Γράφει: Ζήσης Σούρλας
Σαν σήμερα πριν από 29 χρόνια δολοφονείται ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας από τον Γιάννη Καλαμπόκα, δημοτικό σύμβολο στην Πάτρα και πρόεδρο της τοπικής ΟΝΝΕΔ.
Το εκπαιδευτικό κίνημα του 90-91
Το σχολικό έτος 1990-91 έχει μείνει γνωστό για τις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου. Το νομοσχέδιο αυτό προέβλεπε κατάργηση της παροχής δωρεάν συγγραμμάτων στα Πανεπιστήμια, περικοπές στη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών, επανάφερε την ομοιόμορφη ενδυμασία (ποδιά) στα σχολεία, καταργούσε τις αδικαιολόγητες απουσίες και μια σειρά από άλλα εξαιρετικά αντιδραστικά μέτρα. Αυτό προκάλεσε την οργή τόσο των μαθητών και των φοιτητών όσο και των εκπαιδευτικών. Η χρονιά αυτή χαρακτηρίστηκε από διαρκείς μαθητικές καταλήψεις (έφτασαν να είναι σε κατάληψη το 70% των σχολείων της χώρας) με πολύ συχνή στήριξη των καθηγητών σε αυτές.
Η δολοφονία
Ο Τεμπονέρας ήταν καθηγητής στο 3ο Γυμνάσιο Πάτρας το οποίο τελούσε υπό κατάληψη την οποία ο ίδιος στήριζε. Τη νύχτα ανάμεσα στις 8 και τις 9 Γενάρη του 1991 μέλη της ΟΝΝΕΔ προσπάθησαν να «σπάσουν» την κατάληψη χρησιμοποιώντας λοστούς και πετώντας πέτρες. Μέσα στη συμπλοκή βρέθηκε και ο Νίκος Τεμπονέρας ο οποίος βρισκόταν εκεί για να βοηθήσει τους μαθητές του. Κατά τη συμπλοκή ο Τεμπονέρας χτυπήθηκε στο κεφάλι με σιδηρολοστό με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Ως δράστες της δολοφονίας κατηγορήθηκαν ο Καλαμπόκας και ο Μαραγκός και οι δύο μέλη της ΟΝΝΕΔ. Αυτή ήταν η αφορμή ώστε την επόμενη μέρα ο Υπ. Παιδείας Κοντογιαννόπουλος να παραιτηθεί και τη θέση του να πάρει ο Σουφλιάς. Ουσιαστικά, όμως, ήταν η πίεση του κινήματος που οδήγησε στην αλλαγή του υπουργού και τελικά ανάγκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρώτη της ήττα, με την απόσυρση του αντιδραστικού εκπαιδευτικού νομοσχεδίου.
Στις 10 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στο οποίο συμμετείχαν γύρω στα 100.000 άτομα! Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε διαδηλωτές εκτοξεύοντας καπνογόνα, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά το πολυκατάστημα «Κάπα-Μαρούσης» και τελικά να βρουν τραγικό θάνατο 4 άνθρωποι.
Οι δικαστικές αποφάσεις
Ο Μαραγκός απαλλάσσεται από τις κατηγορίες και στο εδώλιο οδηγείται ο Καλαμπόκας ο οποίος καταδικάζεται πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη. Σε δεύτερο βαθμό η ποινή του μειώνεται σε 17 χρόνια κάθειρξη. Ένας από του δικηγόρους του ήταν ο Μιχάλης Αρβανιτής μετέπειτα βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή![1] Παρ’ όλα αυτά στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφήνεται ελεύθερος μετά από μόλις 7 χρόνια στη φυλακή. Αυτή τη στιγμή μάλιστα διατηρεί λογαριασμό στο twitter με όνομα χρήστη «φονιάς αριστερών»[2], ενώ το 2012 εθεάθη σε ουζερί του Βόλου μαζί με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλιόπουλο. Αυτό είναι ακόμα ένα παράδειγμα της ακροδεξιάς πτέρυγας (η οποία μπορεί να φτάνει μέχρι τις παρυφές των φιλο-φασιστών και φιλο-χουντικών) που πάντα υπήρχε στη ΝΔ.
Η αντίδραση της ΟΝΝΕΔ
Σε δελτίο τύπου της μετά τη δολοφονία η ΟΝΝΕΔ Βόρειου Τομέα (στην οποία άνηκε ο Καλαμπόκας) αναφέρει:
«Μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ μας, αποφασίσαμε να ορίσουμε επίτιμο πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής τον συναγωνιστή μας Γιάννη Καλαμπόκα. Με την ενέργεια μας αυτή θέλουμε να διατρανώσουμε την πίστη μας στην αθωότητα του Γιάννη Καλαμπόκα και να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στον αγώνα του ενάντια στην ψευδή, ανήθικη και άνανδρη επίθεση που δέχεται από τους πραγματικούς υπεύθυνους του θανάτου του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα, που αντί να είναι κατηγορούμενοι κάνουν τους τιμητές.»[3]
Και σα να μην έφτανε αυτό, ακόμα και μετά την καταδίκη του Καλαμπόκα από το δικαστήριο η ΟΝΝΕΔ Β.Τ. δηλώνει:
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Μ.ΟΔ. Βόλου για τον ΑΓΩΝΙΣΤΗ και Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Καλαμπόκα. Με αγανάκτηση παρακολουθήσαμε τον όχλο να πανηγυρίζει μ’ αλαλαγμούς στην κεντρική πλατεία της Πάτρας την καταδίκη ενός ΑΘΩΟΥ. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον όχλο στις ακραίες εκδηλώσεις του. Δηλώνουμε ότι, θα σταθούμε στο πλευρό του συναγωνιστή μας και θα διατρανώσουμε την αθωότητα του μέχρι να λάμψει η αλήθεια. ΠΡΟΕΔΡΕ, Γιάννη Καλαμπόκα στις δύσκολες στιγμές που σου μένουν μέχρι τη δικαίωση σου δεν θα είσαι μόνος σου. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ».[4]
Φυσικά ακόμα και τώρα που «επισήμως» έχει αναγνωριστεί από την ΟΝΝΕΔ το έγκλημα του Καλαμπόκα, ουκ ολίγες φορές έχουμε δει μέλη της ΝΔ, της ΟΝΝΕΔ ή της ΔΑΠ να τιμούν δημοσίως τον «αγωνιστή» Καλαμπόκα.
Στο σήμερα
Διανύοντας μια περίοδο όπου η κρατική καταστολή έχει ενταθεί δραματικά και πρόκειται να ενταθεί κι άλλο στο μέλλον, βλέποντας την επερχόμενη επίθεση στα εργασιακά, ακαδημαϊκά, συλλογικά δικαιώματά μας, οφείλουμε να εμπνευστούμε από τους αγώνες του παρελθόντος και από τους νεκρούς αγωνιστές και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις του σήμερα. Να παλέψουμε ενάντια στην αντιδραστική επίθεση της κυβέρνησης τώρα, όπως έκαναν ο Τεμπονέρας και τόσοι άλλοι τότε και να οργανώσουμε τις δυνάμεις του κινήματος για να κάνουμε πράξη το σύνθημα που ηχεί σε κάθε κινητοποίηση της νεολαίας: «Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.