17.10.19

Δίκη ΧΑ: Προκλητικός ο Κασιδιάρης, που «δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε» και δεν απαντάει!Γράφει: Γιώργος Λιγουριώτης

Οι απολογίες των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης συνεχίζονται. Από τις μέχρι στιγμής καταθέσεις που έχουν γίνει φαίνεται καθαρά ότι η τακτική που έχουν επιλέξει δεν είναι άλλη από τη θεωρία της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών, ενώ όταν τα πράγματα γίνονται πιο συγκεκριμένα, η απάντηση των χρυσαυγιτών συνήθως είναι: «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα». Στις απολογίες ξεχωρίζει το θράσος, η ειρωνεία και η προκλητικότητα, ενώ τα στελέχη της ΧΑ προσπαθούν να καλύψουν τις ευθύνες τους, αλλά και αυτές του αρχηγού τους, Μιχαλολιάκου.


Οι κατασκευασμένες κατηγορίες

Την Τετάρτη 16 Οκτώβρη κλήθηκε να απολογηθεί το πρωτοπαλίκαρο του αρχηγού, Ηλίας Κασιδιάρης. Η απολογία του κινήθηκε στο ίδιο κλίμα με όλους τους προηγούμενους. Υποστήριξε ότι η κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι κατασκευασμένη, ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να πετάξει από πάνω του οποιαδήποτε ευθύνη.
«Τον Ιούνιο του 2014 παρουσίασα στη Βουλή τηλεοπτικό υλικό που αποδεικνύει αυτό και συγκεκριμένα τον Σαμαρά να ομολογεί ενώπιόν μου ότι οι κατηγορίες ήταν κατασκευασμένες, με μοναδικό στόχο να μειωθούν τα ποσοστά της ΧΑ. Συγκεκριμένα, έγγραφο που λέει ο γενικός γραμματέας (Μπαλτάκος) “επειδή κόβει ψήφους θα σας βάλω φυλακή”.»
Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ως προς την κατηγορία περί τροφοδοσίας εγκληματικής οργάνωσης με οπλισμό, δηλώνοντας:
«Είναι κατασκευασμένη με άθλιο τρόπο, όταν πήγα στην πρώτη ανάκριση είπα επί λέξη, ”βεβαίως κατέχω αυτά τα όπλα με άδεια”».
Συνέχισε λέγοντας:
«Πέρασαν 6 μήνες και υπήρχε πίεση να ασκηθεί δίωξη για να μην ασκώ πολιτική, να μη βρίσκομαι στη Βουλή. 6 μήνες μετά μου ασκείται ποινική δίωξη για αυτό το αδίκημα».

Για το πογκρόμ του 2011

Όταν η πρόεδρος της έδρας ρώτησε σχετικά με το πογκρόμ που εξαπέλυσαν χρυσαυγίτες εναντίον μεταναστών το Μάη του 2011 με αφορμή τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, εκτυλίχτηκε ο παρακάτω διάλογος:
Πρόεδρος: Επεισόδια τον Μάιο του 2011;
Κασιδιάρης: Μετά τη δολοφονία Καντάρη έγινε μία μαζική, μαζικότατη πορεία πολλών στην οποία συμμετείχα και με κάλεσαν οι κάτοικοι ως εκπρόσωπο του δημοτικού συμβουλίου επειδή όπως μου είπαν τους εκπροσωπούσαμε.
Πρ: Εκτός από εσάς στο πολιτικό συμβούλιο άλλοι συγκατηγορούμενοι ήταν παρόντες;
Κασ: Τότε επειδή ήταν μια αυθόρμητη κατάσταση δεν υπήρχε οργανωμένη παρουσία του κόμματος.
Πρ: Βίαια επεισόδια;
Κασ: Από ότι ενημερώθηκα από τα ΜΜΕ, με το πέρας υπήρχαν επεισόδια, εγώ δεν τα είδα. Είδα μια πορεία με ένταση, συνθήματα, αλλά όχι επεισόδια.
Πρ: Στα οποία να έχουν λάβει μέρος άτομα από ΧΑ;
Κασ: Όχι όχι. Με απόλυτη βεβαιότητα λέω όχι.
Ο Κασιδιάρης με τεράστιο θράσος αρνήθηκε αυτό που ξέρουν και οι πέτρες: ότι η Χρυσή Αυγή οργάνωσε μια τεράστια επίθεση εναντίον μεταναστών και ότι ο ίδιος ηγούνταν της επίθεσης που σαν αποτέλεσμα είχε ένα νεκρό μετανάστη και εκατό τραυματίες, δώδεκα από τους οποίους οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία μαχαιρωμένοι.
Στο παρελθόν μάλιστα, ο ίδιος ο Κασιδιάρης, σε εκδήλωση της ναζιστικής οργάνωσης είχε δηλώσει με μεγάλη υπερηφάνεια ότι η Χρυσή Αυγή είχε πρωτοστατήσει στο πογκρόμ:
«Mε όλες αυτές τις ανοιχτές εκδηλώσεις, δραστηριότητες που στην ουσία εμείς τις στηρίξαμε, που ναι μεν ήταν οι κάτοικοι των Αθηνών που βγήκανε στο δρόμο, αλλά η Χρυσή Αυγή ήταν που τους οργάνωσε».

Για τη ναζιστική ιδεολογία και το ιστορικό ενδιαφέρον για τον Χίτλερ

Όσον αφορά στην ερώτηση για το εάν η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής υπήρξε εθνικοσοσιαλιστική, ο Κασιδιάρης ούτε επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε. Αποφάσισε μια ενδιάμεση στάση λέγοντας:
«το να δίνει αναφορά απολογούμενος ένας πολίτης για ζήτημα που αφορά τις ιδέες, είναι κάτι απαράδεκτο. Δε θα απολογηθώ για την ιδεολογία του κόμματος. Όμως θα προβώ σε μία δήλωση, η ΧΑ είναι λαϊκό εθνικιστικό κόμμα, η ιδεολογία μας είναι ο εθνικισμός».
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με άρθρο του στο οποίο είχε παρουσιάσει τον Χίτλερ ως αναμορφωτή, απάντησε ότι δε θα τοποθετηθεί επί του θέματος καθώς αυτά που έγραψε
«έχουν γραφτεί ως πολιτική κριτική και αφορούν ιστορικά γεγονότα». 
Βέβαια ο Κασιδιάρης θα πρέπει λογικά να έχει ακούσει την ανοιχτή παραδοχή του αρχηγού του Μιχαλολιάκου, σε μια σειρά ομιλίες προς μέλη της ΧΑ, για τη ναζιστική ιδεολογία της εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσα σε άλλα, ο αρχηγός έχει πει χαρακτηρίζοντας την οργάνωσή του: 
«Φασίστες, ναζιστές, εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες, αλλά όχι προδότες και διπρόσωποι» 
«Είμαστε η σπορά των νικημένων του 1945. Αυτοί είμαστε! Οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες…».
Όλα τα παραπάνω έχουν προβληθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου και αποτελούν υλικό από το σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου που είχε κατασχεθεί από τις αρχές.

Για το δολοφόνο Ρουπακιά

Όπως αναμενόταν το πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής αρνήθηκε ότι γνώριζε το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, όπως αρνήθηκε σε όλους τους τόνους ότι υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής. Όπως είπε, ο Ρουπακιάς ήταν ένας απλός υποστηρικτής: 
«Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι δεν ξέρω τον Ρουπακιά, αυτή είναι η πάσα αλήθεια. Τον είδα λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία από τα ΜΜΕ». 
Όταν η πρόεδρος αναφέρθηκε σε λογιστικό έγγραφο στο οποίο αναφέρονται τα ονόματα του Ρουπακιά και του Πατελη ως υπεύθυνων της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας, επέμενε στην αρχική του δήλωση συμπληρώνοντας:
«Το όνομά του μπορεί να υπήρχε στο γραφείο κάποιας λογίστριας, δεν αντιλέγω».
Ταυτόχρονα για τη δολοφονία του Φύσσα και για το αν γνώριζε τις συνομιλίες των μελών της Χρυσής Αυγής που την ακολούθησαν είπε: 
«Δεν έχω εικόνα για αυτές τις συνομιλίες, αμφιβάλλω ότι έκανα τέτοιες δηλώσεις. Επαναλαμβάνω τη δήλωση ότι το κόμμα δεν έχει σχέση με το αποτρόπαιο έγκλημα».
Ο «πολύς» Κασιδιάρης λοιπόν αποδεικνύεται «αρνάκι» μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η εικόνα του σκληροτράχηλου χρυσαυγίτη που ποζάρει αγκαλιά με τα όπλα του, που μιλάει με υπερηφάνεια για τις επιθέσεις κατά μεταναστών γίνεται θρύψαλα όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του και αρνείται τα πάντα προκειμένου να καλύψει τον ίδιο του τον εαυτό.

Η αντιφασιστική μάχη συνεχίζεται

Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται κάτω από την πίεση των εξελίξεων γύρω από τη δίκη και όχι μόνο. Στελέχη αποχωρούν, τοπικά γραφεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο και τα ποσοστά της βρίσκονται σε συνεχή πτώση. 
Αυτό όμως δε μπορεί να αποτελέσει λόγο εφησυχασμού για το αντιφασιστικό κίνημα. Προφανώς μια βαριά καταδίκη σε ολόκληρη την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής θα αποτελέσει ένα βαρύ πλήγμα για αυτήν. Την ίδια ώρα όμως δε μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα. Η υπόθεση της δολοφονίας του Λουκμάν είναι ενδεικτική. Ενώ πρωτόδικα οι δύο χρυσαυγίτες δολοφόνοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, το Εφετείο επιβεβαίωσε την ενοχή τους, αλλά την ίδια ώρα αναγνώρισε τα ελαφρυντικά της «καλής διαγωγής», με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποινή τους σε 21 χρόνια και 5 μήνες.

Το αντιφασιστικό κίνημα οφείλει να πιέσει με κάθε εργαλείο που διαθέτει προκειμένου οι Χρυσαυγίτες να μην πέσουν στα μαλακά και να διασφαλίσει την παραδειγματική καταδίκη της φασιστικής συμμορίας, δίνοντας ταυτόχρονα τη μάχη ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και τη λιτότητα που στρώνουν το έδαφος στο φασισμό και το ρατσισμό.

Κασιδιάρης: έργα και ημέρες

Παρά τη στάση «δεν ξέρω, δεν απαντώ» που κράτησε στο δικαστήριο, ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει μια πλούσια ιστορία δράσης. Ανάμεσα στα «κατορθώματα» του πρωτοπαλίκαρου του Μιχαλολιάκου συγκαταλέγονται:
– Απαλλάχτηκε λόγω αμφιβολιών, παρότι αναγνωρίστηκε από αυτόπτες μάρτυρες για την επίθεση εναντίον φοιτητή στην πανεπιστημιούπολη του 2007. 
– Έπαιξε ηγετικό ρόλο στο πογκρόμ εναντίον μεταναστών στο οποίο κατέληξε η «διαμαρτυρία» της Χρυσής Αυγής με αφορμή τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη το 2011. Κατά τη διάρκειά του, υπό τις οδηγίες του Κασιδιάρη, οι χρυσαυγίτες χτυπούσαν και μαχαίρωναν κάθε μετανάστη που είχε την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο τους. 
– Στην πιο γνωστή του τηλεοπτική έκρηξη βίας, το καλοκαίρι του 2012, χτύπησε επανειλημμένα τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, αφού προηγουμένως είχε βρίσει και είχε πετάξει ένα ποτήρι νερό στη Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ.
– Κατά την περίοδο της κοινοβουλευτικής του θητείας έχει επιτεθεί στο Νίκο Δένδια της ΝΔ, επειδή πέρασε από μπροστά του την ώρα που μιλούσε, ενώ σε άλλη περίπτωση προχώρησε και σε χυδαίους σεξιστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Ε. Τσακαλώτου, τότε υπουργού οικονομικών.
– Είναι γνωστός τόσο για τη ναζιστική του ιδεολογία (το τατουάζ – σβάστικα στον ώμο του δε χωράει παρερμηνεία) όσο και για τη συμμετοχή του στην εκπαίδευση των ταγμάτων εφόδου. Οι φωτογραφίες στις οποίες επιβλέπει χρυσαυγίτες που γυμνάζονται σε ρόλο personal trainer, είναι αρκετές για να καταλάβει κανείς ότι η φυσική κατάσταση των «επίλεκτων» τραμπούκων της Χρυσής Αυγής έχει αποτελέσει βασικό κομμάτι των κομματικών υποχρεώσεων του «δεν ξέρω – δεν είδα» Ηλία Κασιδιάρη.


Πηγή:http://net.xekinima.org/diki-xa-o-kasidiaris-prokalei-oti-den-xerei/?fbclid=IwAR2V9kM62gkaluyyuVsE3twL574l3cMad8OmsDplaZGApsH8KhiSmQQEJCw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.