21.11.19

Γαλαντόμος ο Χρυσοχοϊδης: Δίνει 15 μέρες στους καταληψίες να εκκενώσουν τα κτίρια ή να βρουν τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης

Σε μια ανακοίνωση για τις καταλήψεις, που θα συζητηθεί προχώρησε πριν λίγο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Το υπουργείο απαιτεί από τους καταληψίες είτε να εκκενώσουν τα κτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, είτε να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης, δίνοντας διορία 15 ημερών.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα κτήρια που βρίσκονται υπό κατάληψη ήταν πριν εγκαταλελειμμένα για πολλά χρόνια και παραμένουν όρθια χάρη στο συλλογικό μεράκι των πρωτοβουλιών που μπαίνουν μέσα να τα χρησιμοποιήσουν.Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις η ιδιοκτησία ανήκει σε πολλούς κληρονόμους, οι οποίοι είτε δεν μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση οι ίδιοι μεταξύ τους, πόσω μάλλον να τα βρουν με μία κατάληψη, είτε απλώς αδιαφορούν λόγω του μεγάλου κόστος επισκευής και συντήρησης των κτηρίων.
Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι το υπουργείο Προ. Πο αντιμετωπίζει τις καταλήψεις με όρους επιχείρησης. Οι καταλήψεις χώρων αποτελούν κοινωνικές παρεμβάσεις για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, που ξεκινούν από τη στέγαση και μπορεί να φτάνουν στην ανάγκη ύπαρξης ενός χώρου να συναντηθούν οι άνθρωποι μεταξύ τους για να ανταλλάξουν ιδέες και να δημιουργήσουν. Δεν έχουν ταμειακή μηχανή.
Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση του υπουργείου, προμηνύει νέες εχθρικές κινήσεις από την κυβέρνηση σε βάρος των καταλήψεων. Η διορία που δίνεται μάλιστα είναι 15 ημέρες και το τέλος της συμπίπτει με τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εάν τα κτήρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης.
Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.