31.10.19

Δέκα λόγοι γιατί υποστηρίζουμε τις κοπέλες που παρέλασαν α λα Monty Python


Τις τελευταίες ώρες τα social media έχουν πάρει φωτιά με ποικίλα σχόλια για την παρέλαση α λα Monty Python από δέκα κοπέλες στην Ν. Φιλαδέλφεια.


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για προσβολή της ημέρας και των νεκρών του ’40. Σε όλους αυτούς που κάνουν τέτοιου είδους σχόλια, εμείς, σε παραλληλισμό με τον δεκάλογο του «μανιφέστου» των κοριτσιών, αναφέρουμε δέκα λόγους που υποστηρίζουμε το δικαίωμα τους να κάνουν την συγκεκριμένη παρέμβαση.
  1. Οι παρελάσεις από μόνες τους είναι ένα αναχρονιστικό- φασιστικό κατάλοιπο με το οποίο ο δικτάτορας Μεταξάς προσπάθησε να στρατιωτικοποιήσει τη νεολαία της εποχής του. Και για αυτό ζητάμε την κατάργηση τους και στηρίζουμε τις φωνές που τις αμφισβητούν. 
  2. Με τον τρόπο τους έσπασαν τον θεσμό που θέλει τους νέους και τις νέες, στρατιώτες με συγκεκριμένο βηματισμό, υπό το άκουσμα εμβατηρίων και με ίδια ρούχα, να φέρονται λες και είναι έτοιμοι/ες να πάνε σε πόλεμο. 
  3. Ο βηματισμός «Silly Walk» των Monty Python είναι από μια αγγλική αντιπολεμική κωμωδία που διέπρεψε στην εποχή της. Άρα τα νέα αυτά κορίτσια όντως οργάνωσαν μία καλλιτεχνική παρέμβαση και θα έπρεπε να είναι ελεύθερες να το κάνουν. 
  4. To «Silly Walk» όμως δεν ήταν μόνο ένα καλλιτεχνικό κωμικό σκετς, αλλά αναφερόταν στο μεταπολεμικό σοκ (το λεγόμενο shell shock) που υπέστησαν πολλοί στρατιώτες του Α’ παγκοσμίου πολέμου, υποφέροντας από σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, νευρικό κλονισμό κ.α. Η παρουσία λοιπόν των κοριτσιών στην παρέλαση, μας υπενθύμισε τη σκοτεινή πλευρά του πολέμου όχι μόνο για τους νεκρούς, αλλά και για όσους καταφέρνουν να επιβιώσουν, είτε ανήκουν στους «νικητές» είτε στους «ηττημένους».
  5. Αυτό εκνεύρισε τους κάθε λογής εθνικιστές που θέλουν να «γιορτάζουμε» με στρατιωτικά εμβατήρια την έναρξη ενός πολέμου – αλλά κανείς δε θέλει να γιορτάζει τη λήξη του! Και όποιος σήμερα καταφέρνει να εκνευρίσει εθνικιστές, κερδίζει -τουλάχιστον- τη συμπάθειά μας!
  6. Με την παρέλασή τους τα κορίτσια αμφισβήτησαν τους εκάστοτε «επισήμους» που κάθονται σε εξέδρες (και ενίοτε ασχολούνται με τα κινητά τους, βλέπε ζεύγος Πατούλη) και εκβιάζουν την απόδοση σεβασμού και τιμών από νέα παιδιά που είναι υποχρεωμένα να παρελάσουν. Και αυτό είναι τελικά που τους ενόχλησε και όχι η υποτιθέμενη έλλειψη σεβασμού προς τους ήρωες της αντίστασης!
  7. Το ότι ανάγκασαν τους πολιτικούς του κατεστημένου (τύπου Μπογδάνου) να αντιδράσουν με λύσσα, μας δίνει ακόμα ένα λόγο να είμαστε μαζί τους. Γιατί τελικά, ο λόγος που έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο επικών διαστάσεων απέναντι σε αυτές τις κοπέλες, είναι ο φόβος που τους γεννά η αμφισβήτηση από τη νέα γενιά!
  8. Είμαστε επίσης μαζί τους επειδή, ίσως άθελά τους, ανέδειξαν το πόσο απέχει η κοινωνία μας από το να αποδέχεται την κάθε μορφής διαφορετικότητα. Το σχόλιο του Βορίδη που υπονοεί ότι με τους ανάπηρους δεν μπορείς να συνομιλείς είναι χαρακτηριστικό της λογικής που επικρατεί σχετικά με την αναπηρία. Έτσι, τα κορίτσια φώτισαν ένα ακόμα μελανό σημείο που θέλουμε να αλλάξουμε στην κοινωνία που παλεύουμε να χτίσουμε.
  9. Γιατί οι επέτειοι των σημαντικών αγώνων που δόθηκαν στη χώρα πρέπει να είναι ευκαιρίες για να τιμώνται οι αγώνες για την ελευθερία, την Ειρήνη των λαών και την κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια σε φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές όπως οι παρελάσεις, ενάντια στον ρατσισμό, ενάντια στην αποστροφή του διαφορετικού, ενάντια στο σύστημα που τα γέννα όλα αυτά. 
  10. Γιατί η νέα γενιά δεν πρέπει να μπαίνει σε καλούπια που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων, αλλά θα πρέπει να είναι αυτή που θα κρατάει την φλόγα αναμμένη και θα εμπνέει για τους αγώνες που δίνουμε και για αυτούς που θα έρθουν στο μέλλον για μια καλύτερη κοινωνία. 
Αξίζει όμως να αναφέρουμε πως την ώρα που τα 10 κορίτσια έδειχναν την αντίθεσή τους στις παρελάσεις, στην Περαία Θεσσαλονίκης έδιωξαν γονείς από την παρέλαση των παιδιών τους επειδή είναι Ρομά, στην Κατερίνη μαθητές Λυκείου φώναξαν μπροστά στους επισήμους «Κατσίφα ζεις εσύ μας οδηγείς», ενώ στον Πειραιά παρέλασαν μικρά παιδιά με ποδοσφαιρικές στολές του Ολυμπιακού. Όλα αυτά δεν φάνηκαν να ενοχλούν ή να προσβάλλουν τους πολιτικούς του κατεστημένου και τις ακροδεξιάς. 
Ευτυχώς όμως υπάρχουν αυτά τα δέκα κορίτσια και είμαστε σίγουροι ότι εκτός από αυτές υπάρχει μια τεράστια μερίδα από νέους και νέες με ευαισθησίες, που αντιστέκεται και δίνει αγώνες αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα ενάντια στις επιθέσεις στην εκπαίδευση. Και θα είναι αυτή η γενιά που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων του μέλλοντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.