7.2.20

Τζαβάρας: «Ιδιότυπη κατοχή των αλλοδαπών επί των ημεδαπών» στη… Μανωλάδα


Ο βουλευτής της ΝΔ αντί να καυτηριάσει την εκμετάλλευση απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών στα χωράφια της ντροπής, έκανε λόγο για ένα ιδιότυπο γκέτο από τους αλλοδαπούς προσθέτοντας ότι το απόγευμα… βαράει σιωπητήριο στην περιοχή



Την ώρα που η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύσεις στο Προσφυγικό, την ώρα που συνεχίζουν να στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες περισσότεροι από 20.000 εξαθλιωμένοι πρόσφυγες στις παραγκουπόλεις της Μόριας, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας με ξενοφοβική ρητορική, μίλησε για «κατοχή των αλλοδαπών επί των ημεδαπών». Και που; Στα ντροπιαστικά φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.
Λίγες ώρες μετά τα επεισόδια στη Μόρια όπου απεγνωσμένοι πρόσφυγες , μεταξύ των οποίων πολλά μικρά παιδιά βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και αντιμετωπίστηκαν με αγριότητα  από τους αστυνομικούς, ο κ. Τζαβάρας αποφάσισε να μιλήσει για την κατάσταση που επικρατεί στη Μανωλάδα με τους πρόσφυγες.
Εκεί όπου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες εδώ και χρόνια αντιμετωπίζονται καθημερινά ως «σύγχρονοι σκλάβοι», δουλεύουν για περισσότερες από 10 με 12 ώρες για ένα κομμάτι ψωμί και κοιμούνται σε παράγκες.
Εκεί όπου πριν χρόνια κάποια αλλοδαποί εργάτες είχαν κάνει το… λάθος να ζητήσουν από το «αφεντικό» τους τα χρωστούμενα δεδουλευμένα 6 μηνών. Ένα «λάθος» που δεν έμεινε ασυγχώρητο.
Αρχικά υπήρξε έντονος διαπληκτισμός μεταξύ των εργατών από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν με τους ένοπλους επιστάτες ν΄ ανοίγουν πυρ κατά των μεταναστών, τραυματίζοντας 31, τους 8 εκ των οποίων σοβαρά.
«Ιδιότυπη κατοχή των αλλοδαπών επί των ημεδαπών»
Ο βουλευτής της ΝΔ αντί να καυτηριάσει την εκμετάλλευση απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών στα χωράφια της ντροπής, έκανε λόγο για ένα ιδιότυπο γκέτο από τους αλλοδαπούς προσθέτοντας ότι το απόγευμα… βαράει σιωπητήριο στην περιοχή.
Μετά τις ξενοφοβικές του δηλώσεις, ο κ. Τζαβάρας έσπευσε μάλιστα να πει πως δεν είναι ρατσιστής, ούτε διαπνέεται από αντιανθρωπιστικές ιδέες.
«Εγώ προερχόμενος εξ Ηλείας και έχοντας εκεί πολύ σοβαρά προβλήματα, θα ξέρετε αυτή η ιστορία με τις φράουλες στη Μανωλάδα, ήδη υπάρχουν 5.000 αλλοδαποί εκεί που έχουν κάνει ένα ιδιότυπο γκέτο και ζουν παράλληλα σε μία δικιά τους κοινωνία ξεχωριστή και αυτόνομη, οι περισσότεροι είναι παράνομοι, δεν τολμάει όμως η πολιτεία να βάλει εκεί τους κανόνες που χρειάζονται και απαιτούνται και καθημερινά μετά τις 5-6 η ώρα βαράει σιωπητήριο στην περιοχή, δεν κυκλοφορεί κανείς, κυκλοφορούν μόνο οι αλλοδαποί, είναι μία ιδιότυπη κατοχή των αλλοδαπών επί των ημεδαπών».
Προκειμένου να προλάβει την κριτική στις δηλώσεις το, ο κ. Τζαβάρας είπε πως δεν είναι ρατσιστής ο ίδιος, ούτε διαπνέεται από αντιανθρωπιστικές ιδέες αλλά πρέπει να μπουν κανόνες σε αυτά τα φαινόμενα, κάτι που επιβάλλει και απαιτεί η Δημοκρατία.
Οι ματωμένες φράουλες
Ίσως ο κ. Τζαβάρας θα έπρεπε να «φρεσκάρει» τη μνήμη του και να θυμηθεί τα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν στη Μανωλάδα το 2013, και τα όσα συνέχισαν να γίνονται στην περιοχή και τα επόμενα χρόνια κάτω από την ανοχή αρκετών.
Μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις.
Ξεκίνησε ένα μποϊκοτάζ από τους έλληνες καταναλωτές οι οποίοι δεν αγόραζαν τις «ματωμένες φράουλες». Μανάβικα και σούπερ μάρκετ δεν προμηθεύονταν φράουλες από τη Μανωλάδα. Σιγά – σιγά άρχισαν να ανοίγουν στόματα για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονταν οι σύγχρονοι σκλάβοι της Μανωλάδας. 

Και αν δεν μπορεί να πάει τόσο πίσω στο χρόνο, αρκεί να θυμηθεί ένα πρόσφατο θλιβερό περιστατικό στον Μαραθώνα. Εκεί όπου εργοδότης – ο οποίος προφανώς είχε ως πρότυπο τους επιστάτες στη Μανωλάδα – πυροβόλησε κατά των μεταναστών εργατών που δούλευαν στα χωράφια τους γιατί του ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους.
Και δεν έφτανε αυτό, αλλά ο ένας εκ των μεταναστών που νοσηλεύεται απειλείται με απέλαση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.