21.1.20

Χιλή: Ακροδεξιοί βανδάλισαν τον τάφο του Βίκτορ Χάρα


Γράφει: Νίκος Κοκκάλης
Η είδηση για τον βανδαλισμό του τάφου του Βίκτορ Χάρα μεταδόθηκε το περασμένο Σάββατο από τον χιλιάνικο ιστότοπο El Universal. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιστότοπου, ο βανδαλισμός ανακοινώθηκε επισήμως από τον λογαριασμό της ακροδεξιάς οργάνωσης «Ταξιαρχία του Λύκου», στο τουίτερ. 


Η ανακοίνωση αποτελείτο από μια σειρά από φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν τον τάφο του Βίκτορ Χάρα στο Νεκροταφείο του Σαντιάγο, πάνω στον οποίο κάποιος έγραψε «ΧΩΡΙΣ ΧΕΡΙΑ», ενώ οι φωτογραφίες συνοδεύονταν από το σχόλιο «Που είναι τα χεράκια; Πλέον δεν υπάρχουν χεράκια». 
Τα συνθήματα που γράφτηκαν δεν ήταν τυχαία, καθώς είναι γνωστό το γεγονός ότι οι βασανιστές του, τον Σεπτέμβριο του 1973, του είχαν ακρωτηριάσει το δεξί χέρι (για να μην μπορέσει να ξαναπιάσει κιθάρα) λίγα λεπτά πριν την εκτέλεση του στο Εθνικό Στάδιο της Χιλής, το οποίο η Χούντα του Πινοτσέτ είχε μετατρέψει σε κολαστήριο στα πρώτα χρόνια της Δικτατορίας του. 
Βίκτορ Χάρα και τα τραγούδια του, ακόμα εμπνέουν και δίνουν θάρρος στους Χιλιανούς νεολαίους και εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης Πινιέρα. Για αυτό και, 47 χρόνια μετά την δολοφονία του από το καθεστώς Πινοτσέτ, συνεχίζει να σκορπίζει τρόμο στις γραμμές των φασιστών. Γιατί τέτοιες θρασύδειλες κινήσεις μόνο αυτό δείχνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.