9.6.20

Επαναπροωθήσεις: Η διαχρονική άρνηση των ελληνικών κυβερνήσεων

Ενώ πληθαίνουν τα στοιχεία και οι καταγγελίες για παράνομες επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην «άγνοια».
Oδηγώντας προς το αεροδρόμιο της Αθήνας, νωρίς το πρωί της 26ης Μαΐου 2020, ο Γιώργος Τσιάκαλος ήταν φανερά συγκινημένος.
Πέρα από τη σύζυγό του, Ίνγκριντ, στο αυτοκίνητο μαζί του βρισκόταν ο Χαλήλ, τον οποίο ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συνάντησε για πρώτη φορά δύο χρόνια πριν, τον Μάιο του 2018, στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες.
Ο 21χρονος σήμερα Χαλήλ, Σύριος κουρδικής καταγωγής, άφησε τη χώρα του κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2014 και, ύστερα από ένα διάστημα παραμονής στην Κωνσταντινούπολη, βρέθηκε στην Ελλάδα κι από εκεί στη Γερμανία, όπου και έλαβε άσυλο τον Μάρτιο του 2016.
Έχοντας λάβει διεθνή προστασία, τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ο Χαλήλ ταξίδεψε  στην Ελλάδα για να δει συγγενικά του πρόσωπα στη Θεσσαλονίκη και το Διδυμότειχο. Αλλά το πρωινό της επιστροφής, καθώς κατευθυνόταν προς τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διδυμοτείχου, για να πάρει το τρένο για τη Θεσσαλονίκη από όπου και ήταν η πτήση του για τη Γερμανία, δύο αστυνομικοί τον σταμάτησαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο Τμήμα, όπου και τον κράτησαν για τέσσερις ημέρες, αφαιρώντας του όλα τα νόμιμα έγγραφα, το κινητό και τα χρήματα που είχε πάνω του.
Στη συνέχεια, άνδρες που ο ίδιος υποστηρίζει πως ανήκαν στην Ελληνική Αστυνομία, τον μετέφεραν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Γράφει: Σταύρος Μαλιχούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.