6.4.20

Κύπρος: Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας και δίψας αιτητή πολιτικού ασύλου Σαράρ Κονούρ ΤαμπρίζιΑναδημοσιεύουμε ανακοίνωση από την ιστοσελίδα της Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς – Yeni Enternasyonalist Sol, αδερφής οργάνωσης του «Ξ» στην Κύπρο και μέλος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής – ISA
Από χθες – Κυριακή 5/4 ο αιτητής πολιτικού ασύλου από το Ιράν, Σαράρ Κονούρ Ταμπρίζι, ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας για να εισακουστούν τα αιτήματά του και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του.
Μέσα στις συνθήκες του κορωνοιού, τα προβλήματα των αιτητών πολιτικού ασύλου πολλαπλασιάζονται. Η καθυστέρηση εξετάσεων των αιτήσεων τους, ειδικά σε περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένα φόβο δίωξης και ανάγκης παροχής πολιτικού ασύλου, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να μην παραχωρεί πάνω από τον ελάχιστο αριθμό πολιτικού ασύλου, αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης, τα λιγοστά κουπόνια που λαμβάνουν από τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, τα καταλύματα τα οποία είναι σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να τηρούν βασικούς όρους υγιεινής, έχουν ωθήσει πολλούς αιτητές στα όρια της απόγνωσης.
Ένας από αυτούς ο Σαράρ Κονούρ Ταμπριζί, αιτητής πολιτικού ασύλου από το Ιραν. Ο Σαράρ ήταν πολιτικός ακτιβιστής στο Ιράν και μέλος της μειονότητας των Γκοναμπάντι Σούφιδων οι οποίοι δέχονται καταστολή από το Ιρανικό Καθεστώς. Πολλοί από τους συναγωνιστές του και μέλη της μειονότητας στην οποία ανήκει βρίσκονται στις φυλακές του Ιράν για χρόνια. Έτσι ο Σαράρ δραπέτευσε της κατάστασης, ερχόμενος στην Κύπρο σε αναζήτηση μιας ασφαλούς διαβίωσης.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ξενοδοχείο που μισθώνει το τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας στην Γαλάτα, και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας και δίψας. Ο κίνδυνος για τη ζωή του είναι μεγάλος συνεπώς καλούμε τους φίλους/μέλη και αναγνώστες μας να δείξουν την αλληλεγγύη τους άμεσα, προκειμένου να γίνουν αποδεχτά τα νόμιμα δικαιώματά του – της παραχώρησης από την Κυπριακή Δημοκρατία πολιτικού ασύλου και της παροχής αξιοπρεπούς διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Δημοσιεύουμε το μήνυμα που λάβαμε από τον ίδιο:
Εγώ, ο Σαράρ Κονούρ Ταμπρίζι, πολιτικός ακτιβιστής και μέλος της μειονότητας των Γκοναμπάντι Δερβίσιδων, διέφυγα από το Ιράν για να σώσω τη ζωή μου και έκανα αίτηση για άσυλο στην Κύπρο.
Τώρα, ξεκίνησα ανοιχτή απεργία πείνας – αρνούμενος να δεχτώ τροφή και νερό – ως μέσο διαμαρτυρίας για την απελπιστική κατάστασή μου.
Διαμαρτύρομαι για τα παρακάτω:
1. την παράνομη καθυστέρηση της εξέτασης της αίτησης του αιτήματος μου για άσυλο χωρίς να παρέχεται οποιαδήποτε αιτιολογία.
2. τις συχνές συλλήψεις μου για κανένα λόγο, και την λεκτική και φυσική κακοποίηση.
3. την έλλειψη ανταπόκρισης και άρνησης από λειτουργούς της UNHCR να μου επιτραπεί να συναντήσω άλλους πρόσφυγες
4. την επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση να μου παραχωρήσουν την (πενιχρή) οικονομική βοήθεια.
5. τον ρατσισμό και προσβλητική συμπεριφορά με την οποία με αντιμετώπισαν από το τμήμα ευημερίας.
6. την συστηματική κακοποίηση που δέχτηκα με την μεταφορά μου σε απομονωμένα ορεινά χωριά.
7. την έλλειψη παροχής επαρκούς ιατρικής περίθαλψης.
5 Απρίλη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.