24.3.20

Μεγάλη ανταπόκριση στην αντιφασιστική καμπάνια «Δεν είναι Αθώοι»!


Γράφει: Τάκης Γιαννόπουλος
Η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι» έχει συμπληρώσει ήδη μια βδομάδα ζωής. Και τι βδομάδα! Εν μέσω περιορισμών, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και, φυσιολογικά, την προσοχή όλης της κοινωνίας στραμμένη σε αυτό το θέμα, που ήδη έχει αλλάξει την ζωή μας.


Παρόλα αυτά, η ανταπόκριση στην καμπάνια έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προσδοκία και κάθε ενδοιασμό που είχαμε πριν την εξαγγελία της, κυρίως για το timing.
Πάνω από 3.500 υπογραφές. 5150 likes στην σελίδα στο facebook. Αρκετή δημοσιότητα σε πάρα πολλά ΜΜΕ και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά σχόλια δηλώσεων συμμετοχής και ενθουσιασμού.
Και αυτά για μια πρωτοβουλία που δεν έχει από πίσω της πανίσχυρους εκδοτικούς, κομματικούς ή άλλους μηχανισμούς με παχυλή χρηματοδότηση κτλ.
Αλλά μια ομάδα αγωνιστών και αγωνιστριών από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και τον Συντονισμό για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ) που πήραν την πρωτοβουλία.

Η αρχή

Η ιδέα ήταν να ξεκινήσουμε από τις οικογένειες Φύσσα, Λουκμάν και Αιγυπτίων αλιεργατών και μια βάση μερικών δεκάδων υπογραφών, που να περιλαμβάνει πρόσωπα γνωστά στο ευρύ κοινό από διάφορες κοινωνικές κατηγορίες με έντονη απήχηση. 
Δηλαδή καθηγητές Πανεπιστημίων, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, συνδικαλιστές, αθλητές κοκ. Έτσι, με βάση αυτήν την πρώτη «μαγιά», να μπορούσαμε να απευθυνθούμε ευρύτερα στην κοινωνία ώστε ο αριθμός των υπογραφών να είναι -ποιοτικά και ποσοτικά- τέτοιος, ώστε να αποτελέσει «γεγονός» και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους συντελεστές της δίκης της Χρυσής Αυγής και κυρίως σε αυτούς που θα πάρουν την τελική απόφαση.
Μέσα σε ένα βράδυ είχαν ήδη μαζευτεί εκατοντάδες υπογραφές. Ενδεικτικά: 60 καλλιτέχνες από τον χώρο του ρεμπέτικου τραγουδιού. 40 καθηγητές Πανεπιστημίων. Δεκάδες δημοσιογράφοι. Και δεκάδες άτομα από ένα πολύ ευρύ φάσμα κοινωνικών χώρων και πολιτικών προελεύσεων. Επώνυμοι και ανώνυμοι. Ήταν από τους πρώτους ο Γιώργος Αυγερόπουλος, ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, ο Γιώργος Τσιάκαλος, ο Γιάννης Αγγελάκας, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, οι Social Waste, ο Νίκος Μπογιόπουλος, η Σεμίνα Διγενή, η Έλενα Ακρίτα, η Μάρω Δούκα, ο Νίκος Παππάς, σύσσωμες οι δημοσιογραφικές ομάδες της ΕΦΣΥΝ, του The Press Project, συνδικαλιστές από την ΠΕΝΕΝ, την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ, το Σισμανόγλειο, την Vodafone και δεκάδες αγωνιστές από τους χώρους των κοινωνικών κινημάτων, των πρωτοβάθμιων σωματείων, αυτοδιοικητικών παρατάξεων, φοιτητικών σχημάτων κα. Άρχισε το θέμα να ανοίγει και διεθνώς με συλλογή υπογραφών  από Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Μεξικό, Γαλλία, Σουηδία, Ιρλανδία κτλ.
Οι πρώτες 940 υπογραφές συγκεντρώθηκαν στόμα με στόμα μέσα σε λίγες ημέρες. Το επόμενο ζήτημα που είχαμε να λύσουμε ήταν το ξέσπασμα της νέας φάσης της προσφυγικής κρίσης στον Έβρο και την Λέσβο που επέβαλλε την αναβολή της δημόσιας  ανακοίνωσης της καμπάνιας. Μετά ήρθε η χιονοστιβάδα της πανδημίας του κορωνοϊού και του δικαιολογημένου φόβου ότι, λόγω των κεντρικών αυτών εξελίξεων, η εκστρατεία θα πήγαινε «στα αζήτητα».
Τελικά αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο και να ανακοινώσουμε την καμπάνια την ημέρα που ανακοινωνόταν και ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό.
Ανεβάσαμε σελίδα στο facebook, μεταφράσαμε το αρχικό κείμενο σε 6 γλώσσες και ετοιμάζουμε blog σε λίγες ημέρες.

Η ανταπόκριση

Αποδείχτηκε ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που αγωνιά και θέλει να δώσει το «παρών» τώρα που η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από 5 χρόνια βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Η πρόταση -ουσιαστικά αθώωση- της εισαγγελέως Αδαμαντία Οικονόμου λειτούργησε σαν πυροκροτητής και δοκίμασε τα αντανακλαστικά του κινήματος και ευρύτερα της κοινωνίας.
Οι 940 υπογραφές έγιναν περισσότερες από 3.000 μέσα σε 5 ημέρες. Και έπεται συνέχεια, παρότι η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση με διαρκή αύξηση κρουσμάτων, νεκρών και δραματικών συνεπειών για την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που προς το παρόν αναστείλαμε όλο τον υπόλοιπο σχεδιασμό δράσης της εκστρατείας. Έκλεισαν και τα δικαστήρια, οπότε και η δίκη της Χρυσής Αυγής πάει λίγο πίσω.
Σε αυτή την φάση που «Μένουμε Σπίτι», ένα πλεονέκτημα που μας παρέχεται απλόχερα είναι ο χρόνος στο ίντερνετ και η δυνατότητα ακόμα περισσότερων υπογραφών, ακόμα μεγαλύτερης διάδοσης της καμπάνιας

Τα επόμενα βήματα

Μόλις καταλαγιάσει η πανδημία και λήξει η περίοδος της καραντίνας θα βάλουμε σε εφαρμογή το γενικότερο πλάνο της καμπάνιας, καθώς η δίκη θα ξαναρχίσει με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των δικηγόρων της υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής, που είναι το τελευταίο στάδιο πριν την έκδοση της τελικής απόφασης.
Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του Ξεκινήματος και της διεθνούς οργάνωσης στην οποία συμμετέχουμε, την ISA (Διεθνής Σοσιαλιστική Εναλλακτική), συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις από την πρώτη στιγμή στην καμπάνια «Δεν είναι Αθώοι»!
Μαζί με τους συναγωνιστές και τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά, στον ΣΥΠΡΟΜΕ και άλλες δυνάμεις, έχουμε βάλει έναν στόχο που ξεπερνάει κατά πολύ αυτό που μας αναλογεί με βάση τις οργανωτικές μας δυνάμεις. 
Να βάλουμε στην φυλακή με βαριές καταδίκες και τους 68 κατηγορούμενους της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. 
Να μην τους αφήσουμε να ξανασηκώσουν κεφάλι. 
Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε είναι το αντιφασιστικό κίνημα, η ανατρεπτική αριστερά, η κοινωνία, ο καθένας και η καθεμία από εμάς που θέλει να στείλει τον φασισμό στα σκουπίδια της ιστορίας, να δράσουμε ενωτικά και μαχητικά και να πάρουμε αυτή την καμπάνια στα χέρια μας. 
Να γίνουμε η φωνή της Μάγδας Φύσσα, του πατέρα του Σαχζάτ Λουκμάν και όλων των οικογενειών των θυμάτων των Ναζί.
Δείτε τις αρχικές υπογραφές εδώ
Η λίστα παραμένει ανοιχτή για όποιoν κι όποια επιθυμεί να υπογράψει.
Επικοινωνία στη σελίδα στο facebook Δεν είναι αθώοι και διεύθυνση mail [email protected]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.