5.11.19

Χιλιάδες γυναίκες στους δρόμους της Ισπανίας βροντοφώναξαν: «Δεν είναι κακοποίηση, είναι βιασμός»Χιλιάδες κάτοικοι της Ισπανίας, κυρίως γυναίκες όλων των ηλικιών, βγήκαν στους δρόμους τη Δευτέρα, προκειμένου να ζητήσουν αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά στη σεξουαλική κακοποίηση και τον βιασμό. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση της ισπανικής Δικαιοσύνης να απαλλάξει πέντε άντρες από την κατηγορία του βιασμού μιας έφηβης και να τους καταδικάσει τελικά για σεξουαλική κακοποίηση.


Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν και να βροντοφωνάξουν ότι «Δεν είναι κακοποίηση, είναι βιασμός».
«Φθάνει με την πατριαρχική δικαιοσύνη» φώναζε το πλήθος των διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Μαδρίτη.
Βάσει του ισπανικού νόμου, η κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης διαφέρει από τον βιασμό καθώς, όπως προβλέπεται, δεν περιλαμβάνει βία ή εκφοβισμό. Η κατηγορία αυτή συνήθως απαγγέλλεται σε περιπτώσεις σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανήλικων συντρόφων ή προσώπων που δεν δύνανται να συναινέσουν σε σεξουαλικές επαφές, όπως προσώπων υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ.
Η υπόθεση

Τον Ιούλιο του 2016 κατά τη διάρκεια υπαιθρίου φεστιβάλ στους δρόμους της Παμπλόνα, πέντε άνδρες, ανάμεσα τους πρώην αστυνομικός και πρώην στρατιωτικός, οδήγησαν σε διαμέρισμα 18χρονη κοπέλα και αφού την περικύκλωσαν έκαναν μαζί της σεξ χωρίς προφύλαξη. Κάποιοι από αυτούς βιντεοσκόπησαν το περιστατικό και το μοιράστηκαν σε γκρουπ του WhatsApp, δίνοντας στο γκρουπ την ονομασία «La manada» δηλαδή «αγέλη λύκων». Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η κοπέλα διατήρησε «παθητική ή ουδέτερη στάση» και είχε τα μάτια της κλειστά σε όλη τη διάρκεια.
Στη συνέχεια μετά από καταγγελία της κοπέλας οι πέντε άνδρες οδηγήθηκαν στη φυλακή. Τον Απρίλιο του 2018, μετά από δίκη που διήρκησε πέντε μήνες και ήταν κεκλεισμένων των θυρών με αιτιολογία την προφύλαξη της ταυτότητας του θύματος, το δικαστήριο της Ναβάρα καταδίκασε τους άνδρες για το έγκλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, που επισύρει ποινή 9 ετών αντί του εγκλήματος του βιασμού που επισύρει ποινή 14 ετών. Σύμφωνα με το τότε σκεπτικό του δικαστηρίου, αν και η κοπέλα «δεν είχε τη δυνατότητα να αντιδράσει», δεν υπήρξε βία ή εκφοβισμός, στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον ισπανικό νόμο ώστε να θεωρηθεί η πράξη βιασμός.
Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου είχε προτείνει να επιβληθεί ποινή μεγαλύτερη των 20 ετών στους πέντε κατηγορούμενους. Μετά την απόφαση χιλιάδες Ισπανοί βγήκαν στους δρόμους, με σύνθημα «δεν είναι επίθεση, είναι βιασμός», ενώ οι δικηγόροι της κοπέλας κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης.
Τον Ιούνιο, μετά από κράτηση περίπου δύο ετών, οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 6.000 έκαστος. Η απόφαση για την αποφυλάκισή τους βασίστηκε στο γεγονός ότι η καταδίκη τους δεν είναι ακόμη οριστική, επειδή οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση και με βάση την ισπανική νομοθεσία, δεν επιτρέπεται να παραμένουν φυλακισμένοι για πάνω από δύο χρόνια άνθρωποι που δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.