25.2.20

Αθώωση των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ


Αθωώθηκαν πανηγυρικά οι δύο φοιτητές που είχαν συλληφθεί από την ελληνική αστυνομία στις 11/11/2019 επειδή συμμετείχαν σε φοιτητική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην ΑΣΟΕΕ. Εκατοντάδες ήταν οι αλληλέγγυοι που στήριξαν τους δύο φοιτητές κατά τη διάρκεια της δίκης ενώ ψηφίσματα συμπαράστασης είχαν υπογράψει 50 εργατικά σωματεία, 28 φοιτητικοί σύλλογοι, δεκάδες εργατικά σχήματα και δημοτικές παρατάξεις, 20 οργανώσεις της Αριστεράς και δύο δημοτικά συμβούλια. 


Η ίδια η διαδικασία της δίκης απέδειξε ξεκάθαρα ότι επρόκειτο για στημένη σκευωρία από την αστυνομία η οποία είχε προχωρήσει σε ξυλοδαρμό και σύλληψη ενός φοιτητή και στην «απαγωγή» ενός άλλου ύστερα από «ανώνυμο τηλεφώνημα» έξω από το σπίτι του. Οι αστυνομικοί που παρουσιάστηκαν ως μάρτυρες έχοντας «καταθέσεις-καρμπόν», έπεσαν σε αλλεπάλληλες αντιφάσεις, όχι μόνο ως προς το χρόνο και τον τόπο της σύλληψης (ο ένας κατηγορούμενος δεν βρισκόταν καν στο σημείο), αλλά και σε σχέση με τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν, οι οποίες είναι και αποκαλυπτικές για τον τρόπο που λειτουργεί η αστυνομία εν γένει. Παραδέχθηκαν ότι δεν υπήρξε ουσιαστικά «αντίσταση κατά της αρχής», ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί «τελούσαν σε σύγχυση» κατά τη διάρκεια των γεγονότων και για αυτό χτύπησαν τον έναν από τους δύο, καθώς επίσης και ότι παρανόμως χρησιμοποίησαν πτυσσόμενο γκλόμπ για να τον χτυπήσουν, το οποίο δεν παρέχεται από την υπηρεσία. 
Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι φοιτητές ήταν η «αντίσταση κατά της αρχής», η «εξύβριση» και στον έναν από τους δύο η «απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης». Οι κατηγορίες φυσικά κατέπεσαν μετά από τα συνεχή αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκαν οι δύο αστυνομικοί. 
Η όλη διαδικασία της δίκης ήταν σημαντική επειδή απέδειξε τον συνήθη τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αστυνομία εδώ και μήνες. Δεκάδες είναι οι συλληφθέντες μετά από κάθε σημαντικό κινηματικό γεγονός, με κατηγορίες πανομοιότυπες, με καταθέσεις-καρμπόν από τους αστυνομικούς και με αιτιολόγηση του κάθε ξυλοδαρμού ως «απάντηση» στην «αντίσταση κατά της αρχής».
Η κινητοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας, μετά από κάθε τέτοιου τύπου κύμα συλλήψεων, είναι αυτή που μέχρι τώρα μπορεί και υπερασπίζεται τους συλληφθέντες και που αποκαλύπτει την αλήθεια για όλα αυτά τα περιστατικά. Με αυτόν τον τρόπο, τις συντονισμένες προσπάθειες των οργανώσεων της Αριστεράς και του κινήματος πρέπει να συνεχίσουμε για να υπερασπίσουμε τα θύματα της κρατικής καταστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.