29.6.20

Β. Τσιάρτας: Ομοφοβικός, τρανσφοβικός και ρατσιστής


Γράφει: Γιώργος Λιγουριώτης
Η κατρακύλα του πρώην ποδοσφαιριστή Βασίλη Τσιάρτα δεν έχει τέλος. Γνωστός από το παρελθόν για τις ομοφοβικές και ρατσιστικές του απόψεις, ξαναχτύπησε με άλλο ένα παραλήρημα, με αφορμή την φωτογραφία που ανέβασε το supermarket ΑΒ Βασιλόπουλος για τη «Γιορτή του Πατέρα».

Η επίμαχη φωτογραφία παρουσιάζει έναν πάτερα να κρατά στην αγκαλιά του την μικρή του κόρη. Η λεπτομέρεια που έκανε όμως τον Τσιάρτα να εξοργιστεί ήταν το γεγονός ότι ο πατέρας ήταν βαμμένος με makeup, είχε κοκαλάκια στα μαλλιά και φορούμε μια στέκα με αυτάκια, ενώ τη φωτογραφία τη συνόδευε μια λεζάντα που έγραφε: «Μπαμπάς είναι όλα αυτά που θέλεις και ακόμα περισσότερα. Χρόνια πολλά».
Όλα αυτά ήταν αρκετά για να ξεσπάσει ο Τσιάρτας σχολιάζοντας την φωτογραφία στο twitter:
Ο «μάτσο» Τσιάρτας μας λέει ότι είναι «χυδαίο» ο πατέρας να βάφεται, γιατί πολύ απλά είναι άνδρας και δεν γίνεται να απαξιώνεται με αυτό τον τρόπο η πατρική φιγούρα, ακόμα κι όταν πρόκειται για ένα αυθόρμητο παιχνίδι ανάμεσα στον πατέρα και το παιδί του. Στην ουσία αναπαράγει όλα τα στερεότυπα που επικρατούν στο παιδικό παιχνίδι. Τα μόνα παιχνίδια που μπορούν να παίξουν ένας πατέρας με το παιδί του είναι ποδόσφαιρο, αυτοκινητάκια και όπλα, ενώ τα γυναικεία παιχνίδια ένα παιδί μπορεί να τα κάνει μόνο με τη συντροφιά της μητέρας.

Ένας τρανσφοβικός…

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τσιάρτας έχει υποπέσει σε ομοφοβικά και τρανσφοβικά φάουλ καθώς είναι γνωστές οι απόψεις του μέσα από αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τον Οκτώβρη του 2017 με αφορμή το νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, «ευχήθηκε» ολόψυχα:
Καθόλου τυχαία οι εκπρόσωποι της εκκλησίας, που χρόνια στέκονται απέναντι σε όποια προσπάθεια διεκδίκησης της ΛΟΑΤ* κοινότητας, υποστήριξαν τις δηλώσεις του Τσιάρτα. Συγκεκριμένα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε:
Δεν ήταν όμως μόνο ο Ιερώνυμος που στήριξε τον Τσιάρτα. Και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» αναδημοσίευσε τις δηλώσεις του, συνοδευόμενες με μια φωτογραφία που σηκώνει το κύπελλο του Euro 2004 συμπληρώνοντας από κάτω τη λέξη «ΆΞΙΟΣ!».

Από τις δηλώσεις τόσο του Τσιάρτα όσο και του Ιερώνυμου για τον επαναπροσδιορισμό φύλου προκύπτουν δυο πράγματα. Από τη μια γίνεται η προσπάθεια να τον συνδέσουν με την παιδοφιλία, χτίζοντας πάνω σ’ αυτήν στην αισχρή προπαγάνδα κατά των ΛΟΑΤ ατόμων προκειμένου να αναπαράγουν το μίσος εναντίον τους. Από την άλλη, προσπαθούν να τους παρουσιάσουν σαν «κατάρα» μεγεθύνοντας έτσι το κοινωνικό στίγμα που κουβαλάνε τα τρανς άτομα.

Ομοφοβικός…

«Μη φυσιολογικό», «ανωμαλίες» και «αρρωστημένα πρότυπα» ήταν οι ακριβείς χαρακτηρισμοί του Τσιάρτα για το νομοσχέδιο αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που κατατέθηκε στη Βουλή τον Απρίλη του 2018:
Εδώ η συγκίνηση είναι μεγάλη, καθώς ο Τσιάρτας μας ενημερώνει ότι οι «διαφορετικοί» μπορούν να έχουν δικαιώματα και πραγματικά θα έπρεπε να αισθανόμαστε ευγνώμονες για αυτή τη μεγαλοψυχία του. Βέβαια, όταν λέει ότι μπορούν να έχουν δικαιώματα, εννοεί με μέτρο… να μην το παρακάνουμε!
Ταυτόχρονα, βλέπουμε να αναπαράγει όλες αυτές τις συντηρητικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται σε μια κοινωνία ανισότητας και καταπίεσης και που έχουμε συνηθίσει να τις ακούμε από τους εκπροσώπους του κατεστημένου.

Ρατσιστής…

Δεν θα μπορούσαν να έλειπαν βέβαια από το «ρόστερ» του Τσιάρτα και οι ρατσιστικές δηλώσεις.
Τον Οκτώβρη του 2017 ο 11χρονος τότε Αμίρ από το Αφγανιστάν, κληρώθηκε σημαιοφόρος στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης. Αυτή η κίνηση θεωρήθηκε από πολλούς ακροδεξιούς ως προσβλητική, ενώ η νεοναζιστική οργάνωση «Κρυπτεία» είχε επιτεθεί με πέτρες στο σπίτι της οικογένειας του Αμίρ.
Ο Τσιάρτας τότε είχε γράψει για την συγκεκριμένη υπόθεση:

…που δεν βγάζει άχνα για την λιτότητα και την ανεργία

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο Τσιάρτας πέρα από τις ομοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις δεν έχει κάνει καμία άλλη τοποθέτηση για τα πολιτικά ζητήματα που καίνε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Καμία αναφορά για τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας που έχουν γονατίσει τους εργαζομένους. Δεν έχει πει ούτε μια λέξη για την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και τις συνθήκες εργασίας που καλούνται να εργαστούν ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια των εργαζομένων.
Όταν όμως πρόκειται για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας και των προσφύγων, τότε μεταμορφώνεται σε «ταύρος εν υαλοπωλείο».
Με αυτή του τη στάση το μόνο που προσφέρει είναι στήριξη σε ένα σύστημα που καθορίζει τι είναι «φυσιολογικό» ανάλογα με τι συμφέρει στην άρχουσα τάξη, και που επενδύει, για τον ίδιο λόγο, στο διαχωρισμό ανάμεσα σε ντόπιους και ξένους, σε άντρες και γυναίκες, σε ετεροφυλόφιλους και ομοφυλόφιλους. Στόχος τους η διαιώνιση της εκμετάλλευσης και του χάσματος ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.
Από την πλευρά μας έχουμε το καθήκον να δώσουμε τη μάχη για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, χρώματος, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, ρατσισμό κι εκμετάλλευση, μακριά από τη ματσίλα και τις σκοταδιστικές αντιλήψεις του κάθε Τσιάρτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.