14.1.20

Ανάρμοστη στάση της Αστυνομίας απέναντι σε θεραπευόμενους του 18 ΑΝΩ





Σε δημόσια καταγγελία προέβησαν οι εργαζόμενοι του 18 ΑΝΩ - ΨΝΑ, για ανάρμοστη συμπεριφορά αστυνομικών κατά θεραπευομένων στο κέντρο της Αθήνας.



Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 ΑΝΩ του ΨΝΑ, οι θεραπευόμενοι - παρουσία μάλιστα προσωπικού του προγράμματος - υπέστησαν δημόσιο εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο, χωρίς την παραμικρή αφορμή.
Ολα συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη 9/1 στις 10 το πρωί, όταν οι θεραπευόμενοι της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 ΑΝΩ επέστρεφαν πεζοί, στο Τμήμα Ψυχολογικής Απεξάρτησης ανδρών (Τμήμα Εσωτερικής Διαμονής) στο κέντρο της Αθήνας , μετά από προγραμματισμένη έξοδο για γυμναστική, συνοδευόμενοι από τον γυμναστή και τον επισκέπτη υγείας του τμήματος όπως προβλέπεται και πραγματοποιείται από το θεραπευτικό πρόγραμμα.
Στην οδό Αχαρνών, χωρίς προφανή λόγο, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, τους σταμάτησαν αστυνομικοί της ομάδας Δίας και της Άμεσης Δράσης ζητώντας τα στοιχεία τους.
"Οι συνοδοί τους, εργαζόμενοι του 18 Ανω (ΨΝΑ) τους εξήγησαν ότι είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε θεραπεία και τους επέδειξαν τα απαιτούμενα έγγραφα που το πιστοποιούσαν. Όμως οι αστυνομικοί , αδιαφορώντας για τα έγγραφα και παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζόμενων τους επέβαλαν σε δημόσιο σωματικό έλεγχο και ζήτησαν τα ονόματά τους", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

18 ΑΝΩ: "Οι θεραπευόμενοι βίωσαν απειλή, βία και εξευτελισμό"

Σύμφωνα με το προσωπικό του 18ΑΝΩ, οι θεραπευόμενοι που με δυσκολίες και αγώνα κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τον κόσμο των ουσιών, να εμπιστευθούν το θεραπευτικό πρόγραμμα και να ξεκινήσουν την δύσκολη διαδρομή της θεραπείας "σε αυτή την φάση ψυχολογικής απεξάρτησης εκεί που θα πρέπει να νιώσουν ασφάλεια και προστασία για να μπορέσουν να συνεχίσουν, βίωσαν την απειλή, την βία και τον εξευτελισμό του σωματικού ελέγχου από την Αστυνομία".
Οι αρμόδιοι του θεραπευτικού προγράμματος υποστηρίζουν ότι το γεγονός βάζει σε κίνδυνο, όχι μόνο την προσπάθεια των συγκεκριμένων θεραπευομένων, αλλά και όλων των εξαρτημένων, στους οποίους, όπως αναφέρουν, δίνεται το μήνυμα ότι "ακόμα και να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν, να βιώσουν την ακύρωση και την απόρριψη της Πολιτείας και έτσι να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια απεξάρτησης και επανένταξης".

18 ΑΝΩ: Καταδικάζουν τη στάση της αστυνομίας

Οι υπεύθυνοι του 18 ΑΝΩ καταδικάζουν τον αυταρχισμό της Αστυνομίας ενάντια στους θεραπευόμενους του προγράμματος και ζητούν από τους υπεύθυνους της πολιτείας να πάρουν θέση:
"Ως λειτουργοί της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης δηλώνουμε ότι η θέση μας είναι πλάι στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και έχουν ανάγκη. Καταδικάζουμε τον αυταρχισμό της Αστυνομίας ενάντια στους θεραπευόμενούς μας και στο πρόγραμμα Απεξάρτησης 18 Ανω. Ζητάμε από την Πολιτεία, και τα αρμόδια Υπουργεία να πάρουν θέση απέναντι σε αυτό το γεγονός και να προστατέψουν τα Προγράμματα Απεξάρτησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.