23.10.19

Δίκη ΧΑ: Η δεύτερη εφηβεία του Μπούκουρα και η «πλάκα» του ναζιστικού χαιρετισμού του ΠαππάΓράφει: Γιώργος Λιγουριώτης

Οι απολογίες των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, συνεχίστηκαν με τους Χρήστο Παππά και Ευστάθιο Μπούκουρα. Ταυτόχρονα όμως συνεχίστηκε και η άρνηση της ναζιστικής ιδεολογίας, ενώ από την πλευρά του Παππά ακούστηκε και ο ισχυρισμός ότι οι ναζιστικοί χαιρετισμοί «ήταν μια πλάκα».

Η απολογία Μπούκουρα

Ο πρώην Χρυσαυγίτης Μπούκουρας, προσπάθησε να καλύψει τον εαυτό του με κάθε τρόπο, δηλώνοντας από την αρχή ότι ουδέποτε υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής, παρά μόνο εκλεγμένος βουλευτής Κορινθίας και ασχολούταν μόνο με ζητήματα της περιοχής του.
Ταυτόχρονα είχε το «παράπονο» ότι αισθανόταν «ξένο σώμα» μέσα στη ναζιστική οργάνωση αφού είχε μόνο «επιδερμικές σχέσεις» με τα ηγετικά στελέχη, με εξαίρεση τον Παναγιώταρο που εξελίχθηκε σε φιλική σχέση και τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο επειδή είχαν κοινό ενδιαφέρον τη μουσική.
Αποκάλυψε όμως ότι στις γραμμές της Χρυσής Αυγής έζησε μια δεύτερη εφηβεία με καλό «παρεάκι και κρασάκι», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει την χαλαρή διάθεση που επικρατούσε στο εσωτερικό της φασιστική συμμορίας.
«Στην Χρυσή Αυγή έζησα την δεύτερη μου εφηβεία: τα γλέντια, τα ταξίδια, οι ομιλίες, το κρασάκι, το παρεάκι. Την ιστορία την γράφουν οι παρέες κυρία πρόεδρε. Πηγαίναμε από χωριό σε χωριό, ακούγαμε ανθρώπους, ανησυχίες, είχαμε γίνει σανίδα σωτηρίας»
Σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο Μπούκουρας δήλωσε ότι όλοι ήταν χαμένοι την επόμενη μέρα και μάλιστα ο Παναγιώταρος σε επικοινωνία που είχε μαζί του είπε το περιστατικό ήταν«προβοκάτσια, επεισόδια οπαδών και κάτι τέτοια».
Αυτό έρχεται βέβαια σε σύγκρουση με την απολογία του Παναγιώταρου, που είχε δηλώσει ότι πάρθηκαν δραστικά μέτρα την επόμενη μέρα της δολοφονίας με διαγραφές, η οποία με τη σειρά της αναιρείται από την απολογία του Μίχου που δήλωσε ότι ζήτησε αμέσως διαγραφές πράγμα που δεν εισακούστηκε από την ηγεσία.

Η απολογία του Παππά

Στην έναρξη της απολογίας του ο υπαρχηγός Παππάς δήλωσε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του αλλά αυτό που ακολούθησε ήταν ένα ρεσιτάλ προκλητικότητας, τονίζοντας ότι είναι κατά της βίας, ενώ απέδωσε του ναζιστικούς χαιρετισμούς σε μια διάθεση… πλάκας.
Ασφαλώς, αρνήθηκε το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έχει τάγματα εφόδου, στρατιωτική δομή και ναζιστικά σύμβολα ενώ δήλωσε πως κακώς διάφοροι έχουν φωτογραφηθεί με ναζιστικά σύμβολα, παρόλα αυτά «αυτό δεν αφορά το κόμμα».
Ο Παππάς προσπαθεί να μας πείσει ότι οι φωτογραφίες με τα ναζιστικά σύμβολα δεν αφορούν στελέχη της Χρυσής Αυγής, μιλώντας ακόμα και για «πολιτική μόδα της Χρυσής Αυγής». Είναι πολλές όμως οι φωτογραφίες που έχουν περάσει από την έδρα του δικαστηρίου και δείχνουν ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής να χαιρετάνε ναζιστικά μπροστά από φασιστικά σύμβολα. Ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Παππάς, ο Κασιδιάρης και ο Μιχαλολιάκος. 
Ενώ για το κείμενο με τίτλο «Ο Όρκος της Χρυσής Αυγής» με ημερομηνία 30/6/1983 που βρέθηκε στα αρχεία του Παππά, είπε: «Είναι ένα προσωπικό μου κείμενο που το ξαναείδα μετά την ενδελεχή έρευνα που έκανε η αστυνομία. Δεν θυμάμαι να είναι δικό μου ή το έχω αντιγράψει. Αφορά ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου. Δεν με εκφράζει. Ο άνθρωπος εξελίσσεται».
Βέβαια πρόκειται για ένα έγγραφο που από την πρώτη του σελίδα κάνει σαφές το περιεχόμενό του με τυπωμένη τη σβάστικα, με κεφαλαία γράμματα το «A. Hitler», ενώ ο «όρκος» τελειώνει με το «Ζήτω η Νίκη, Ζήτω ο Εθνικοσοσιαλισμός». Πράγματα δηλαδή που δεν χωράνε καμία αμφισβήτηση για το ναζιστικό τους χαρακτήρα.
Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση του Παππά έγινε όταν αναφέρθηκε η πρόεδρος στο βίντεο που δείχνει τον ίδιο τον χρυσαυγίτη να εκπαιδεύει τον γιο του στο ναζιστικό χαιρετισμό. Ενώ αρχικά ισχυρίστηκε ότι είναι προσωπικά δεδομένα, έδωσε μια αποστομωτική απάντηση: «ήταν το Τριώδιο, πλάκα κάναμε, κατηγορούμαι γι’ αυτό;».
Από το βίντεο όμως φαίνεται ότι δεν υπήρχε καμία διάθεση πλάκας. Ίσα ίσα παρατηρούμε τον Παππά να παρακολουθεί τον γιο του με καμάρι να χαιρετάει ναζιστικά και να τον παροτρύνει να το κάνει ξανά και ξανά φωνάζοντας «Heil Hitler».


Όσες φορές και να αποποιηθεί το χαρακτηρισμό του ναζί, αυτό το βίντεο αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη για τη χιτλερική του ιδεολογία και την τραγική θέση του ως γονέα.
Είναι φανερό πως οι Χρυσαυγίτες το μόνο που καταφέρνουν είναι να γελοιοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε κάθε δικάσιμο και ταυτόχρονα να αυτοαναιρούνται από τις δικές τους απολογίες.
Το αντιφασιστικό κίνημα που αντιλαμβάνεται ότι ο φασισμός δεν είναι «μια πλάκα», οφείλει να δώσει τη μάχη προκειμένου οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής να καταλήξουν στην φυλακή και την κοινωνική απομόνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.