20.11.19

Η παιδεία νίκησε την ξενοφοβία: Θα επαναλειτουργήσει το Κυριακάτικο σχολείο Πακιστανικής ΚοινότηταςΥπερψηφίστηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας η παραχώρηση αιθουσών του 144ου Δημοτικού σχολείου στα Σεπόλια για την επαναλειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας, σημαίνοντας τη νίκη στον αγώνα των ίδιων των παιδιών της κοινότητας και των αλληλέγγυων
Νικηφόρος κατέληξε ο αγώνας για την επαναλειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας. Επειτα από την περιπέτεια που προκάλεσε η δημοτική αρχή, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο υπερψηφίστηκε η παραχώρηση αιθουσών του 144ου Δημοτικού σχολείου στα Σεπόλια για τα μαθήματα παιδιών με καταγωγή από το Πακιστάν στη μητρική τους γλώσσα.
Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της επαναλειτουργίας του σχολείου (η λειτουργία του είχε ξεκινήσει το 2017 στον Δήμο Αθηναίων) είχε νωρίτερα γνωμοδοτήσει ομόφωνα η σχολική επιτροπή. Στο κύμα συμπαράστασης για το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 144ου Δημοτικού σχολείου όπως και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών.
Την άριστη συνεργασία που είχε το κυριακάτικο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας με τους φορείς του σχολείου επιβεβαίωσε ο διευθυντής του 144ου Δημοτικού σχολείου, Θ. Γούναρης, επιρρίπτοντας στη δημοτική αρχή την ευθύνη για το ότι «πήγε να δυναμιτιστεί ένα πολύ ήρεμο κλίμα». Ηλεκτρισμένο, πάντως, παρέμεινε το κλίμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου η αντιπολίτευση επανέλαβε την κριτική της στη δημοτική αρχή για τον χειρισμό της υπόθεσης από τη δημοτική σύμβουλο της παράταξης του Κ. Μπακογιάννη, Δήμητρα-Ινέζ Αγγελή-Λυκούδη.
Αν και η παραίτησή της από τη θέση της εντεταλμένης συμβούλου για το Παιδί έχει γίνει δεκτή από τον δήμαρχο, μετά τη δημοσίευση βίντεο που αποκάλυπτε τη συμμετοχή της σε ρατσιστική σύναξη μίσους τον Μάιο του 2011 (σύναξη που αποτέλεσε έναυσμα για ένα πρωτοφανές αντιμεταναστευτικό πογκρόμ τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός μετανάστη), η κ. Λυκούδη παραμένει στην έμμισθη θέση του προέδρου της διαδημοτικής εταιρείας «Αθηναϊκό Αέριο Α.Ε.». Η αντιπολίτευση ζητά την απομάκρυνσή της και από αυτήν τη θέση.
«Πολύ βαρύ αυτό που έκανε η κ. Λυκούδη και για τον ίδιο λόγο που δεν είναι στη θέση της εντεταλμένης συμβούλου, δεν πρέπει να έχει και άλλη θέση ευθύνης», τόνισε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος.
«Θεωρώ λάθος ένας άνθρωπος που έχει παραιτηθεί τη μια μέρα να προσλαμβάνεται την επόμενη. Είναι λάθος μήνυμα, σαν να μην αντιλαμβανόμαστε το βάρος αυτού που έχει γίνει. Πρέπει να το ξανασκεφτείτε σοβαρά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ευθιξία τη μια μέρα και να μην υπάρχει την επόμενη», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι Εσύ», Π. Γερουλάνος.

Θυμίζοντας ότι στη ρατσιστική συγκέντρωση του 2011 ακούγονταν ρατσιστικές ιαχές του τύπου «αν είναι να χυθεί αίμα, θα χυθεί αίμα», ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π. Κωνσταντίνου, τόνισε ότι η πολιτική στάση της κ. Λυκούδη ισοδυναμεί με «ανοιχτή ανοχή στον ρατσισμό και στον φασισμό». «Δεν μπορεί τέτοιες πολιτικές στάσεις να είναι ανεκτές», υπογράμμισε.
«Ολοι οι άνθρωποι δικαιούνται μιας δεύτερης ευκαιρίας», θέλησε να αντιτείνει ο δήμαρχος, κάνοντας λόγο για «στοχοποίηση» της κ. Λυκούδη, ενώ χαρακτήρισε «γενναιότητα» τη διευκρίνιση του κ. Ηλιόπουλου ότι «δεν χαρακτηρίσαμε ποτέ την κ. Λυκούδη χρυσαυγίτισσα» - διευκρίνιση στην οποία προέβη ο ίδιος εφόσον η δημοτική αρχή θέλησε με ανακοίνωσή της να του καταλογίσει ότι την εντάσσει στη Χρυσή Αυγή.
«Δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα του ρατσισμού στη χώρα περιορίζεται στη Χρυσή Αυγή. Αλλά θεωρώ ότι αυτό το οποίο εξέφρασε η κ. Λυκούδη ήταν ρατσιστικές απόψεις. Και αυτό είναι πολιτική κριτική, όχι προσωπική στοχοποίηση», ανταπάντησε ο κ. Ηλιόπουλος. Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Γερουλάνος επανέλαβε ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές δεν έχουν χώρο στη διοίκηση του δήμου.
Για συκοφάντησή της «από διάφορα δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» διαμαρτυρήθηκε η κ. Λυκούδη, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση, απαιτώντας μάλιστα να της ζητήσουν συγγνώμη «όσοι ξεκίνησαν αυτήν τη συκοφαντία». Κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι «φαντάζεστε πράγματα» και έχει ξεκινήσει «πογκρόμ» εναντίον της, ενώ η ίδια δείχνει «ευαισθησία και αγάπη σε όλα τα παιδιά της πόλης». Υποστήριξε ότι ζήτησε από τον δήμαρχο να την αποδεσμεύσει από την αρμοδιότητα της Παιδείας, «για να μπορέσω να αποκαταστήσω την αλήθεια από όλα τα ψεύδη με κάθε νόμιμο μέσο».
Αραγε, είναι πιο κοντά στην αλήθεια ή στο ψεύδος η εκδοχή που έδωσε η κ. Λυκούδη για την αναφορά της το 2011 στη ρατσιστική σύναξη ότι η «πλ. Βικτωρίας είναι άδεια σήμερα, είναι καθαρή. Μόνο περιστέρια. Ας είναι το ξεκίνημα να καθαρίσει όλη η περιοχή»;
Χθες είπε απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση: «Πόσοι από εσάς ήσασταν το ’11 να περπατήσετε πάνω στα στρώματα από τσόφλια αυγών και στις απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες στις πλατείες μας;». «Εχουμε την κ. Λυκούδη να μας λέει ότι δεν υπήρξε ρατσιστικός λόγος το 2011 στη ρατσιστική συγκέντρωση μίσους και να επιμένει ότι ο λόγος για τον οποίο λέει ότι “καθάρισε η πλατεία επιτέλους” ήταν για τα τσόφλια. Τους μετανάστες εννοούσε. Θα ζητήσω το βίντεο να προβληθεί στο δημοτικό συμβούλιο! Να προβληθεί και να δούμε εάν ο λόγος της είναι ρατσιστικός ή όχι», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.