22.10.19

Δίκη ΧΑ, Aπολογίες Μπαρμπαρούση, Παναγιώταρου: τελικά ποιος είναι ο σωστός χαιρετισμός;


Γράφει: Γιώργος Λιγουριώτης

Συνεχίστηκε την Δευτέρα 21 Οκτώβρη η δίκη της Χρυσής Αυγής με τους Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση και Ηλία Παναγιώταρο να κάθονται στο σκαμνί του κατηγορούμενου προκειμένου να απολογηθούν. Χαρακτηριστικό και των δυο Χρυσαυγιτών ήταν η «κλασική» πια υπερασπιστική γραμμή όπου αρνήθηκαν τις πράξεις και την ιδεολογία τους μπας και πάρουν καμιά μικρότερη ποινή. Από την άλλη, μας δημιουργήθηκε η απορία ποιος είναι τελικά ο σωστός τρόπος να χαιρετάς τους συνανθρώπους σου στο δρόμο.


Ο Μπαρμπαρούσης δεν θυμάται τίποτα

Από την απολογία του Μπαρμπαρούση, το πρώτο πράγμα που αναγνωρίζει κανείς είναι ότι έχει πάρει διαζύγιο με τη μνήμη. Όλη η απολογία του ήταν ένα συνεχές «δεν θυμάμαι». Δεν θυμάται τι ακριβώς έγινε στην επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες μικροπωλητές σε λαϊκή του Μεσολογγίου, ούτε αν κάλεσε ο ίδιος τηλεοπτικά συνεργεία να καλύψουν την επίθεση ενώ δεν θυμάται ούτε ποια ήταν η 3μελής ομάδα της τοπικής οργάνωσης του Αγρινίου.
Ο Μπαρμπαρούσης με το «άλλοθι» ότι έχει παντρευτεί με μετανάστρια δυο φορές, έβγαλε έναν ρατσιστικό οχετό κατά τη διάρκεια της απολογία του, μιλώντας για μετανάστες που έχουν «εισβάλει» στη χώρα.
[όλα τα αποσπάσματα από το Golden Dawn Watch]
«Αν με ρωτάτε για τη λαθρομετανάστευση είναι ότι είναι μια εισβολή στην πατρίδα, είναι κατευθυνόμενη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί και πρέπει οι πάντες να το εκλάβουν έτσι και κανείς δε μπορεί να με κατηγορήσει ως ρατσιστή γιατί εγώ δυο φορές έχω παντρευτεί με αλλοδαπή, αλλά άλλο αυτό και άλλο να δέχεσαι εισβολή και να κάνεις πως δεν βλέπεις».
Ενώ όταν ρωτήθηκε αν έχει ακούσει ρατσιστικά ή φασιστικά συνθήματα, απάντησε:
«Όχι αλλά αν μπορείτε να μου πείτε περί τίνος πρόκειται, γιατί εσείς μπορεί να το θεωρείτε ναζιστικό και ρατσιστικό κι εγώ να μην το θεωρώ έτσι».
Εδώ ο Μπαρμπαρούσης επιλέγει να παίξει με τη νοημοσύνη όλων. Λίγα δευτερόλεπτα πιο πριν μίλησε για «λαθρομετανάστευση»που αποτελεί«εισβολή»αλλά για τον ίδιο μπορεί να μην αποτελεί μια ρατσιστική δήλωση. Όπως και ο ναζιστικός χαιρετισμός, που σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι φασιστικός. 

Ο ναζιστικός χαιρετισμός που αρέσει στον Μπαρμπαρούση και έχει καλή ενέργεια

Όταν η πρόεδρος ρώτησε σχετικά με το αν έχει δει ναζιστικά σύμβολα ή να χαιρετάνε ναζιστικά, ο Μπαρμπαρούσης έδωσε μια δική του ερμηνεία που ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως είναι ο πιο βολικός χαιρετισμός που μπορεί να κάνει κάποιος προκειμένου να χαιρετίσεις ένα άνθρωπο που βρίσκεται απέναντι. Ταυτόχρονα μας ενημερώνει ότι ο συγκεκριμένος χαιρετισμός έχει και καλή ενέργεια (!). Τώρα αν τυχαίνει αυτός ο χαιρετισμός να ταυτίστηκε με το ναζισμό και τον Χίτλερ… τι να κάνουμε; Τουλάχιστον ας απολαύσουμε το θετικό feng shui (εχμ, σόρρυ Sieg heil ήθελε να πει).
Πρ: Ο τρόπος του χαιρετισμού;
Μπαρμπ: Εγώ αν βρω ένα συχωριανό μου, σηκώνω το χέρι και τον χαιρετώ, αν χαιρετήσω έτσι ή έτσι πάει να πει ότι είμαι από τη Μύκονο εγώ; Αυτός ο χαιρετισμός που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος για να χαιρετήσεις κάποιον απέναντί σου.
Πρ: Γιατί αυτός είναι ο μόνος σωστός χαιρετισμός;
Μπαρμπ: Ε, άμα είναι αυτός ο τρόπος που χαιρετούσε και ο Χίτλερ, τι να κάνουμε;
Πρ: Δηλαδή ο μόνος τρόπος να χαιρετήσετε κάποιον απέναντί σας είναι αυτός που χαιρετούσε ο Χίτλερ;
Μπαρμπ: Μα είναι ο καλύτερος χαιρετισμός που υπάρχει…[…] Εμένα μου αρέσει. Έχει και καλή ενέργεια.

Επίθεση σε λαϊκή στο Μεσολόγγι

Σχετικά με την επίθεση που είχαν οργανώσει μέλη της Χρυσής Αυγής σε λαϊκή στο Μεσολόγγι, ο Μπαρμπαρούσης επισήμανε από την πρώτη στιγμή ότι για το συγκεκριμένο επεισόδιο είχε αθωωθεί. Και ήταν το μοναδικό πράγμα που μπόρεσε να πει για την επίθεση καθώς μετά την αθωωτική απόφαση η μνήμη του κόντυνε και δεν θυμόταν σχεδόν τίποτα.
Πρ: Έχουμε δει βίντεο για περιστατικά που έλαβαν χώρα στο Μεσολόγγι…
Μπαρμπ: Μιλάμε για τη λαϊκή, αν και για το συγκεκριμένο έχω αθωωθεί και με πρόταση της εισαγγελέας αλλά αν θέλετε να το εξιστορήσω και σε σας.
Πρ: Νομίζω και σεις το χαρακτηρίσατε ως λάθος κίνηση.
Μπαρμπ: Ε, λάθος, είχα πει ότι… ήταν ένα λάθος αλλά πρέπει να το εξηγήσω…
Πρ: Δηλαδή, αν ξαναγυρίζατε το χρόνο πίσω δε θα πηγαίνατε με τον τρόπο που πήγατε στην λαϊκή, είχατε πει.
Μπαρμπ: Ε, τώρα δε θυμάμαι πώς είχε γίνει.
Πρ: Δεν απετράπησαν από κάποιους ωριμότερα σκεπτόμενους; Πάντως εσείς για αυτά περηφανευτήκατε.
Μπαρμπ: Δηλαδή;
Πρ: Να σας πω.. Ομιλία στο Αγρίνιο. Εγκαινιάστηκαν γραφεία τον Σεπτέμβρη του ’12;
Μπαρμπ: Εγκαινιάστηκαν, ναι αλλά δε θυμάμαι πότε, θα σας γελάσω.
Πρ: Εκεί ότι «τους πειράξαν κάτι κλωτσοπατινάδες για λαθροπροϊόντα λαθρεμπορίου»…
Μπαρμπ: Δεν τα θυμάμαι, να σας πω την αλήθεια, μου λέτε ένα απόσπασμα που δε θυμάμαι τώρα.
Πρ: Λέω για κάτι που εκτιμήσατε ως λάθος ενέργεια και συμπεριφορά.
Μπαρμπ: Εντάξει, θεωρώ ότι ήταν λάθος ότι πήρε αυτή τη διάσταση. Απλά τότε οι δημοσιογράφοι ψάχνανε…
Ο Μπαμπαρούσης μέσα στην «αμνησία» του συμπεραίνει λοιπόν ότι ήταν λάθος η επίθεση. Όχι επειδή το μετάνιωσε εκ των υστέρων, αλλά επειδή πήρε διαστάσεις από τα ΜΜΕ. Με άλλα λόγια σωστά επιτέθηκαν στους πάγκους των μεταναστών, αλλά ήταν λάθος η στιγμή καθώς το περιστατικό παίρνει μεγάλες διαστάσεις και μάλλον στρέφεται εναντίον τους επικοινωνιακά.

Απολογία Παναγιώταρου

Ο Ηλίας Παναγιώταρος πριν καλά καλά καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου, φρόντισε να μας κάνει καθαρό με προκλητικό ύφος ότι είναι αθώος και ότι είναι έτοιμος να το αποδείξει, ενώ το ίδιο προκλητικός ήταν σε όλη τη διάρκεια της απολογίας του μιλώντας για «λαθρομετανάστες» και «υπανθρώπους». 

Τυφλή εμπιστοσύνη στην ηγεσία 

Την ίδια ώρα όμως μας έδωσε μια πλήρη εικόνα για το πως πρέπει τα μέλη να υπακούν σε εντολές της ηγεσίας και να μην έχουν καμία απορία, παρά μόνο τυφλή εμπιστοσύνη.
Πρόεδρος: Είπατε «κάποιες αποφάσεις μπορεί να σας φαίνονται παράξενες. Να μην απορείτε». Τι εννοείτε;
Παναγιώταρος: Αυτό, είπαμε, υπήρχε συγκεκριμένος λόγος.
Πρ: Αυτό το έχετε ξαναπεί. Και δίνετε την εντύπωση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν απορίες…
Παναγ: Καμιά φορά δε χρειάζεται να ρωτάμε γιατί και γιατί, κάποια πράγματα αν είναι να καθόμαστε να αναλύουμε, δε γίνεται να μιλάμε τρεις ώρες, ήμασταν αυστηροί, στο αντίθετο από αυτό που μας κατηγορούσαν προσπαθήσαμε να είμαστε.
Πρ: Όταν ακούει ο άλλος από κάτω… 31/10 του ’12, παράδειγμα: «Η ηγεσία έχει μία απαίτηση, να υπακούτε εντολές από όλους. Τα στελέχη γνωρίζουν τι γίνεται». Εξαρτάται πού απευθύνεστε.
Παναγ: Κα πρόεδρος, κοιτάξτε, δε θα πρέπει να ασχοληθούμε με τίποτα άλλο, το ξαναλέμε αυτό, «δε θα πρέπει να τα ρωτάτε όλα, ή μας εμπιστεύεστε ή όχι».
Εδώ για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η στρατιωτικού τύπου ιεραρχία της ΧΑ, το οποίο αποδεικνύει ότι όλες οι εγκληματικές δράσεις είχαν εντολή από την κορυφή.

Για την επίθεση κατά μεταναστών στο παλιό Εφετείο

Ο Παναγιώταρος βέβαια έδωσε μια δικιά του εκδοχή για την επίθεση που είχαν πραγματοποιήσει οι Χρυσαυγίτες στο παλιό Εφετείο Αθηνών τον Μάη του 2009, όπου δεκάδες μετανάστες είχαν βρει καταφύγιο σε αυτό.
Πρ: Παρευρεθήκατε στα επεισόδια που έγιναν στο παλιό Εφετείο;

Παναγ: Στο παλιό Εφετείο, τον Μάιο του 2009 πρέπει να έγιναν στις 6/5/09, ήταν νόμιμη συγκέντρωση κατοίκων από όλα τα διαμερίσματα στην πλατεία Ομονοίας, δεν ήμασταν εκεί ως ΧΑ αλλά επιτροπές κατοίκων, με το πέρας της εκδήλωσης τα στελέχη της ΧΑ πήγαμε στην οδό Σωκράτους 48, τότε στο παλιό Εφετείο απέναντι είχε γίνει κατάληψη από εκατοντάδες λαθρομεταναστών μαζί με αλληλέγγυους, πετούσαν πράγματα, σπάγανε περιπολικά, έως τότε πολλά περιστατικά, σημεία και τέρατα, την ώρα που πηγαίναμε στα γραφεία μας δεχθήκαμε επίθεση από πάνω, πετούσαν τα πάντα, μέχρι και μπανιέρες και κάποια στιγμή μετά εμείς φύγαμε. Μάλιστα υπήρχε συνεργείο του Θεοδωράκη που κατέγραφε τα γεγονότα λάιβ και δεν κατέγραψε τίποτα από όλα αυτά που κατηγορούμαστε.
Πρ: Δηλαδή δεν έγιναν έκνομες ενέργειες από τη ΧΑ.

Παναγ: Αν γνωρίζετε τον χώρο, κάποιος από το ισόγειο τι θα μπορούσε να κάνει;
Αρκεί μόνο να υπενθυμίσουμε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων της δίκης όπου τα πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν περιγράψει πως μια από τις δράσεις τους ήταν η ρίψη κροτίδων και μολότωφ στο παλιό Εφετείο από τα γραφεία της ΧΑ που βρίσκονταν απέναντι για να επιτεθούν στους μετανάστες. Ενώ όλοι θυμόμαστε ότι η συγκέντρωση των «αγανακτισμένων κατοίκων» μετατράπηκε σε μια άγρια επίθεση των Χρυσαυγιτών με τη συνεργασία των ΜΑΤ.

Οι δήθεν διαγραφές μετά τη δολοφονία Φύσσα

Ο Παναγιώταρος υποστήριξε πως έμαθε για τη δολοφονία του Φύσσα την επόμενη μέρα το πρωί και πως τότε άκουσε για πρώτη φορά το όνομα του Ρουπακιά. Ανέφερε επίσης ότι με εντολή αρχηγού διαγράφηκαν αμέσως ο Πατέλης -ο οποίος δούλευε στα γραφεία της Μεσογείων- και ο Καζαντζόγλου.
Πρ: Κάνατε κάτι, ευαισθητοποιηθήκατε να καλέσετε κάποιους ανθρώπους;
Παναγ: Μέχρι το απόγευμα είχαμε μάθει τα πάντα, ότι έγιναν από υποστηρικτές, οπαδούς, και επαύθησαν όλοι. Ο Πατέλης δούλευε στα γραφεία και ο Καζαντζόγλου, απελύθησαν, επαύθησαν, δεν ήταν κάτι άλλο να κάνουμε, ό,τι μπορούσαμε, καταδικάσαμε όλοι απερίφραστα, τι άλλο να κάνουμε;
Μόνο που αυτός ο ισχυρισμός έρχεται σε σύγκρουση με όσα είχε καταθέσει ο ίδιος ο Πατέλης στη δίκη δηλώνοντας ότι δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα μετά τη δολοφονία και δεν τον έδιωξε κανείς, αλλά και με τα όσα ανέφερε πριν λίγες ημέρες ο Μίχος, ότι ζητούσε άμεσα διαγραφές και ποτέ δεν έγιναν πράξη.

Τελικά ποιος είναι ο σωστός χαιρετισμός;

Όταν η πρόεδρος ρώτησε τον Παναγιώταρο αν έχει δει να χαιρετάνε ναζιστικά, αυτός απάντησε κατηγορηματικά πως δεν το επέτρεπαν.
Πρ: Χαιρετισμός όμως να τον έχετε δει σε εκδηλώσεις, σε συγκεντρώσεις;
Παναγ: Αν γινόταν κάτι τέτοιο από κάποιους, αυτομάτως υπήρχαν κάποιοι που λέγανε «σε παρακαλώ κατέβασέ το, δε μας εκφράζει».
Πρ: Άρα αν του λέγατε να κατεβάσει το χέρι σημαίνει ότι απαγορευόταν.
Παναγ: Ρητά και κατηγορηματικά, δεν ήταν στη διακριτική ευχέρεια…
Όταν η Πρόεδρος του υπενθύμισε ότι πριν λίγη ώρα ο Μπαρμπαρούσης δήλωσε πως τον εκφράζει, ο Παναγιώταρος διαφώνησε, επιμένοντας ότι δεν επιτρεπόταν και λέγοντας συγκεκριμένα ότι ήταν «Ρητή και κατηγορηματική εντολή» από τον Μιχαλολιάκο από το 1993.
Προφανώς ο Παναγιώταρος προσπαθεί να καλύψει με κάθε τρόπο το ναζιστικό χαρακτήρα που έχει αποκαλυφθεί μέσα από τα βίντεο που έχουν προβληθεί κατά τη διάρκεια της δίκης και δείχνουν με καθαρό τρόπο τους ναζιστικούς χαιρετισμούς παρουσία του Νίκου Μιχαλολιάκου και όλων των βασικών στελεχών.
Αλλά προκύπτει το ερώτημα για πόσο ακόμα θα αυταγελοιοποιούνται οι πρωτοκλασάτοι χρυσαυγίτες μέχρι να αποφασίσουν αν ήταν ναζιστικός, αρχαιοελληνικός ή ένας απλός χαιρετισμός το zeig heil…

Βαδίζοντας προς το τέλος της δίκης

Δεν μας προκαλούν καμία εντύπωση όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο από τις απολογίες των Χρυσαυγιτών. Δεν περιμέναμε να ακούσουμε κάτι διαφορετικό καθώς όπως έχουμε αναφέρει από την αρχή σχεδόν όλοι ακολουθούν την πάγια τακτική του «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα» ή φλομώνουν στα ψέματα την αίθουσα του δικαστηρίου.
Από την άλλη είναι σημαντικό να ξεγυμνώνονται μέσα από τα δικά τους λόγια και την ίδια ώρα να βλέπει κανείς πως «οι μαχητές που ακονίζουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο» μετατρέπονται σε φοβισμένα ανθρωπάκια για να καλύψουν το ναζιστικό τους χαρακτήρα και τη στρατιωτική τους δομή όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και πρέπει να απολογηθούν για τις πράξεις τους.
Φαίνεται πως όσο η δίκη πλησιάζει στο τέλος της οι Χρυσαυγίτες θα τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βλέπουμε πως η μια απολογία του ενός κατηγορούμενου θα αναιρεί την απολογία του διπλανού του ή θα προσπαθήσουν να τα φορτώσουν όλα σε τριτοκλασάτα μέλη προκειμένου να την βγάλουν λάδι οι «μεγάλοι».
Αυτό δεν μπορεί να παρά να μας προβληματίζει και για το αν το δικαστικό σύστημα είναι αποφασισμένο να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο και να επιβάλει βαριές καταδικαστικές αποφάσεις για όλη την ηγετική ομάδα της νεοναζιστικής συμμορίας.
Η πίεση του αντιφασιστικού κινήματος τόσο μέσα αλλά και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου με ενωτικές πρωτοβουλίες και δράσεις μπορούν μόνο να εξασφαλίσουν μια θετική έκβαση αυτής της δίκης. Και φυσικά πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του φασισμού όποια και αν είναι η τελική δικαστική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.