31.10.19

No ticket σινεμα στο "Π" - Το Δίχτυ (Kim Ki-duk)

 


Όταν το δίχτυ του πιάνεται στη μηχανή της βάρκας του, ο Ναμ Τσουλ-Γου, Βορειοκορεάτης οικογενειάρχης ψαράς, παρασύρεται στα ύδατα της Νότιας Κορέας, όπου θα συλληφθεί ως ύποπτος κατασκοπείας .

Ενα πολιτικό θρίλερ με ήρωα που γίνεται θύμα των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, που προσπαθούν να τον κρατήσουν για λογαριασμό τους με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο σκηνοθέτης δείχνει τις ευθύνες της χώρας του που με πρόσχημα την απελευθέρωση από ένα απολυταρχικό καθεστώς πιέζει τον άτυχο άνδρα, ενώ ταυτόχρονα τον αντιμετωπίζει ως κατάσκοπο με την ελπίδα πως μπορεί να παρασυρθεί και να δηλώσει κάτι που θα τον ενοχοποιήσει, δημιουργώντας καταστάσεις που φθάνουν στον απόλυτο παραλογισμό και δείχνουν το σκληρό πρόσωπο της έννοιας του κράτους, όποιο πολιτικό δόγμα και αν ακολουθεί .
Κινούμενος ανάμεσα σ’ αυτό το μανιχαϊστικό δίπολο δύο εκ διαμέτρου αντίθετων καθεστώτων, ο Κιμ Κι-ντουκ μετατρέπει τον πρωταγωνιστή του σε ένα καφκικό σύμβολο της καταπίεσης που υφίσταται ο απλός, καθημερινός άνθρωπος από την εξουσία, η οποία απλώνει το δίχτυ της (προφανής, αλλά όχι απλοϊκος, ο συμβολισμός του τίτλου) και τον εγκλωβίζει στον ιδεολογικό μηχανισμό της, στερώντας του κάθε δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού. Προς τιμήν του, μάλιστα, ο σκηνοθέτης δεν χαρίζεται σε καμία από τις δύο πλευρές και στέκεται επικριτικά τόσο ως προς τον σοσιαλιστικό Βορρα, όσο και ως προς τον καπιταλιστικό Νότο.
Το στέκι μας θα είναι ανοικτό από τις 8.00 με μπίρες/τσίπουρο/κρασί, ποπ κορν, σνακς, σπιτικό παγωτό κ.α . Υπάρχει μόνιμα πάγκος προϊόντων της ΒΙΟ.ΜΕ.
Ευπρόσδεκτη κάθε συνεισφορά σας στο "καλάθι αλληλεγγύης του π" με τρόφιμα μακράς διαρκείας για την κοινωνική κουζίνα "Ο Άλλος Άνθρωπος" .

"Π" Χώρος Κινημάτων,Αλληλλεγγύης και Πολιτισμού, Καμπούρογλου 44 και Σαμαρά, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.