10.1.20

Ατράνταχτα τα πειστήρια ενοχής των ναζιστών

Εν μέσω χειροκροτημάτων από το ακροατήριο ολοκληρώθηκε η αγόρευση της δικηγόρου της οικογένειας Φύσσα, Χρύσας Παπαδοπούλου, που έδωσε τη σκυτάλη της πολιτικής αγωγής στον συνήγορο των Αιγύπτιων αλιεργατών Κώστα Σκαρμέα ● Σχεδόν πέντε χρόνια από την έναρξη της δίκης η πολιτική αγωγή είναι αποφασισμένη να μην πάει χαμένη καμία μέρα της εξαντλητικής ακροαματικής διαδικασίας και παραθέτει ένα προς ένα τα στοιχεία που αναδείχθηκαν, κόντρα στους αδύναμους ισχυρισμούς της υπερασπιστικής γραμμής και στα έωλα επιχειρήματα της εισαγγελικής πρότασης.
«Η πολιτική αγωγή ζητάει την καταδίκη των κατηγορουμένων, όχι γιατί αυτό απαιτεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε γιατί η αθώωσή τους θα σημάνει την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου στους δρόμους, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο βίας και ναζιστικής τρομοκρατίας, νομιμοποιημένα πλέον και με τη βούλα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ζητάμε την καταδίκη των κατηγορουμένων γιατί με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιόν σας τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχετε στα χέρια ό,τι χρειάζεται και πολλά περισσότερα για να αποφανθείτε ότι έχει αποδειχθεί η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης οργάνωσης από το τελευταίο μέλος μέχρι τον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής. Μην αποστρέψετε το βλέμμα σας από τα στοιχεία. Οπως ανέφερε και ο κ. Αλιβιζάτος, τώρα είναι η ώρα των δικαστών και όχι γενικά και απρόσωπα των δικαστών, τώρα είναι η ώρα της σύνθεσης του Α’ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για Κακουργήματα να απονείμει δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη όχι μόνο για λογαριασμό των θυμάτων και των οικογενειών τους, αλλά και για λογαριασμό ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και εν ονόματι της Δημοκρατίας».

Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, ολοκληρώνει την αγόρευσή της βουρκωμένη και καταχειροκροτείται από το ακροατήριο λίγο πριν βρεθεί στην αγκαλιά της Μάγδας Φύσσα.
Στη διήμερη τοποθέτησή της, διάρκειας περίπου επτά ωρών, σταχυολόγησε όλα τα στοιχεία που είτε αναδείχθηκαν ενώπιον του ακροατηρίου είτε περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία και τα αντιπαρέβαλε, αδειάζοντας τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών και αποδομώντας τα επιχειρήματα της εισαγγελικής πρότασης.

Χωρίς να υψώσει σε κανένα σημείο της αγόρευσής της τον τόνο της φωνής της, απλά και ανεπιτήδευτα έθετε το ένα ερώτημα μετά το άλλο και το απαντούσε τεκμηριωμένα, μην αφήνοντας αμφισβητήσιμο κανένα σημείο που στοιχειοθετεί την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης: τη σχέση των μελών με την ηγεσία, τη στρατιωτική εκπαίδευση, την ιδεολογική κατήχηση, την ύπαρξη συστήματος λειτουργίας με θέσπιση ιεραρχικών δομών, κατανομή αρμοδιοτήτων και συντονισμένη δράση μελών, τις οδηγίες της κεντρικής διοίκησης για ομοιόμορφη ενδυμασία των ταγμάτων εφόδου, τις βίαιες ενέργειες που τελούνταν κατ’ εφαρμογή των καταστατικών αρχών και σκοπών της οργάνωσης, τις ανακοινώσεις διάψευσης και τις επιχειρήσεις συγκάλυψης, τις παλινωδίες της υπεράσπισης για το αν είχε μέλη μια οργάνωση που παρίστανε το κόμμα, την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Αρχηγό με σκοπό να διατηρήσει την ομερτά των κατηγορουμένων και να ικανοποιήσει τον σκληρό πυρήνα των μελών του, την ψευδή αναφορά της εισαγγελέως στο κρυφό καταστατικό της οργάνωσης.



Μέσα σε λίγα λεπτά ο επίλογος της αγόρευσης της Χρύσας Παπαδοπούλου μαζί και η φωτογραφία της με τη μητέρα του Παύλου έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου. Το ίδιο και η φωτογραφία της εισαγγελέως να αποστρέφει το πρόσωπό της από τον φωτογραφικό φακό.

«Ο Μιχαλολιάκος δεν είναι καθόλου ανόητος»

Παραθέτοντας νομικά επιχειρήματα ο Κώστας Σκαρμέας -συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών που δέχτηκαν δολοφονική επίθεση τάγματος εφόδου στο Πέραμα το 2012- έκανε ξεκάθαρο από το πρώτο σκέλος της αγόρευσής του ότι δεν πρόκειται να αφήσει μετέωρους τους ισχυρισμούς που υιοθέτησε η εισαγγελική πρόταση. Και όταν έφτασε στο κυριότερο επιχείρημα με το οποίο η εισαγγελέας πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ότι δηλαδή «αν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό οι δράστες, θα τον είχαν υλοποιήσει», εξήγησε αυτό που ούτως ή άλλως δεν στέκει στην κοινή λογική.
«Αν γίνει δεκτή νομικά αυτή η φράση, καταργείται στην ουσία από το Ποινικό Δίκαιο η απόπειρα ανθρωποκτονίας καθώς μόνο ο θάνατος του παθόντος θα μπορεί να είναι απόδειξη του ανθρωποκτόνου δόλου. Σημαίνει ότι έκανε λάθος ο Αρειος Πάγος στην απόφαση για τον Δ. Κουσουρή, που δέχτηκε την απόπειρα ανθρωποκτονίας για ακριβώς ίδια επίθεση με ξύλα και χτυπήματα στο κεφάλι, όπου επίσης οι δράστες φεύγουν μόνοι τους από το σημείο της επίθεσης. Σημαίνει ότι έκαναν λάθος το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο και το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών στην απόφαση για την επίθεση στο στέκι “Αντίπνοια”, όπου οι χρυσαυγίτες Σιατούνης και Στράτος μαχαιρώνουν τον Μηλιαράκη και αποχωρούν και πάλι μόνοι τους», ανέφερε κατηγορηματικά ο Κ. Σκαρμέας και συνέχισε απαριθμώντας τα αντικειμενικά στοιχεία που, κατά τη νομολογία, αποδεικνύουν την ανθρωποκτόνο πρόθεση των δραστών εναντίον του Αμπουζίντ Εμπάρακ:
1. το είδος του μέσου που χρησιμοποιήθηκε (γροθιές, κλοτσιές, σίδερα και ξύλα)
2. ο αριθμός των πληγμάτων (πενήντα έως εκατό χτυπήματα από τουλάχιστον δεκαπέντε άτομα)
3. το μέρος του σώματος που επλήγη (κεφάλι και πνεύμονας)
4. οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η πράξη (νύχτα, ξαπλωμένος και κοιμώμενος, δηλαδή χωρίς καμία δυνατότητα άμυνας ή φυγής)
5. ο αριθμός των δραστών (δεκαπέντε εναντίον ενός)
6. η μεταγενέστερη συμπεριφορά των δραστών (έφυγαν μόνο όταν τον άφησαν αιμόφυρτο και λιπόθυμο θεωρώντας ότι έχει πεθάνει).
«Κι αυτός είναι και ο λόγος της φυγής τους από την ταράτσα, ότι δηλαδή θεώρησαν νεκρό τον Αμπουζίντ Εμπάρακ, και όχι επειδή υπαναχώρησαν με τη θέλησή τους και ήθελαν απλώς να τον τραυματίσουν, όπως ανέφερε η εισαγγελική πρόταση», παρατήρησε ο δικηγόρος και σχολίασε: «Αν δεν ανέβαιναν άμεσα στην ταράτσα ο Αχμεντ και ο Σάαντ και αν το ασθενοφόρο δεν ερχόταν επίσης άμεσα, ο Αμπουζίντ θα ήταν τώρα νεκρός και θα δεχόμασταν... μάλλον αναγκαστικά τότε τον ανθρωποκτόνο δόλο».
Σχετικά με τη σχέση της συγκεκριμένης επίθεσης με τη Χρυσή Αυγή, ο Κ. Σκαρμέας αναφέρθηκε αφ’ ενός στα αντικειμενικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι οι πέντε κατηγορούμενοι έδρασαν σύμφωνα με το modus operandi της οργάνωσης του Μιχαλολιάκου και αφ’ ετέρου στα στοιχεία που αποδεικνύουν την οργανική σχέση τους με τη Χρυσή Αυγή, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Αν. Πανταζή (ή «Τασάρα», όπως τον αποκαλούσε ο περιφερειάρχης του Ι. Λαγός), δηλαδή του επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, που ήταν και ο επικεφαλής στις επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
«Εχει δίκιο ο κατηγορούμενος Μιχαλολιάκος, ανόητος δεν είναι καθόλου. Και γι’ αυτό κάνει μέχρι και σήμερα ότι δεν ξέρει τον Πανταζή και λέει ότι δεν είναι καν χρυσαυγίτης ο Πανταζής, ο οποίος βάσει των δεκάδων στοιχείων ήταν ο οργανωτής της Χ.Α. σε όλο το Πέραμα κάτω από τον Λαγό και αυτός που κανόνιζε προσωπικά για τον Μιχαλολιάκο την ομιλία του στο Δημαρχείο Περάματος. Εχουμε δει φωτογραφίες στον σκληρό δίσκο του Πατέλη από αυτή την εκδήλωση όπου παρευρίσκονται μαζί ο Πανταζής και ο Μιχαλολιάκος. Και μόνο από αυτές τις τεράστιες αντιφάσεις και παλινωδίες μεταξύ των κατηγορούμενων διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης καταλαβαίνουμε μέχρι πόσο ψηλά έφτανε η οργάνωση και η συγκάλυψη των επιθέσεων», σχολίασε με έμφαση ο δικηγόρος.
Χαρακτηριστικό ήταν το σημείο στο οποίο ο Κ. Σκαρμέας «άδειασε» την εισαγγελέα λέγοντας ότι «περιμέναμε να ακούσουμε τουλάχιστον μία αναφορά στο αναγνωστέο 168», ήτοι στην ομιλία του Λαγού στο Πέραμα την παραμονή της επίθεσης, «λίγες δεκάδες μέτρα μακριά απ’ το σπίτι των Αιγυπτίων, όταν έλεγε ότι οι Αιγύπτιοι ψαράδες από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Αλλά η προαναγγελία της επίθεσης από τον περιφερειάρχη Λαγό δεν χώρεσε στην εισαγγελική πρόταση.
● Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στο Εφετείο Αθηνών με την ολοκλήρωση της αγόρευσης του Κώστα Σκαρμέα και την έναρξη της αγόρευσης του Θανάση Καμπαγιάννη.

Γράφει: Γιώτα Τέσση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.