13.7.20

Πλατεία Βικτωρίας: ο Ξένιος Δίας δεν μένει πια εδώ…Γράφει: Τάκης Γιαννόπουλος
Αυτά που συμβαίνουν στην πλατεία Βικτωρίας από τις αρχές Ιούνη αναδεικνύουν την πλήρη αντιδραστικότητα της ξενόφοβης, ρατσιστικής και ανερμάτιστης πολιτικής της κυβέρνησης.
Πρόσφυγες που πήραν άσυλο και άρα νόμιμα χρήζουν ειδικής προστασίας, φεύγουν από το κολαστήριο της Μόριας και έρχονται στην Αθήνα όπου και… εγκαταλείπονται στην τύχη τους.
«Να μπουν στο πρόγραμμα Ήλιος» λέει ο ανεκδιήγητος Μηταράκης που είναι ο αρμόδιος υπουργός. Μα, για να μπουν στο πρόγραμμα «Ήλιος» και να επιδοτηθεί το ενοίκιό τους πρέπει πρώτα να βρουν σπίτι, να έχουν δουλειά, να αποκτήσουν ΑΦΜ και να υπαχθούν σε μια αρμόδια εφορία στην Αθήνα. Όλα αυτά πρέπει να τα κάνουν άνθρωποι που δε γνωρίζουν τη γλώσσα, ταλαιπωρημένοι, με μικρά παιδιά και χωρίς σταθερό εισόδημα.
Εξαιτίας όλων αυτών των αδιεξόδων βρέθηκαν άστεγοι στην πλατεία Βικτωρίας.
Μια άλλη κατηγορία άστεγων προσφύγων που καταφεύγει στην πλατεία, είναι όσοι διώχνονται από τα ενοικιαζόμενα σπίτια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ο στόχος του Μηταράκη είναι να φύγουν από τα σπίτια 11.000 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής έχουν φύγει περίπου 700. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: να φύγουν για να πάνε που;
Ο Μηταράκης χτυπά και πάλι: «Να πάνε στις δομές που τους προτείνουμε». Υπολογίζεται ότι 300 άτομα μεταφέρθηκαν στον Ελαιώνα, περίπου 80 άτομα στον Σκαραμαγκά και 130 στο Σχιστό, όλοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Δηλαδή ο στόχος της κυβέρνησης είναι να φύγουν από ένα σπίτι για να πάνε σε μία δομή, όταν όλες οι δομές είναι πλέον κορεσμένες και στη συντριπτική πλειοψηφία τους με άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Ακόμα και η δομή του Ελαιώνα που αρχικά ήταν σε καλύτερη κατάσταση τώρα έχει κορεστεί και ήδη ζουν άνθρωποι σε 140 σκηνές στο χώρο! Και όλα αυτά σε συνθήκες πανδημίας όπου ισχύουν, υποτίθεται, υγειονομικά πρωτόκολλα κτλ.

«Υπόδειγμα» φιλοξενίας

Τελικά η κυβέρνησή, κάτω από την πίεση κάποιων «αγανακτισμένων» και σε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Αθήνας, Κ.Μπακογιάννη, βρήκε την …λύση για την πλατεία Βικτωρίας.
Ξήλωσαν τα παγκάκια για να μην κοιμούνται εκεί οι πρόσφυγες και έτσι να αναγκαστούν να φύγουν! Το αποτέλεσμα είναι οι πρόσφυγες, πολλοί από αυτούς με μωρά παιδιά, να κοιμούνται στο έδαφος!Εκεί δέχονται και τις βάρβαρες επιθέσεις των ΜΑΤ μέσα στα μεσάνυχτα προκειμένου είτε να φύγουν είτε να μπουν στα λεωφορεία για να πάνε σε κάποια άθλια δομή.
Προφανώς πολλοί θα ξαναγυρίσουν στην πλατεία καθώς έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης κίνησης και η πλατεία τους παρέχει τη δυνατότητα της παροχής βοήθειας από συμπατριώτες τους που ζουν στην Αθήνα και αλληλέγγυους πολίτες.Επιπλέον με αυτό τον τρόπο παύουν να είναι «αόρατοι» από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, στιβαγμένοι σε σκηνές στον Ελαιώνα ή στο Σχιστό και μπορούν να ασκούν πίεση διεκδικώντας τα δικαιώματά τους για αξιοπρεπή στέγαση, εκπαίδευση για τα παιδιά τους κλπ. .

«Εύσημα» και από το Ευρωκοινοβούλιο

Η κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό έτυχε δριμείας κριτικής  ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στα σχετικά ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών και του The Press Project αναφέρεται ότι:
«Σφοδρή κριτική εναντίον των Νότη Μηταράκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιώργου Κουμουτσάκου εξαπέλυσε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού.
»Ως «εκτός θέματος» χαρακτήρισαν τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τις απαντήσεις που κλήθηκαν να δώσουν οι υπουργοί Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ο Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική».
Χρυσοχοΐδης και Κουμουτσάκος «είναι εκτός θέματος, σαν να έχουν προσκληθεί σε γάμο και να απαγγέλλουν επικήδειους», με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, στο ίδιο ύφος να επισημαίνει, ότι:
οι δύο πολιτικοί «δε θέλουν να απαντήσουν, αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα της συνεδρίασης».

Να μην αφήσουμε τους πρόσφυγες μόνους τους

Η Αριστερά, το αντιφασιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα, οι κινήσεις αλληλεγγύης, τα συνδικάτα, δεν πρέπει να αφήσουμε τους πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας μόνους τους, βορά στα ΜΑΤ, στα φασιστοειδή της περιοχής και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.
Τα δικαιώματα τους σε στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση  για όλα τα παιδιά, ένταξη στην αγορά εργασίας, πρέπει να γίνουν σεβαστά.
Προϋπόθεση αποτελεί η συνεννόηση των κατοίκων της περιοχής με το ευρύτερο κίνημα και τους ίδιους τους πρόσφυγες, ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα ρατσιστικά και τα αντιπροσφυγικά σχέδια της κυβέρνησης.

Να παλέψουμε για:

  • Να σταματήσουν οι εξώσεις προσφύγων
  • Να αξιοποιηθούν τα σχετικά κονδύλια για επέκταση των προγραμμάτων στέγασης και προσαρμογής των αιτούντων άσυλο στην χώρα σε αξιοπρεπείς δομές και διαμερίσματα. Επανακατεύθυνση όλων των χρημάτων που δαπανούνται σε φράχτες, απελάσεις και πολιτικές καταστολής, προς κοινωνικές πολιτικές ένταξης των προσφύγων.  
  • Να αποσυμφορηθούν οι δομές στα νησιά με μεταφορά των προσφύγων στην ενδοχώρα, με σχεδιασμό και πανελλαδική κατανομή.
  • Επαναφορά σε πλήρη ισχύ όλων των διαδικασιών και των διεθνών νόμων για το άσυλο. Για να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των προσφύγων.
  • Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί η αναγνώριση τους και να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, όσοι το επιθυμούν.
  • Πλήρης πρόσβαση όλων των προσφύγων στη δημόσια Υγεία. Ανεμπόδιστη συμμετοχή όλων των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Κοινός αγώνας Ελλήνων εργαζομένων και προσφύγων για τα κοινά προβλήματα. Ενάντια στην ανεργία, την φτώχεια, την έλλειψη στέγης, την εκμετάλλευση.
  • Κοινός αγώνας με τα ευρωπαϊκά αντιρατσιστικά και προοδευτικά κινήματα ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια για τους πρόσφυγες, και να υπάρξει οργανωμένη και ανάλογη κατανομή στις διάφορες χώρες. Κοινός αγώνας ενάντια στον ρατσισμό, τις πολιτικές της «Ευρώπης Φρούριο» τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.