20.5.20

Αδιανόητο: Εγκατέλειψαν στον δρόμο τις οικογένειες προσφύγων από την κατάληψη που εκκενώθηκε




Αφού πρώτα εκκένωσαν βίαια τη στέγη τους, αφού τους υποχρέωσαν να μαζέψουν τα πράγματά τους όπως-όπως σε μαύρες σακούλες μέσα στο άγριο ξημέρωμα, αφού τους μετέφεραν στη Πέτρου Ράλλη κι αφού τους ταλαιπώρησαν για ώρες, στη συνέχεια τους παράτησαν στη μέση του δρόμου. Ο λόγος για τους πρόσφυγες που έμεναν στο κτίριο της Θεμιστοκλέους 58 στα Εξάρχεια και οι οποίοι εδώ και λίγες ώρες βρίσκονται αβοήθητοι στην πλατεία της περιοχής, χωρίς στέγη, χωρίς φαγητό και χωρίς καμία πρόβλεψη για την υποστήριξή τους.

Όπως αναφέρει ο Nasim Lomani, άνθρωπος της περιοχής και μέλος σε κινήματα αλληλεγγύης “οι διαμένοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε 3 ομάδες: οι χωρίς χαρτιά που μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια, οι αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν στα καμπς και οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που πετάχτηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο”.

Οι πρόσφυγες που έμειναν στον δρόμο είναι περίπου 30. Μετά την εκκένωση βρέθηκαν στη πλ. Εξαρχείων άστεγοι, χωρίς Φαγητό και κυριολεκτικά αβοήθητοι. “Αποτελούσαν από 7 οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη μερικών ημερών. Τα πιτσιρίκια των οικογενειών επειδή έχουν πάει σχολείο μιλάγανε άψογα ελληνικά, το ένα από τα παιδιά εχει σοβαρό πρόβλημα στη καρδιά που χρειάζεται επείγοντος εγχείρηση”, σημειώνει ο Nasim, που προσθέτει ότι βρέθηκε προσωρινά μια στεγαστική λύση για όλες τις οικογένειες.

“Μια οικογένεια (γονείς με ενα παιδί και ένας ακόμα συγγενής) βρήκε για λίγες μέρες στέγη στα γραφεία της Αφγανικής κοινότητας, μια οικογένεια (γονείς και 3 παιδιά) φιλοξενήθηκε για λίγες ημέρες σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη, μια οικογένεια (γονείς και δύο παιδιά) βρήκε στέγη στην Αχαρνών, μια οικογένεια (γονείς και 3 παιδιά) φιλοξενήθηκε στο παιδότοπο της Νοταρά και από αύριο θα φιλοξενηθεί σε σπίτι που πρόσφερε ο Αχιλλέας. Και δύο οικογένειες των τεσσάρων μελών συνολικά 8 ατομα φιλοξενήθηκε σε ένα σπίτι που πρόσφερε ένα ζευγάρι στα Εξάρχεια, και μια μάνα μόνη με το παιδί της βρήκε στέγη σε φιλικό σπίτι. Ακόμη προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν αν χρειαζόταν ένα σπίτι στο Περιστέρι, ένα σπίτι στη Γκύζη, τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας και η Νοταρά 26 να φιλοξενήσει προσωρινά στο παιδότοπο της κατάληψης όσοι δεν θα βρουν κάπου να μείνουν προκειμένου να μη μείνει κανείς έξω στη πλ. Εξαρχείων. Επίσης πολλοί άνθρωποι είτε ατομικά είναι συλλογικά με διάφορους τρόπους προσπάθησαν να βοηθήσουν, και αυτό είναι το μόνο αισιόδοξο σε όλη τη φάση!”

“Για άλλη μια φορά το ελληνικό κράτος έδειξε τα χειρότερα του κατά των προσφύγων. Για άλλη μια φορά ο κόσμος της αλληλεγγύης στάθηκε στο πλευρό των προσφύγων και βρήκε έστω προσωρινά λύση για τις ανάγκες των ανθρώπων σε δύσκολη κατάσταση”, σημειώνει ο Nasim και αναφέρει ακόμη ότι όση ώρα βρίσκονταν στην πλατεία και προσπαθούσαν να βρουν λύση για τις οικογένειες, “οι αστυνομικοί με τα δίκυκλα τριγυρνούσαν προκλητικά γύρω από τη πλατεία, δημιουργώντας αναστάτωση και φόβο κυρίως για τους πρόσφυγες που μόλις είχαν εκδιωχθεί και είχανε πεταχθεί από την κατάληψη που διέμεναν.”


Πηγή: 3pointmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.