8.5.20

Τι συμβαίνει στην Αγία Παρασκευή; Συνέντευξη με τον Π. Αντωνίου

Η περιοχή της Αγίας Παρασκευής ήρθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τα όσα έγιναν στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη. Για όσους δεν ζουν στην περιοχή, η συγκεκριμένη πλατεία δεν είναι η κεντρική στην λεωφόρο Μεσογείων με την εκκλησία στο ένα άκρο της, αλλά μια μικρότερη πλατεία στην οδό Αγίου Ιωάννου όπου εδώ και χρόνια αποτελεί αγαπημένο τόπο συγκέντρωσης της νεολαίας.
 
Ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς δίνει καθημερινό «ρεσιτάλ» στα κανάλια και στα ραδιόφωνα λέγοντας ψέματα και συκοφαντώντας τον κόσμο που μαζεύεται στην πλατεία, ταυτίζοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ με εμπόρους ναρκωτικών και ότι καθημερινά οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών καθαρίζουν ούρα και κόπρανα από τις εισόδους τους (συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM 6/5/20).
Η επιβολή καραντίνας στην πλατεία από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί από την αστυνομία προφανώς δεν είναι λύση και αφετέρου ανοίγει τον δρόμο για να γίνει το ίδιο και σε άλλες πλατείες ή ελεύθερους χώρους όπου ο κόσμος προσπαθεί να πάρει μια ανάσα, μετά από 42 ημέρες καραντίνας.
Ακολουθεί συνέντευξη με τον Παναγιώτη Αντωνίου, απόφοιτου Νομικής, που ζει στην περιοχή και είναι μέλος του αριστερού δημοτικού σχήματος «Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή» καθώς και της «Συνάντησης για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική αριστερά». Τη συνέντευξη πήρε ο Τάκης Γιαννόπουλος.


  • Πως ακριβώς ξεκίνησαν τα γεγονότα και τι έχει συμβεί αυτές τις ημέρες στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη?
Μετά την άρση των μέτρων περιορισμού ο κόσμος που έδειξε υπευθυνότητα και στήριξε το ΕΣΥ σε αντίθεση με την κυβέρνηση που ουδέποτε έκανε προσλήψεις, είχε ανάγκη να βγει έξω, να δει γνωστούς, να πάει βόλτα σε πάρκα και πλατείες. Το ίδιο και η νεολαία της πόλης. Όταν η κυβέρνηση ανοίγει την οικονομία, ανοίγει τα σχολεία και μιλάει για προετοιμασία των καταστημάτων κλπ χωρίς σταθερή επιδημιολογική παρακολούθηση, δεν είναι εύκολο να ελέγξεις τον κόσμο. Πράγματι τη Δευτέρα ο κόσμος στην πλατεία ήταν πολύς και είναι αναγκαίο να τηρούμε αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας. Όμως αυτό που έγινε ήταν απόβαση διμοιριών ΜΑΤ και ακραία καταστολή με δακρυγόνα στην πλατεία στους νέους που κάθονταν και κυνηγητό στα γύρω στενά. Ο δεξιός Δήμαρχος Ζορμπάς μετά ξεκίνησε τη διάδοση ψεμάτων περί πάρτι και ναρκωτικών. Δε λύνονται με ΜΑΤ τα προβλήματα. Ας ερχόταν ο ΕΟΔΥ ας ερχόταν ο Δήμαρχος να διεξάγει διάλογο, ζούμε όλοι/ες δύσκολα. Σήμερα ο κύριος Μόσιαλος είπε ότι η επικινδυνότητα σε ανοιχτούς χώρους είναι μικρή. Γράφτηκαν ακραία συκοφαντικά πράγματα. Φυσικά ως «Φυσάει Κόντρα» μας νοιάζει η δημόσια υγεία. Δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο καταθέσαμε προτάσεις για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, για μαζικά τεστ και προσλήψεις στο Κέντρο Υγείας Αγίας Παρασκευής.
  • Ο δήμαρχος Ζορμπάς μιλάει για φαινόμενα παραβατικότητας, πάρτι και διακίνησης ναρκωτικών. Ισχύουν?
Τα πάρτι είναι στη φαντασία του Δημάρχου. Χρόνια τώρα η πλατεία είναι τόπος συνάντησης και κοινωνικοποίησης της νεολαίας που έρχεται ανά παρέες και λέει τα νέα της. Εκεί μεγαλώσαμε όλοι/ες. Πίνουν και μια μπύρα γιατί δεν μπορούν οικονομικά όλοι/ες να διασκεδάζουν με ακριβά ποτά στα μαγαζιά. Ως προς τα ναρκωτικά, από τότε που η νεολαία περνάει τα θερινά της βράδια εκεί το φαινόμενο έχει μειωθεί. Η εγκληματικότητα δεν αγαπάει τη γειτονιά και τον πολύ κόσμο. Εμπόριο γίνεται κυρίως σε ορισμένα ακριβά μαγαζιά, είναι γνωστό, αλλά δεν είδαμε αστυνομία ποτέ εκεί. Όμως το όποιο εμπόριο υπάρχει ακόμα σε ένα σημείο της πλατείας δε λύνεται με ΜΑΤ. Λύνεται με πρόληψη και εκστρατεία αλλά και επιχειρήσεις που δε στοχοποιούν τη νεολαία της περιοχής ως χρήστες ή διακινητές ούτε την Αγία Παρασκευή ως «άβατο».
  • Ποια ήταν η απάντηση της νεολαίας της πλατείας στην καταστολή?
Μετά τα αίσχη της Δευτέρας ως «Φυσάει Κόντρα» επιλέξαμε η δημοτική μας σύμβουλος να συμμετάσχει στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο από την πλατεία. Στην πλατεία υπάρχει πέραν των άλλων και πλάνο της δημοτικής αρχής για τραπεζοκαθίσματα και «ανάπλαση» για να αλλάξει χαρακτήρα. Εμείς διαμηνύσαμε ότι θέλουμε ανοιχτές τις πλατείες και ζωντανούς τους δημόσιους χώρους, στη φάση αυτή με προσοχή, μέτρα και αποστάσεις. Συνεχίσαμε χθες την παρέμβαση μας, Η αστυνομική παρουσία ΜΑΤ ΔΕΛΤΑ ΟΠΚΕ είχε περικυκλώσει την πλατεία και με εντολή Χαρδαλιά ζητήθηκε εκκένωση. Ο κόσμος πραγματοποίησε αυθόρμητη λαϊκή συνέλευση και παρέμεινε λιγότερος και με αποστάσεις όσο μπορούσε. Πιέσαμε μαζί με την Ένωση Γονέων και τη δημοτική μας σύμβουλο αλλά και άλλους από Αγία Παρασκευή καθώς και της παράταξης «Χαλάνδρι Ενάντια» και μαζί με τον κόσμο πετύχαμε να αποσυρθεί αργά το βράδυ η αστυνομία. Ήταν μια ήττα του Δημάρχου Ζορμπά και της κυβέρνησης της ΝΔ. Όμως στη συνέχεια στοχοποιηθήκαμε από κίτρινες φυλλάδες, δεξιά κι ακροδεξιά sites. Η δημοτική μας σύμβουλος δέχτηκε επιθέσεις, απειλές και χυδαία σχόλια για τη δυναμικότητα που επέδειξε. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Θα την προστατεύσουμε στο δρόμο αλλά και επιφυλασσόμενοι για όλα τα νόμιμα και νομικά μέσα που διαθέτουμε. Προτρέπουμε τον κόσμο να μη συνωστίζεται, είναι αναγκαία η αυτοσυγκράτηση, τα μέτρα ατομικής προστασίας και οι αποστάσεις. Όμως όλα αυτά, τα ΜΑΤ τα χειροτερεύουν δεν τα βοηθούν. Υπερασπιζόμαστε τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Δεν καλέσαμε κανένα πάρτι, ούτε χθες κάναμε κάποιο κάλεσμα στην πλατεία. Θα συνεχίσουμε την παρέμβαση στη γειτονιά για να μην εμπεδωθεί το κλίμα «Νόμος και Τάξη», να μην εμπορευματοποιηθούν οι δημόσιοι χώροι αλλά και να δώσουμε το παράδειγμα στον κόσμο που θέλει να ξεσκάσει, να μη συνωστίζεται και οι παρέες να τηρούν αποστάσεις και μέτρα υγιεινής για να είμαστε δυνατοί όλοι/ες και να διεκδικούμε καλύτερους όρους ζωής!

Παραθέτουμε επίσης μια επώνυμη καταγγελία που δίνει το κλίμα στην περιοχή, την οποία αλιεύσαμε από την σελίδα στο fb του δημοτικού σχήματος «Φυσάει Κόντρα».
«Καλησπέρα σας,
Λέγομαι Μάρη Πετούνη. Είμαι 70 χρονών και είμαι κάτοικος της Αγ. Παρασκευής επί δεκατίες. Μένω σχετικά κοντά στην πλατεία Αγ. Ιωάννου. Μοιράζομαι το περιστατικό που βίωσα χθες καθώς θεωρώ σημαντικό να γνωρίζουν οι κάτοικοι την αντίληψη που δημιουργεί η αστυνομία για την περιοχή μας.
Γυρνώντας με το αυτοκίνητο από φιλική επίσκεψη γύρω στις 12 πήγα να στρίψω από την οδό Σπετσών προς τα κάτω στην Αγ. Ιωάννου για να περάσω ώστε να πάω στο σπίτι μου και να παρκάρω στην θέση ΑμεΑ που βρίσκεται στον από κάτω δρόμο. Εκεί δεν μου επιτρέπουν να προχωρήσω και με σταματάνε κάποιοι αστυνομικοί και μου λένε ότι δεν μπορώ να περάσω γιατί πιθανόν κάποιοι θα μου επιτεθούν. Απορώ καθώς εκείνη την ώρα δεν ακουγόταν καμία φασαρία από την πλατεία. Του είπα αφήστε με να πάω σπίτι μου στον παρακάτω δρόμο. Μου λέει δεν γίνεται να περάσετε, αν θέλετε παρκάρετε εδώ και να πάτε με τα πόδια. Εκεί τον ρωτώ δεν θα μου επιτεθούν αν πάω με τα πόδια άλλωστε σας είπα ότι έχω 85% αναπηρία και δεν μου είναι τόσο εύκολο να περπατάω. Του προτείνω να με συνοδεύσει μπαίνοντας στο αυτοκίνητο μου αν θέλει να με προστατέψει. Μου απαντά αυτό δεν γίνεται και μου προτείνει να πάω από τον από πάνω δρόμο. Μα του λέω αυτός είναι μονόδρομος. Ε δεν πειράζει μου λέει!!!
Αυτά τα τραγελαφικά συνέβησαν χθες 6/5 το βράδυ κόντα στην πάνω πλατεία. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα άβατο εκεί που δεν υπάρχει. Ζω 42 χρόνια στην περιοχή και η συκοφάντηση που επικρατεί είναι εξωφρενική.  Ήθελα να το μοιραστώ γιατί πραγματικά με εξοργίζει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.