23.5.20

Νέο κόμμα Κασιδιάρη: Να τσακίσουμε το φασισμό σε κάθε του μορφή!


Ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Χρυσή Αυγή και την ίδρυση νέου κόμματος. Αυτό το γεγονός προκάλεσε ενθουσιασμό στους απανταχού ναζιστές, εθνικιστές και άλλους ακροδεξιούς καθώς θεωρούν ότι ο Κασιδιάρης μπορεί να πάρει ψηλά ποσοστά και να συσπειρώσει ένα μεγάλο μέρος του κατακερματισμένου ακροδεξιού και ναζιστικού χώρου. Σχετικά σχόλια που έχουν δημοσιευτεί είναι ενδεικτικά (βλ.Παράρτημα 1)
 

Η Χρυσή Αυγή έχει μείνει πλέον με την οικογένεια Μιχαλολιάκου (Φύρερ, Ζαρούλια, Ματθαιόπουλος, Ουρανία), τον Χρήστο Παππά, τον Γιώργο Μισιάκα, έναν ευρωβουλευτή και μερικούς περιφερειακούς συμβούλους. Ο Η. Παναγιώταρος φαίνεται ότι είναι και αυτός προ των πυλών της εξόδου.



Το κόμμα του Γ. Λαγού «Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΥΝ)» δέχεται πιέσεις προς την κατεύθυνση της ενοποίησης με το κόμμα Κασιδιάρη, διαφορετικά απειλείται με εξαΰλωση. Ήδη υπήρχαν παραιτήσεις και αποχωρήσεις στελεχών(Τ. Συμιγδαλάς – δεξί χέρι του Κωνσταντίνου Πλεύρη, Λ. Πανούσης – γνωστός μπλόγκερ του χώρου, Άγγελος Μόλαρης οργανωτικός γραμματέας της ΕΛΑΣΥΝ).

Το τρίτο κόμμα που προήλθε από πρόσφατες διασπάσεις της ΧΑ, αυτό του πρώην ευρωβουλευτή Ε. Συναδινού, Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση (ΠΑΤΡΙΕ), απλά έχει εξαφανιστεί.

Η κίνηση του Κασιδιάρη προφανώς έχει το βλέμμα της στο αποτέλεσμα της δίκης της Χρυσής Αυγής που πάει για το τέλος του 2020 καθώς και σε τυχόν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Στο διαδικτυακό διάγγελμά του επιχειρεί να αποποιηθεί το προφίλ του Ναζί τραμπούκου και να υιοθετήσει αυτό του «σοβαρού» πολιτικού που θα πολιτευθεί « όπως τα σύγχρονα εθνικά κόμματα της Ευρώπης».

Μαρίν Λεπέν και Ματέο Σαλβίνι ονειρεύεται να γίνει ο Κασιδιάρης με τα ανάλογα διψήφια ποσοστά και την συμμετοχή τους στην κυβερνητική εξουσία και στα προνόμια που προφανώς απορρέουν από αυτή.

Θέλει να κτίσει πάνω στο νεαρό της ηλικίας του, την καλή ρητορική και στα ποσοστά που πήρε στο Δήμο της Αθήνας και το 2014 (16.12%) και το 2019 (10.54% – 4η θέση) όταν η Χρυσή Αυγή στην Α΄Αθήνας στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές συγκέντρωσε 3.09%.
Ποιος είναι ο Κασιδιάρης

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στην δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Κασιδιάρης «διευθύνει, κατευθύνει, καθοδηγεί, εκπαιδεύει και καθορίζει το πλαίσιο δράσης της Χρυσής Αυγής» ενώ εθεωρείτο ως ο άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες και πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής κατέθεσε στο δικαστήριο ότι «ο Κασιδιάρης έκανε μαθήματα ιδεολογικά, μας έλεγε για την περίφημη “σπορά των ηττημένων”, είχαμε το σύνθημα “Rudolf Hess, στον τάφο σου μην κλαις, εμείς θα αναστήσουμε και πάλι τα SS”».

Είναι ο άνθρωπος που έγραφε άρθρο με τίτλο «Ο Χίτλερ πέρα από την ιστορία» στο περιοδικό και την εφημερίδα της Χρυσής Αυγής στις 20 Απριλίου 2011 αναπολώντας την «αναγεννητική πορεία του Εθνικοσοσιαλισμού».

Είχε στο μπράτσο του την σβάστικα αλλά στην απολογία του στο δικαστήριο δεν είχε το πολιτικό θάρρος να υποστηρίξει ανοικτά τις ναζιστικές του ιδέες.

Από την παρουσία του στην Βουλή «ξεχώρισε» για την υπερψήφιση όλων των μέτρων που διευκόλυναν το μεγάλο κεφάλαιο στα κέρδη του: Φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, παραχώρηση δημόσιων γηπέδων σε μεγαλοεπιχειρηματίες, βραχονησίδων σε ιδιώτες κοκ.

Η οικογένειά του ξεχώρισε για την δράση της στην κατοχή σαν δοσίλογοι και συνεργάτες των Ναζί (βλ. Παράρτημα 2).

Αυτός ο άνθρωπος τώρα θέλει να σώσει την χώρα και να παραστήσει τον «υπεύθυνο πολιτικό» που δεν είναι ναζί ή φασίστας και πραιτωριανός του κεφαλαίου, αλλά απλά αγαπάει την πατρίδα του.

Το πρόγραμμα και τα συνθήματά του

Τα πρώτα 10 σημεία του προγράμματος του υπό ίδρυση κόμματός του αποτελούν αντιγραφή παρόμοιων θέσεων της Χρυσής Αυγής που ουσιαστικά προτείνουν πόλεμο με την Τουρκία, απελάσεις μεταναστών, βίαιη καταστολή όσων αγωνίζονται και διεκδικούν και περιβαλλοντική καταστροφή με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Με ένα μείγμα συνωμοσιολογίας και ξενοφοβίας προσπαθεί να χαϊδέψει τα αυτιά καταρχήν των ψηφοφόρων της δεξιάς και ακροδεξιάς «πολυκατοικίας», μιλώντας διαρκώς για σχέδιο πληθυσμιακής αλλοίωσης, ισλαμοποίησης και αντικατάστασης του πληθυσμού των Ελλήνων από ξένους σε λίγα χρόνια.

Ο «αντισυστημικός» Ηλίας στις καταρχήν θέσεις του δεν βρίσκει κουβέντα να πει για το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό, τα αίτια της οικονομικής κρίσης κοκ. Ακόμα και η διεύθυνση των γραφείων του υπό ίδρυση κόμματος Κασιδιάρη δεν πρωτοτυπεί. Βεραντζέρου και Κοτοπούλη. Ακριβώς απέναντι από ένα από τα πιο αμαρτωλά αστυνομικά τμήματα, αυτό της Ομόνοιας, όπως και σχεδόν όλα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής που επεδίωκε πάντα να είναι δίπλα σε αστυνομικά τμήματα.
Γιατί έφυγε από την Χρυσή Αυγή

Ο Κασιδιάρης έφυγε από την Χρυσή Αυγή γιατί ήθελε να γίνει αρχηγός στην θέση του αρχηγού – κι αυτό τον έφερε σε σύγκρουση με το.

Ο πάντα καλά πληροφορημένος για τα της Χρυσής Αυγής Άρης Σπίνος στο ΕΔΩΛΙΟ 5 περιγράφει ως εξής:


«Ο Κασιδιάρης όμως επειδή διδάσκεται από το παρελθόν συμπεριφοράς του Ηγετίσκου ξέρει ότι αυτό θα πρέπει να μεθοδευτεί με συγκεκριμένες ενέργειες. Αυτός είναι ο λόγος που όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το edolio 5 ζήτησε την δέσμευση του “Πατριώτης της Κονόμας” πριν λίγες μέρες για άμεση διενέργεια συνεδρίου μετά την δικαστική απόφαση, με κύριο άξονα την αλλαγή ονόματος στο κόμμα και την απόσυρση του “Τεμπέλη της Πεύκης” παίρνοντας τον τίτλο του επιτίμου γραμματέα και με ψηφοφορία να εκλεγεί ο νέος γραμματέας. Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια ψηφοφορία ο Κασιδιάρης θα εκλεγεί με σταλινικό ποσοστό. Ο τεμπέλης της Πεύκης όχι μόνο δεν συμφώνησε με αυτά που πρότεινε ο Κασιδιάρης αλλά του διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και αυτά που είχε πει ανήκουν στο παρελθόν.»

Ουσιαστικά οι διαφωνίες του με τον Μιχαλολιάκο είχαν να κάνουν με ζητήματα τακτικής και του ποιος θα είναι αρχηγός. Ο Μιχαλολιάκος στις τελευταίες εκλογές έκανε τα πάντα για να βολέψει και να εκλέξει την οικογένειά του και αυτούς που θεωρούσε δικούς του.

Όπως τα περιγράφει συνοπτικά ένας πρώην χρυσαυγίτης, ανώνυμα σε σχόλιο:


«…υπέστη συντριπτική ήττα στις εθνικές εκλογές του 2019 η οποία οφειλόταν ξεκάθαρα στην προσωπική πολιτική και στις προσωπικές επιλογές του Νίκου Μιχαλολιάκου, ιδίως την περίοδο 2016 – 2019…


Οι οποίες επιλογές του ήταν:


1. οι αλλοδαποί υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια για τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές Μαϊου 2019


2. η επίτηδες μη σωστή συμπλήρωση των δικαιολογητικών για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.


3. η μη κατάθεση υποψηφιότητας για τις περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενώ στις άλλες 12 (από τις 13) περιφέρειες κατέβασε κανονικά υποψηφιότητες.


4. Η για πέντε (5) εκλογικές αναμετρήσεις συμπλήρωση ψηφοδελτίων τα οποία ανά περιφέρεια ή ανά νομό ξεκινούσαν από το επώνυμο των «εκλεκτών», όπως Ματθαιόπουλος, Κουζήλος, Λαγός, Ζαρούλια, Ηλιόπουλος κλπ. Έμπαιναν οι συγγενείς και η κλειστή ομάδα.»

Αυτά όλα προκάλεσαν έκρηξη στο εσωτερικό και συνέβαλαν στην αποψίλωση στελεχών και τη ραγδαία μείωση των ποσοστών με αποτέλεσμα μετά από 7 χρόνια η ΧΑ να μείνει εκτός βουλής.

Επιπλέον ο Μιχαλολιάκος στην απολογία του στο δικαστήριο άφησε ακάλυπτους τους πάντες με αποτέλεσμα – και ενόψει της έκδοσης της απόφασης – το ένα μετά το άλλο τα ηγετικά στελέχη να την κάνουν με πλάγια πηδηματάκια και να προσπαθούν να πετύχουν τις καλύτερες δυνατές προσωπικές διευθετήσεις με την κρατική και δικαστική εξουσία.
 

Καμία υποτίμηση

Το νέο κόμμα Κασιδιάρη δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Ο ανταγωνισμός με την Χρυσή Αυγή είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη και προφανώς το αποτέλεσμα της δίκης θα παίξει τον δικό του ρόλο στις εξελίξεις. Ωστόσο ο Κασιδιάρης δεν είναι Λαγός, Συναδινός ή ακόμα και Φ. Κρανιδιώτης. Και βέβαια δεν είναι Βελόπουλος δηλαδή ασώματος κεφαλή, απατεώνας και γελοίος. Είναι ναζιστής από κούνια και το πιο δημοφιλές στέλεχος της ακροδεξιάς και του ναζισμού στην χώρα.

Ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα για το ποιοι θα στελεχώσουν το κόμμα και από πού θα βρει χρηματοδότες. Σε 2 βδομάδες θα ανακοινωθούν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το όνομα και το πρόγραμμα.

Η επερχόμενη διεθνής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το πολιτικό κενό και την απουσία μαζικής και ελκυστικής αριστερής εναλλακτικής αποτελούν πρόσφορο έδαφος σε επίδοξους Σαλβίνι, Λεπέν, Όρμπαν κτλ. Κόμματα και ηγέτες δηλαδή που ξεκίνησαν από μικρές νεοφασιστικές ομάδες και εξελίχτηκαν σε μαζικά κόμματα με συμμετοχή σε κυβερνήσεις, πρωτιές σε εκλογικές αναμετρήσεις ακόμα και προσπάθεια συγκρότησης μιας νέας διεθνούς συσπείρωσης της ακροδεξιάς.

Αποτελεί συνηθισμένη εξέλιξη η διάσπαση των ακροδεξιών ή ναζιστικών κομμάτων μετά τις αρχικές επιτυχίες τους όταν και καταφέρνουν να εισέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο και να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Και αυτές οι διασπάσεις συνήθως δεν έχουν να κάνουν με τις διαφορές στο πρόγραμμα ή στην ιδεολογία, αλλά στο ποια θα είναι η καλύτερη τακτική προσέλκυσης ευρύτερων μαζών και η μετατροπή τους σε κόμματα εξουσίας.

Από τα ναζιστικά κόμματα των προηγούμενων χρόνων, ήδη το ΕΛΑΜ στην Κύπρο τείνει να παρουσιάζει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ αποστασιοποιούμενο από την Χρυσή Αυγή, το Jobbik στην Ουγγαρία έχει μετεξελιχθεί αυτοπαρουσιαζόμενο σαν κεντρώο λαϊκό κόμμα και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα με 3 πρόσφατες διασπάσεις βρίσκεται σε μια παρόμοια διαδικασία αναζήτησης της «πιο σοβαρής» Χρυσής Αυγής που προτείνουν ανερυθρίαστα μεγαλοδημοσιογράφοι και νυν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος όπως ο Μ. Παπαδημητρίου. 


Ο ρόλος του αντιφασιστικού κινήματος
Το αν θα καταφέρει ο Κασιδιάρης να δημιουργήσει την μαζική νέα ακροδεξιά στην χώρα είναι ένα ανοικτό ζήτημα. Η Αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε την επόμενη περίοδο. Τόσο για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην δίκη της Χρυσής Αυγής, όσο και για να κόψουμε τα φτερά του Κασιδιάρη όσο είναι ακόμα νωρίς.

Και είναι ακριβώς η ανάπτυξη και μαζικοποίηση μιας πραγματικά αντικαπιταλιστικής, διεθνιστικής μαζικής Αριστεράς εθνικά και διεθνώς που μπορεί να στρέψει το εκκρεμές των εξελίξεων προς τα αριστερά και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων και της κοινωνίας.


Παράρτημα 1

Μερικά ενδεικτικά σχόλια για την κίνηση Κασιδιάρη:

«Δεν πρόκαμε να ανακοινώσει ο Ηλίας Κασιδιαρης το νέο του κόμμα και πολλοί γνήσιοι πατριώτες, Έλληνες, ένιωσαν “σαν να είχαν πιει σαμπάνια”.
Ναι, αδέλφια μου…
Στο άκουσμα μιας πολιτικής κίνησης υψηλής στρατηγικής σημασίας, την ώρα που σχεδιάζεται η φάση του λαθρεποικισμού και της πλήρους αντικατάστασης των Ελλήνων, αρκούσε για να ξαναγεννηθεί η Ελπίδας.
Οι αμήχανοι, απογοητευμένοι και σχεδόν παραιτημένοι Έλληνες εθνικιστές, άρχισαν πάλι να ελπίζουν σε μια αναγέννηση του ελληνικού εθνικιστικού κινήματος, από τις στάχτες του.
Ιδιαιτέρως όσοι συνδέουν τη κίνηση Κασιδιάρη με τη δυνατότητα να επιτευχθεί επιτέλους ο στόχος της ενότητας των υγιών δυνάμεων, του ευρύτερου πατριωτικού χώρου.»

«Ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο φόβος και ο τρόμος του συστήματος των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ που κυβερνάνε την Ελλάδα για δεκαετίες, γιατί είναι νέος, είναι μορφωμένος και αρθρώνει σωστό πολιτικό λόγο με επιχειρήματα τα οποία διατυπώνει πλέον με ωριμότητα.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης πρέπει και μπορεί να γίνει ο νέος ηγέτης, όχι μόνον του πατριωτικού και εθνικιστικού χώρου, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας!

Μία νέα ημέρα ανέτειλε σήμερα για την Ελλάδα, κι αυτή η ημέρα είναι η πραγματική αυγή των Ελλήνων προκειμένου να πάρουν πίσω την πατρίδα τους!

Επιτέλους! Ήμουν, είμαι και θα είμαι μαζί του!
Είναι νομίζω ώρα να πάει και ο κ. Λαγός μαζί του..

Ελπήνωρ.»


Παράρτημα 2

Με αφορμή ένα άρθρο που πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΟΝΤΙΚΙ για την εκτέλεση του κομμουνιστή ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Νίκου Γόδα το 1948 διαβάζουμε για το ποιον των μαρτύρων κατηγορίας του και τα εξής:

«..Λουκάς και Δημήτρης Κασιδιάρης: Αδέλφια από τα Μανιάτικα του Πειραιά. Ο ένας ήταν πρεσαδόρος και ο άλλος οδηγός. Τα αδέλφια Κασιδιάρη ήταν από τους πρωταιτίους του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Δίχως να φορούν κουκούλα και ενώ οι Γερμανοί είχαν γονατιστούς όλους τους άνδρες της περιοχής, τα αδέλφια Κασιδιάρη περνούσαν ανάμεσά τους και έδειχναν με το δάχτυλο στους Γερμανούς ποιοι έκαναν αντίσταση. Οι Γερμανοί, δίχως δεύτερη κουβέντα, τους σήκωναν όρθιους, τους έστηναν στον τοίχο και τους δολοφονούσαν.

»O Λουκάς και ο Δημήτρης Κασιδιάρης ανήκαν στην Ειδική Ασφάλεια, που συνεργαζόταν με τους Γερμανούς επί Κατοχής. Δεν πολέμησαν για την απελευθέρωση, δεν έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία όπως χιλιάδες άλλοι άνθρωποι. Προτίμησαν να συνεργαστούν με τους ναζί και να προδίδουν».

1 σχόλιο:

  1. για το διαστημα απο 1/9/39 και μεχρι 22-6-1941 που επιτεθηκε η Γερμανια στην Σοβιετικη Ενωση ,
    σχεδον 2 χρονια, οι κομμουνιστες σε ΟΛΗ την Ευρωπη δεν συμμετειχαν στην αντισταση.....
    διοτι ισχυε το συμφωνο φιλιας Χιτλερ-Σταλιν (Ριμπεντροφ-Μολοτωφ απο 23-8-1939-22/6/41)....

    ελεγαν οι κομμουνιστες "αυτος ο πολεμος δεν μας αφορα", "ειναι ενδοκαπιταλιστικος".....

    ελεγαν οι Γαλλοι κομμουνιστες "γιατι να πολεμησουμε"????? "πουρκουα??? πουρκουα???? "
    μαλιστα τοτε , ο μετεπειτα Γ.Γ. του ΚΚ Γαλλιας (1972-1994) Ζωρζ Μαρσαι
    πηγε εθελοντης και δουλεψε στην Γερμανια σε εργοστασιο πολεμικης βιομηχανιας.......

    μετα την επιθεση της Γερμανιας στην Σοβιετικη Ενωση 22 Ιουνιου 1941
    κανανε αντισταση οι Ευρωπαιοι κομμουνιστες .........

    στην Ελλαδα οι Γερμανοι μπηκαν στην Αθηνα στις 27 Απριλιου 1941.......
    και μετα απο 5 ολοκληρους μηνες ιδρυθηκε το ΕΑΜ 27 Σεπτεμβριου 1941....ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ (ειρωνικα το γραφω).....
    αν δεν προηγουνταν η εισβολη των Γερμανων στην ΕΣΣΔ ακομη θα ψαχναμε για ΕΑΜ

    στην Ελλαδα οι ΚΚΕδες κατηγορουσαν τους τροτσκιστες οτι ελεγαν
    "μην σκοτωνετε Γερμανους , ειναι ταξικα μας αδελφια".......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.