7.7.20

Ταπεινωτική εμφάνιση στο ευρωκοινοβούλιο για τους τρεις διαχειριστές του προσφυγικού


Σφοδρή κριτική εναντίον των Νότη Μηταράκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιώργου Κουμουτσάκου εξαπέλυσε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού. Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, συνεδρίασε με αφορμή τις συνεχείς καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις και τις έρευνες για βία και δολοφονίες προσφύγων στον Έβρο, με τα μέλη της Επιτροπής να υποστηρίζουν ότι τα κυβερνητικά στελέχη απέφευγαν να απαντήσουν επί της ουσίας στα ερωτήματα των ευρωβουλευτών.

Ως «εκτός θέματος» χαρακτήρισαν τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, τις απαντήσεις που κλήθηκαν να δώσουν οι υπουργοί Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ο Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική.
Τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δέχτηκαν ταπεινωτικά σχόλια και σφοδρή κριτική από την Επιτροπή, αναφορικά με τις συνεχείς καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, τις αποκαλύψεις που κάνουν λόγο για νεκρούς μετανάστες από ελληνικά πυρά στον Έβρο αλλά και την ανεξέλεγκτη βία κατά αιτούντων διεθνούς προστασίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Κατά η συνεδρίαση, η οποία έλαβε χώρα, ενώ είχε δημοσιευτεί και η τελευταία έρευνα του Forensic Architecture, που συμπληρώνει στοιχεία αναφορικά με την υπόθεση του νεκρού μετανάστη από ελληνικά πυρά στον Έβρο κατά τη περίοδο των μαζικών προσφυγικών ροών τον Μάρτιο, τα μέλη της Επιτροπής απηύθυναν πληθώρα ερωτήσεων στους τρεις Έλληνες πολιτικούς, τις οποίες οι τελευταίοι, εμφανώς αδυνατούσαν να απαντήσουν.
Όπως σημειώνει σε δημοσίευμα της η «Εφημερίδα των Συντακτών», δεν απάντησαν επί της ουσίας σε καμία ερώτηση, επαναλαμβάνοντας γενικολογίες περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής και σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.
Ένας εκ των ευρωβουλευτών σημείωσε ότι Χρυσοχοΐδης και Κουμουτσάκος «είναι εκτός θέματος, σαν να έχουν προσκληθεί σε γάμο και να απαγγέλλουν επικήδειους», με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, στο ίδιο ύφος να επισημαίνει, ότι οι δύο πολιτικοί «δεν θέλουν να απαντήσουν, αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα της συνεδρίασης».
«Υπάρχουν αναφορές για απωθήσεις μεταναστών, οι οποίες απαγορεύονται ρητά. Οι απωθήσεις είναι παράνομες και καλώ τις ελληνικές αρχές να τις διερευνήσουν όλες», σημείωσε με αυστηρό τρόπο από πλευράς της η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Η «ασπίδα της ΕΕ»

Οι τρεις Έλληνες πολιτικοί προσπαθούσαν επί ώρα να πείσουν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με τον Μ. Χρυσοχοΐδη να υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα φυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα με αποτελεσματικό τρόπο» και τον Ν. Μηταράκη ότι η κυβέρνηση «δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Παράλληλα ο Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για την Ελλάδα σε ρόλο «ασπίδας της Ευρώπης», προσπαθώντας να μετριάσει την κατακραυγή που υπέστησαν τα κυβερνητικά στελέχη για τις αγριότητες εναντίον των αιτούντων άσυλο, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα, καθώς υποστήριξε πως ο ρόλος της «ασπίδας», για τον οποίο διόλου δεν παραπονέθηκε η ελληνική κυβέρνηση, συνεπάγεται μια «συγκεκριμένη πολιτική» στα σύνορα.

Πυρ ομαδόν

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Τινέκε Στρικ, έκανε αναφορά στις βάσιμες καταγγελίες για θανάτους και τραυματισμούς μεταναστών από πυροβολισμούς, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ασυνεπής και προσθέτωντας πως «μας λένε ότι είναι όλα καλά και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ύστερα ότι φταίει η Τουρκία, άρα υπάρχει πρόβλημα. Μας λένε ότι δεν υπάρχει ζήτημα, μα αυτό το ζήτημα συζητάμε εδώ. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει άρνηση για ό,τι συμβαίνει».
Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Ντομενέκ Ρουί Ντεβέσα (Σοσιαλδημοκράτες) αναφερόμενος στη κυβερνητική διαχείριση στο προσφυγικό, την χαρακτήρισε ως «ακροδεξιά», σημειώνοντας παράλληλα ότι ο τρόπος ομιλίας των Ελλήνων πολιτικών «ταιριάζει περισσότερο σε ακροδεξιούς παρά κεντροδεξιούς», με τον υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη και τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουμουτσάκο, να ενίστανται και να ζητούν από τον ευρωβουλευτή ανακαλέσει και να προχωρούν σε υποδείξεις προς τα μέλη της Επιτροπής ώστε να είναι προσεκτικοί. Μάλιστα ο Μ. Χρυσοχοΐδης αμυνόμενος στον χαρακτηρισμό της κυβέρνησης ως «ακροδεξιάς», ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει «δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση».
Κόλαφος ήταν επίσης για τους τρεις πολιτικούς η τοποθέτηση του εκτελεστικού διευθυντή της δύναμης Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, ο οποίος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια ταχείας επέμβασης στα θαλάσσια σύνορα, η ελληνική ακτοφυλακή έδωσε εντολή σε σκάφος της Δανίας, να μην επιβιβάσει μετανάστες και να τους επαναπροωθήσει στην Τουρκία. Υποστήριξε δε, ότι ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από την Ελλάδα.
Στην Επιτροπή συμμετείχε και το μέλος της Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο, Μίνως Μουζουράκης. όπως είπε, «είδαμε κάποιες φορές το Λιμενικό να μην κάνει επιχειρήσεις διάσωσης παρόλο που οι μετανάστες είχαν εκπέμψει SOS, ενώ έχουμε δει ανθρώπους να μένουν στη θάλασσα για 17 ώρες».
Ένας επιπλέον ευρωβουλευτής καταφέρθηκε εναντίον των αιτιάσεων της ελληνικής κυβέρνησης περί τουρκικής προπαγάνδας σε σχέση με τις καταγγελίες και σε έντονο ύφος ρώτησε, «είμαστε όλοι εδώ όργανα της τουρκικής κυβέρνησης;».

Εξηγήσεις και παρεξηγήσεις

«Έγινε μόνο χρήση αστυνομικών μέτρων», υποστήριξε ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε σχέση με τους θανάτους προσφύγων από πραγματικά πυρά στον Έβρο. Επιχειρώντας να ενι9σχύσει το επιχείρημά του σημείωσε ότι στο σημείο κατά την περίοδο στην οποία σκοτώθηκαν οι πρόσφυγες, βρίσκονταν εκατοντάδες κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων και αυτόπτες μάρτυρες, «αν υπάρχει καταγγελία, να τη στείλετε να διερευνηθεί», είπε. Ωστόσο οι αποδείξεις για τις καταγγελίες που λαμβάνουν πραγματική υπόσταση, προέρχονται από πολλές διαφορετικές έρευνες που παρουσιάζουν πλήθος στοιχείων.
Αναφορικά με όσα υποστήριξε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, η εξήγηση της ελληνική πλευράς σε σχέση με την εντολή επαναπροώθησης, όπως ο ίδιος τη μετέφερε, ήταν ότι «έγινε παρανόηση, κάποιος δεν κατάλαβε καλά την εντολή».
Από πλευράς του, υπεραμυνόμενος της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι θα υπάρξει νέα απόπειρα να προωθηθούν μετανάστες στην Ελλάδα και την Ευρώπη (εκ μέρους της Τουρκίας)», συμπληρώνοντας ότι «παραμένουμε σε επαγρύπνηση και πρέπει να είμαστε όλοι μας προετοιμασμένοι για να εμποδίσουμε κάθε νέα παρόμοια απόπειρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.