσιογράφοι του News 24/7 βρέθηκαν στο νησί της Λέσβου και κατέγραψαν τη μάχη των ανθρώπων απέναντι στους κυνικούς μηχανισμούς των κρατών (VIDEO)





Τη νύχτα της Τρίτης (8/9) μια φωτιά καίει το μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης. Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ένας τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες αιτούντες άσυλο, μετρά πλέον αντίστροφα. Το φως της ημέρας αναδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής.

Για τις επόμενες τέσσερις ημέρες, το νησί γίνεται και πάλι το επίκεντρο της Ευρώπης. Οι περίπου 13.000 άνθρωποι καταλήγουν να κοιμούνται στους δρόμους, σε άθλιες συνθήκες. Ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ψάχνουν καλάμια και πέτρες από τα χωράφια για να στήσουν αντίσκηνα, περιμένοντας ένα μπουκάλι νερό και λίγα τρόφιμα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζητούν την ελευθερία τους. Να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί και την Ελλάδα. Η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο, οι τοπικοί άρχοντες, όπως ο δήμαρχος Λέσβου, Στρατής Κύτελης, επιλέγουν να συνταχθούν με την λογική των μπλόκων έξω από τη Μόρια, ώστε να μην επιτρέψουν την ανοικοδόμησή του καταυλισμού.

Τελικά η προσωρινή λύση που επελέγη, ήταν να στηθούν σκηνές στο πεδίο βολής του νησιού, κοντά στο Καρά Τεπέ με στόχο να μεταφερθούν εκεί οι αιτούντες άσυλο. Η διαδικασία της "στέγασης" ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου, αφού είχαν περάσει τέσσερις ημέρες στους δρόμους. Λίγες ώρες προτού ανοίξει τις πόρτες του το πεδίο βολής, αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης ανάμεσα στα αυτοσχέδια παραπήγματα που είχαν στηθεί.

Δύο δημοσιογράφοι του News 24/7 βρέθηκαν τις τελευταίες τέσσερις μέρες στο νησί της Λέσβου και κατέγραψαν τα γεγονότα στο παραπάνω βίντεο.


Πηγη:news 24/7.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.