16.7.20

Πλατεία Βικτωρίας 15/7: Δεν ήταν πολίτες ήταν φασίστες!

Τάκης Γιαννόπουλος

Τα όσα έγιναν στην πλατεία Βικτωρίας στις 15/7 αποτελούν μια σαφή προσπάθεια αναβίωσης της περιόδου 2008-2016. Τότε η Χρυσή Αυγή και τα τάγματα εφόδου της, με την κάλυψη της αστυνομίας και της κυβέρνησης χρησιμοποίησε τις φτωχογειτονιές του 6ου διαμερίσματος (Κυψέλη, πλ. Βικτωρίας, Άγιος Παντελεήμονας κτλ) σαν εφαλτήριο ανόδου και άβατο για όποιον τολμούσε να έχει διαφορετικό χρώμα δέρματος, εθνική καταγωγή ή απλά άλλη άποψη από αυτές των ακροδεξιών και των φασιστών.

Η κυβέρνηση -παρότι έχουν άσυλο και γι αυτό υποτίθεται έφυγαν από τα κολαστήρια της Μόριας- αντί να τους παρέχει αυτά που προβλέπουν οι νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες, τους παρατάει να κοιμούνται με μωρά παιδιά στα τσιμέντα της πλατείας, τους αφαίρεσε ακόμα και τα παγκάκια για να τους κάνει την ζωή ακόμα πιο δύσκολη και μετά τους μαντρώνει για να πάνε στις άθλιες και απάνθρωπες δομές του Σκαραμαγκά, του Σχιστού κτλ.Από τις αρχές Ιούνη στην πλατεία καταφτάνουν πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο και έχουν παρατηθεί στην τύχη τους να βρουν σπίτι, δουλειά χωρίς χρήματα, χωρίς να γνωρίζουν την γλώσσα, χωρίς ακόμα να μπορούν να βγάλουν εύκολα καν ΑΦΜ.

Ακροδεξιά επιτροπή κατοίκων

Πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε, μετά από χρόνια, μια αυτοαποκαλούμενη επιτροπή κατοίκων όπου με αφίσα και συνθήματα ενάντια στον εποικισμό, στο Ισλάμ κτλ καλούσε σε μια συγκέντρωση ξεκάθαρα ρατσιστική και ξενοφοβική. Άλλωστε γι αυτό την στήριξαν αμέσως και συμμετείχαν σε αυτή διά ζώσης οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης του νεοσύστατου μορφώματος «Έλληνες για την Πατρίδα» και από κοντά ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μπογδάνος της ΝΔ αποδεικνύοντας τα συγκοινωνούντα δοχεία δεξιάς, ακροδεξιάς και νεοναζί.
Άλλωστε μία από τις βασικές διοργανώτριες της συγκέντρωσης ήταν η Θωμαΐς Γιαννάτου σύζυγος του Σπύρου Γιαννάτου πασίγνωστου ακροδεξιού φασίστα της περιοχής όπου στο παρελθόν παρέα με την υπόδικη Θέμιδα Σκορδέλη συμμετείχαν σε πογκρόμ κατά μεταναστών, στο γιαούρτωμα του Αλέκου Αλαβάνου και μελών αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του 2019 ο Σπύρος Γιαννάτος εμφανίστηκε να περιοδεύει στον Άγιο Παντελεήμονα συνοδεύοντας τον Κώστα Μπακογιάννη ενώ η σύζυγός Θωμαΐς ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος του υποψήφιου δημάρχου της ΝΔ στην Αθήνα.
Επομένως η υποτιθέμενη επιτροπή κατοίκων είχε ξεκάθαρο ακροδεξιό ιδεολογικό πρόσημο και δεν ήταν καθόλου μια υγιής και ανιδιοτελής προσπάθεια κατοίκων να παλέψουν για να λύσουν τα όντως πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα της περιοχής. Τα οποία προβλήματα όμως τα προκαλούν οι πολιτικές των εκάστοτε μνημονιακών κυβερνήσεων και όχι οι πρόσφυγες που έχοντας πάρει άσυλο πρέπει να προστατεύονται και όχι να βασανίζονται.
Προστατευμένοι πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ 30-40 θλιβεροί φασίστες, ακροδεξιοί, ψεκασμένοι όλων των ειδών ξερνούσαν ρατσιστικά συνθήματα και βωμολοχίες ενάντια στους πρόσφυγες και τους αντιφασίστες.
Δεν μπόρεσαν να φτάσουν πάνω στην πλατεία Βικτωρίας καθώς το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα με κινητοποίηση μιας ημέρας είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 300 με 400 άτομα και να καταλάβει από νωρίς την πλατεία.



Ήταν εκεί αγωνιστές από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και τις συλλογικότητες που συμμετέχουν σε αυτόν (ΚΑΡ – Ξεκίνημα – Δίκτυο – Συνάντηση – Ροσινάντε – ανένταχτοι-ες), από τον Συντονισμό για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, το ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΚΕΕΡΦΑ, την ΟΡΜΑ καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η αστυνομία προστάτεψε τους φασίστες

Η αστυνομία έκανε ό,τι μπορούσε για να τρομοκρατήσει τους αντιφασίστες και να βοηθήσει τους φασίστες θυμίζοντας μέρες του Φλεβάρη του 2008 όταν χρυσαυγίτες μαζί με τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην οδό Σταδίου σε αντιφασίστες μαχαιρώνοντας έναν και τραυματίζοντας σοβαρά στο κεφάλι άλλους 2 διαδηλωτές.
Από νωρίς μηχανές της ομάδας ΔΡΑΣΗ με ξεκάθαρες απειλητικές διαθέσεις ήταν γύρω από την οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια όπου στο Στέκι Μεταναστών ήταν προγραμματισμένη η προσυγκέντρωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά και του Συντονισμού για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Η πλατεία Βικτωρίας ήταν ζωσμένη σε κάθε μεριά από ΜΑΤ. Έγινε προσπάθεια σύλληψης ενός νεολαίου αγωνιστή στην οδό Γκυιλφόρδου απέναντι από την πλατεία όταν ακόμα προσερχόντουσαν στην συγκέντρωση οι αντιφασίστες.
Μετά τοποθέτησαν με τέτοιο τρόπο τις κλούβες και τα ΜΑΤ επί της 3ης Σεπτεμβρίου ώστε να μπορέσει ο εσμός των φασιστών να κρυφτεί και να προκαλέσει.
«Δεν είμαστε αλήτες είμαστε πολίτες» ήταν ένα από τα συνθήματα των «αγανακτισμένων» κατοίκων. «Δεν είσαστε πολίτες είσαστε φασίστες» ήταν η άμεση και εύστοχη απάντηση των αντιφασιστών.
Όταν τελείωνε η συγκέντρωση και οι αντιφασίστες αποχωρούσαν συντεταγμένα προς την ΑΣΟΕΕ από την οδό Χέυδεν δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από αστυνομικούς με μηχανές της ομάδας ΔΡΑΣΗ και τα ΜΑΤ.
Έγιναν 2 προσαγωγές μελών της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε που μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ από βίντεο που κυκλοφορούν φαίνεται καθαρά ότι οι συλληφθέντες έφαγαν πολύ ξύλο από τα ΜΑΤ την ώρα της σύλληψης και ενώ βρίσκονταν στο έδαφος πεσμένοι.
Και όλα αυτά την ίδια μέρα που ήταν σε εξέλιξη η ιατροδικαστική έρευνα για τα αίτια θανάτου του Βασίλη Μάγγου στον Βόλο που είχε υποστεί ανηλεή ξυλοδαρμό από τα ΜΑΤ σε συγκέντρωση στην περιοχή στις 14 Ιουνίου.
Είναι προφανές ότι οι φασίστες μαζί με την αστυνομία, ενθαρρυμένοι από την κυβέρνηση και τα ακροδεξιά μπουμπούκια της, θέλουν να ξανακάνουν την περιοχή προπύργιο και αυτό με την σειρά του να ενισχύσει την Χρυσή Αυγή, τον Κασιδιάρη κοκ ώστε να βγουν άσπιλοι από την δίκη της ΧΑ, να ξαναμπούν στην Βουλή και στην κουτάλα με το μέλι του κρατικού κορβανά δηλαδή την κρατική χρηματοδότηση, τους βουλευτικούς μισθούς, τα αυτοκίνητα κτλ.
Δεν θα τους αφήσουμε! Τα καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια όταν σπάσαμε το άβατο του Αγίου Παντελεήμονα και των γύρω περιοχών και οι φασίστες εξαφανίστηκαν από τις πολυεθνικές γειτονιές μας. Θα το ξανακάνουμε και τώρα. Μαζικά, ενωτικά, μαχητικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.