25.4.20

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ



ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΘΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ! ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ!

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου έχοντας προκηρύξει προειδοποιητική Απεργία την Πέμπτη 23 Απριλίου, προεξαγγέλοντας ταυτόχρονα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην περίπτωση που δε λάβει δέσμευση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την ανανέωση όλων ανεξαιρέτως των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου που επρόκειτο να λήξουν από τέλη του Απριλίου, έλαβε μία προκλητική απάντηση εκ μέρους του Υπουργείου: την εξαίρεση από την έκτακτη απόφαση ανανέωσης 629 εργαζομένων που κέρδισαν με τον αγώνα τους, 17 συναδέλφων τους!!! Πρόκειται για τους/ις παλαιότερους/ες και εμπειρότερους/ες συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου, ενεργά μέλη του Σωματείου, πρώην μέλη του Δ.Σ., μεταξύ αυτών δε και της ίδιας της Προέδρου του. Το σωματείο από ιδρύσεώς του βρίσκεται σε διαρκείς και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της ανανέωσης των εκάστοτε συμβάσεων στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες με ίσα εργασιακά δικαιώματα. Κατά τα 3 χρόνια λειτουργίας του έχει προκηρύξει δεκάδες απεργίες για την πραγματοποίηση των στόχων του, επίσχεση εργασίας ενός μήνα για την διεκδίκηση των πολύμηνων στερούμενων μισθών, αλλά και απεργία στις 11 Μαρτίου για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ίδιων των αιτούντων άσυλο, στρεφόμενο ξεκάθαρα κατά του αντιπροσφυγικού νόμου που πρόσφατα ψήφισε και εφάρμοσε η κυβέρνηση και που καταστρατηγεί διεθνείς συνθήκες και διαδικαστικές εγγυήσεις των προσφύγων. Η εξαίρεση των 17 υπαλλήλων αποτελεί ρεβανσισμό του Υπουργείου και στοχοποίηση του σωματείου και της συνδικαλιστικής δράσης στην προδιατυπωμένη λογική του «να ξεμπερδεύουμε με τα αγριόχορτα», ενώ η κίνηση να ανανεώσει τους λοιπούς μία ημέρα πριν την απεργία, αποτελεί απόπειρα στέρησης των εργαζόμενων από την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη δήλωση του Υπουργού προς το Σωματείο ότι θα στραφεί απέναντι στην απεργία τους με κάθε τρόπο, ακόμα και δια της δικαστικής οδού!  Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι/ες της Υπηρεσίας δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι οι απολύσεις αυτές αποτελούν απλά το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου για αυτές που πρόκειται να ακολουθήσουν στο μέλλον. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο απαιτεί από αυτούς/ές αύξηση της παραγωγικότητας και εξαντλητική εντατικοποίηση της εργασίας ακόμα και εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να περιφέρει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αριθμούς αποδοτικότητας στο προσφυγικό, στις πλάτες αναλώσιμων συμβασιούχων με μειωμένα δικαιώματα και ποντάροντας πάνω στον εγκλωβισμό τους στην ανασφάλεια.
Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου απάντησε στην πρόκληση αυτή με ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης για απεργία διαρκείας από την Πέμπτη 23 Απριλίου. Οι εργαζόμενοι/ες δεν εγκαταλείπουν την αλληλεγγύη! Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον αγώνα τους.
Η απόλυση των Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου και ειδικότερα εν μέσω πανδημίας θα αποτελέσει casus belli για όλους/ες τους/ις εργαζόμενους/ες. Κι αυτό γιατί θα σημαίνει ότι η Κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την αναγκαστική ημιαδράνεια στην οποία έχει περιέλθει λόγω συνθηκών κορονοϊού το συνδικαλιστικό κίνημα, προχωρά την αντεργατική της πολιτική και πετάει εργαζόμενους/ες  σε δρόμους όπου επικρατούν γενικευμένες συνθήκες ανασφάλειας και υψηλής ανεργίας. Η επαπειλούμενη προσφυγή στα δικαστήρια επιβεβαιώνει ότι οι απολύσεις των 17 υπαλλήλων, αποτελούν στοχοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και πολιτική επιλογή σταδιακού «ξεκαθαρίσματος» της υπηρεσίας από τους εργαζόμενους που διατηρούν εικόνες συλλογικής διεκδίκησης τόσο των δικαιωμάτων τους όσο και των δικαιωμάτων των προσφύγων! 
Πέραν τούτου, με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και χιλιάδες ανθρώπους που αναμένουν να καταγραφούν τα αιτήματά τους, η Υπηρεσία Ασύλου χρειάζεται όχι μόνο επιπλέον προσωπικό, αλλά και να συνεχίσει να αξιοποιεί το υπάρχον έμπειρο προσωπικό.
Στεκόμαστε στο πλάι των συμβασιούχων εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά και σε κάθε συμβασιούχο, με όποιο πρόγραμμα και αν εργάζεται, που κινδυνεύει με απόλυση. Στηρίζουμε τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που φέρνει η πολιτική της τωρινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους και παλεύουμε μαζί τους. Η επίθεση στο σωματείο είναι επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα!
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ 17 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ
– Καμία απόλυση συμβασιούχων, ούτε τώρα ούτε μετά! Η απόλυση εν μέσω πανδημίας αποτελεί πρόκληση. Άμεση ανανέωση-παράταση των συμβάσεων για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων.
– Να παύσουν άμεσα οι ενέργειες εκφοβισμού, διάσπασης και τρομοκράτησης του συνδικαλιστικού κινήματος!

– Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω προγραμμάτων.

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.