21.10.19

Το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για την υπόθεση NovartisΣτη δημοσιότητα δόθηκε το ντοκιμαντέρ της ελβετικής ιταλόφωνης ραδιοτηλεόρασης RSI για την υπόθεση της Novartis με ελληνικούς υπότιτλους. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, ενώ σημαντικά στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τη δράση της εταιρείας, διεθνώς αλλά κυρίως στην Ελλάδα που είχε επιλεγεί ως χώρα αναφοράς για τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων, στο ντοκιμαντέρ ο πρώην υπουργός υγείας και τωρινός υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπερασπίζεται το ότι έδωσε πρόσβαση στην αγορά σε 400 φάρμακα και λέει ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι εταιρείες σαν τη Novartis μπορεί να δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω σε ποιους άλλους, όμως σώζουν και ζωές».

Οι ερευνητές δημοσιογράφοι, Μαρία Ροζέλι και Μάρκο Ταλιαμπούε, οι οποίοι επιμελήθηκαν το ντοκιμαντέρ της ελβετικής ιταλόφωνης ραδιοτηλεόρασης RSI σχετικά με την υπόθεση της Novartis, παρουσίασαν στο κοινό τη δράση της εταιρείας, διεθνώς αλλά κυρίως στην Ελλάδα με διάφορες πτυχές της. 
Στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το πρώτο κανάλι LA1 της ελβετικής ιταλόφωνης ραδιοτηλεόρασης RSI την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 οι συντελεστές ζήτησαν, μεταξύ άλλων, και από τον Άδωνι Γεωργιάδη να τοποθετηθεί για το ζήτημα. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού επαναλαμβάνει πως πρόκειται για σκευωρία, αναφορικά με την εμπλοκή του Μανιαδάκη εξηγεί ότι «ήταν ένας βοηθός μου έμπιστος και η επαφή μου με την τρόικα» για να φθάσει στο συμπέρασμα πως «εάν ο Μανιαδάκης είναι διεφθαρμένος σημαίνει ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι διεφθαρμένοι». Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Υγείας υπερασπίζεται τις επιλογές του σημειώνοντας ότι έδωσε πρόσβαση στην αγορά σε 400 φάρμακα και λέγοντας ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι εταιρείες σαν τη Novartis μπορεί να δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω σε ποιους άλλους, όμως σώζουν και ζωές».


Το ντοκιμαντέρ μεταφράστηκε στα Ελληνικά με υπότιτλους από τον Αργύρη Παναγόπουλο για την «Αυγή», ενώ δόθηκαν από την εφημερίδα και γραπτώς κάποιοι από τους διαλόγους.
Πρώτη ημέρα ανακρίσεων από το FBI
Μάρτυρας: Χάρις στο πρόγραμμα Exactly η Novarτιs έγινε το 2010 η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα. Ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαφθοράς. Είχε σαν άξονα τρία προϊόντα για την υψηλή πίεση, το Diovan, το Exgorge και τ Rasilex. Όταν μιλάμε για το Exactly μιλάμε για 2,5 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν στους γιατρούς για να δίνουν συνταγές για αυτά τα τρία φάρμακα.
Ερώτηση: Λέτε ότι με αυτό το πρόγραμμα πληρώσατε μίζες 2,5 εκατ. ευρώ σε γιατρούς;
Μάρτυρας: Ναι, σε 8 μήνες.
Ερώτηση: Σε πόσους γιατρούς;
Μάρτυρας: Ήταν περίπου 1.000 γιατροί. Οι γιατροί δεν έπαιρναν όλοι τα ίδια χρήματα. Όσο περισσότερες συνταγές έδιναν τόσο πιο πολλά εισέπρατταν. Υπήρχαν γιατροί που έπαιρναν 5.000 και 6.000 χιλιάδες, άλλοι μόνο 1.000 ευρώ. Πρέπει να καταλάβετε ότι την ίδια στιγμή υπήρχαν και άλλα προγράμματα κι όχι μόνο το Exactly. Έτσι ένας γιατρός μπορεί να έπαιρνε 5.000 ευρώ από το Exactly και άλλες 3.000 ευρώ από ένα άλλο πρόγραμμα. Μπορεί να έπαιρνε και 15.000 ευρώ για τα τρία φάρμακα. Στη Novartis είχαμε πάνω από 50 προγράμματα διαφθοράς κάθε χρόνο.
Ερώτηση: Από έρχονταν τα χρήματα;
Μάρτυρας: Το Exactly χρηματοδοτείτο απευθείας από τη Βασιλεία [Την έδρα της Novartis]. Ο διευθυντής και οι top manager στην Ελλάδα πήγαινε στη Βασιλεία και εκεί έναν τον προϋπολογισμό [του προγράμματος]. Καθορίζανε πόσα χρήματα χρειαζόμασταν κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Όλα ήταν προγραμματισμένα. Από το ύψος των χρημάτων για το πρόγραμμα μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινούσαν οι πληρωμές. Η Novartis είχε ένα είδος ανταποδοτικότητας στις δαπάνες της, γιατί για 2,5 με 3 εκατομμύρια που δαπανούσε θα έπρεπε να είχε όφελος περίπου 10 εκατομμύρια.
Ερώτηση: Πως ξέρετε αυτά τα ποσά;
Μάρτυρας: Στην εταιρεία ήταν για δημοσία χρήση. Ήταν γνωστά.
Ερώτηση: Δηλαδή ξέρατε ότι είχατε 2,5 εκατομμύρια για να δώσετε μίζες;
Μάρτυρας: Μας έδινα 2,5 εκατομμύρια και έπρεπε να κερδίσουν 10 εκατ. Αυτά τα ποσά τα έχει και το FBI.
Falò: Με ποια διαδικασία πληρώνονταν τα χρήματα στους γιατρούς; Ως αμοιβές για κλινικά σεμινάρια για πιθανές αντενδείξεις των φαρμάκων συμπληρώνοντας ειδικά ερωτηματολόγια, σύμφωνα με το μάρτυρα.
Μάρτυρας: Εάν υπήρχε ένας έλεγχος από το δημόσιο όλα θα φαίνονταν νόμιμα. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μίζες. Τα σεμινάρια ήταν για τους γιατρούς, αλλά τα ερωτηματολόγια τα συμπλήρωσαν οι φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι. Όλα αυτά ήταν ψεύτικα, τα σεμινάρια και οι έρευνες δεν χρησίμευαν για την ασφάλεια του φαρμάκου.
Ερώτηση: Βάζατε σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων για να αυξήσετε τις πωλήσεις;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να πω αυτό. Ξέρω με σιγουριά ότι η υπερ-συνταγογράφηση φαρμάκων δεν είναι κάτι καλό για τους ανθρώπους. Γιατί οι γιατροί έπρεπε να κάνουν υπερ-συνταγογραφήσεις για να φθάσουν στον στόχο τους.
Ερώτηση: Ας πούμε ότι σε έναν γιατρό πάνε 500 ασθενείς με υψηλή πίεση. Κι αυτός γράφει 600 συνταγές με φάρμακο κατά της υψηλής πίεσης. Αυτό συνέβαινε;
Μάρτυρας: Ασφαλώς. Οι γιατροί είχαν τα μπλοκ με τις συνταγές που έπαιρναν από το κράτος. Οι φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι κάθε εβδομάδα ή ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα ελέγχαν τις συνταγές. Για να διασφαλίσουν ότι όλα πάνε όπως προέβλεπε το πρόγραμμα. Σε πολλές περιπτώσεις καλούσαν και τους ασθενείς για να ελέγξουν τις συνταγές.
Ερώτηση: Είναι νόμιμο;
Μάρτυρας: Όχι, δεν είναι νόμιμο, είναι παράνομο. Αυτός ήταν ο έλεγχος και ήταν μέρος της συμφωνίας. Η συμφωνία ήταν εσύ παίρνεις 3.000, 4.000, 5.000 ευρώ για αυτό το πρόγραμμα και την ψεύτικη επιμόρφωση και εγώ ο αντιπρόσωπος θα έρχομαι κάθε εβδομάδα να ελέγχω ή ακόμη και όλες τις ημέρες στο ιατρείο σου για να ελέγχω τις συνταγές. Ελέγχονται κι αν οι συνταγές είναι γνήσιες. Εάν είναι γνήσιες θα σε πληρώσουμε. Εάν δεν είναι δεν θα σε πληρώσουμε.
Ερώτηση: Τι γινόταν με όλα αυτά τα στοιχεία – ντοκουμέντα;
Μάρτυρας: Η διαταγή ήταν να καταστρέφουμε ότι ήταν στα κομπιούτερ. Έρχονταν και σου έλεγαν άναψε τον υπολογιστή και διέγραψε όλα τα file που έχεις για τις πληρωμές και τα προγράμματα. Αυτές ήταν οι «ημέρες της καθαριότητας», οι clean days.

Πηγη:https://thepressproject.gr/to-ntokimanter-tis-elvetikis-tileorasis-gia-tin-ypothesi-novartis/?fbclid=IwAR20diaW30naL-EiNw5cnjteRieBdYoMxoec-ovd7rb51X4Pmdfc2YLM_U8#.XaxbNRXMQPk.facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.