12.10.19

Να σταματήσουμε την τουρκική πολεμική μηχανή! Αλληλεγγύη στους Κούρδους της Ροζάβα!


Στις 9/10 ξεκίνησε μια νέα φάση του πολέμου στη Συρία, με τον τουρκικό στρατό να εξαπολύει επίθεση στα συριακά εδάφη που ελέγχονται από τους Κούρδους. Ήδη, υπάρχουν αναφορές για δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν για να γλιτώσουν τη ζωή τους. 

Ο Ερντογάν εξήγησε ότι το σχέδιο με την οργουελική ονομασία «Πηγή Ειρήνης» είναι να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» στα σύνορα της Τουρκίας πλάτους 30 και μήκους 480 χλμ! Ουσιαστικά, σκοπεύει να επεκτείνει μονομερώς και μόνιμα τα σύνορα της Τουρκίας σε βάρος της Συρίας, καταλαμβάνοντας μια περιοχή που ζουν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι. Το εφιαλτικό πολεμικό σχέδιο περιλαμβάνει την αναγκαστική εγκατάσταση 1-2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία σε αυτή την ζώνη. Με λίγα λόγια ο Ερντογάν σκοπεύει να καταλάβει μόνιμα εδάφη ξένης χώρας, να διώξει τους Κούρδους από τη γη που ζουν, και να εγκαταστήσει εκεί με τη βία και σε άθλιες συνθήκες τους πρόσφυγες από τη Συρία.Η Τουρκία επικαλέστηκε το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που αναφέρεται «στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση». Μόνο που η Τουρκία καμία στρατιωτική επίθεση δεν έχει δεχτεί στα σύνορα της. Η προπαγάνδα του Ερντογάν ότι πρέπει «να εξαλειφθεί ο “διάδρομος” του τρόμου κατά μήκος των τουρκικών συνόρων» είναι απλά μια δικαιολογία. Στην ουσία, αυτό που δεν μπορεί με τίποτα να αποδεχτεί το τούρκικο κατεστημένο είναι η δημιουργία μιας αυτόνομης περιοχής των Κούρδων στην Συρία, γιατί αυτό θα λειτουργούσε ως πόλος έλξης και για τα 20 εκατομμύρια Κούρδους που ζουν στο τουρκικό Κουρδιστάν.

Οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας περιέγραψαν την απόφαση του Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή ως «πισώπλατη μαχαιριά». Και πράγματι, οι Κούρδοι της Συρίας ήταν αυτοί που κατάφεραν με αίμα και ιδρώτα να κερδίσουν και να περιορίσουν τον ISIS. Έτσι περίμεναν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στην περιοχή, κόβοντας το δρόμο του Ερντογάν. Ωστόσο, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι οι «υποσχέσεις» των ιμπεριαλιστών δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. 
Οι Κούρδοι συμμάχησαν με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό τα τελευταία 15 χρόνια πιστεύοντας ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος να κερδίσουν πόντους στο δρόμο για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Η συμμαχία αυτή όμως ήταν μόνο μια τακτική των ΗΠΑ, οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να καταστρέψουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, για την οποία η ύπαρξη κουρδικού κράτους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Το «άδειασμα» των Κούρδων έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και εντός του αμερικάνικου κατεστημένου. Ενδεικτική είναι η συνέντευξη που δημοσίευσε το αμερικάνικο υπερ-συντηρητικό μέσο Fox News -που είναι από τους υποστηρικτές του Τραμπ- ενός από τους 1000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που έχουν παραμείνει στην περιοχή με εντολή να μην παρέμβουν στον πόλεμο:

«Ντρέπομαι για πρώτη φορά στην καριέρα μου»
ήταν η δήλωση του στελέχους των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ ο οποίος έχει συνυπηρετήσει με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και έχει εμπλακεί στη στρατιωτική εκπαίδευση τους. Και συνέχισε:
«Η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία… Οι Κούρδοι τήρησαν κάθε συμφωνία που έκαναν (με τους Τούρκους). Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το Τουρκικό κράτος -κανένας- σε αυτή την πλευρά των συνόρων»

Τέτοιες δηλώσεις, από τμήματα του στρατού, σε περίοδο στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν είναι καθόλου συνηθισμένες, και δείχνουν τις αντιθέσεις που υπάρχουν και εντός της αμερικάνικης αστικής τάξης για το πως να αντιμετωπίσουν την πορεία πτώσης της «αυτοκρατορίας» τους.
Από την άλλη οι δηλώσεις του Τραμπ πως 
«Μας αρέσουν οι Κούρδοι αλλά δεν μας βοήθησαν στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, δε μας βοήθησαν στη Νορμανδία…»
το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν την κυνικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στην πραγματικότητα βέβαια, η απόσυρση των αμερικάνικων δυνάμεων από τη Συρία είναι μια κίνηση που αποκαλύπτει την αδυναμία του ιμπεριαλισμού. Στην Συρία διεξήχθη ένας μίνι «παγκόσμιος πόλεμος» δι’ αντιπροσώπων, και οι ΗΠΑ έχασαν.

Η νέα αυτή φάση της σύγκρουσης στη Συρία θέτει ξανά σε κίνδυνο την εύθραυστη ισορροπία στην περιοχή, και αυξάνει την πιθανότητα νέας ανάφλεξης, ή ακόμα και γενικής κατάρρευσης του κράτους της Συρίας με ανυπολόγιστες και οριστικές συνέπειες για τον πληθυσμό της. Ταυτόχρονα απειλεί να δημιουργήσει νέα μαζικά κύματα προσφύγων, είτε Κούρδων αν πετύχει η επιχείρηση της Τουρκίας, είτε Σύρων αν υπάρξει νέα αναζωπύρωση του πολέμου. 
Η εισβολή της Τουρκίας στη Ροζάβα φυσικά θα ενισχύσει τον ISIS. Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες κρατούμενοι φανατικοί ισλαμιστές στρατιώτες που κρατούνται στις κουρδικές περιοχές και είναι πιθανό να διαφύγουν στα πλαίσια της σύγκρουσης που μαίνεται αυτή τη στιγμή. Είναι και ότι αναγκαστικά ο πόλεμος των Κούρδων με την Τουρκία θα αποδυναμώσει το μέτωπο με το Ισλαμικό Κράτος όπως ήδη προειδοποιούν οι Κούρδοι δίνοντάς του την ευκαιρία για ανασύσταση των δυνάμεών του. 
Και  εδώ αξίζει ένα σχόλιο και για τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στη «στρατηγική» συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας. Σε πολλές φάσεις η ένταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία ήταν πολύ μεγάλη. Οι ιμπεριαλιστές όμως δεν κάνουν ούτε μόνιμους φίλους, ούτε μόνιμους εχθρούς. Έτσι, οι ΗΠΑ έρχονται πάλι κοντά στην Τουρκία όταν τα συμφέροντα τους ταυτίζονται, όπως φαίνεται να συμβαίνει σήμερα. 
Η κυβέρνηση της ΝΔ από την άλλη, που καλωσορίζει τον ΥπΕξ των ΗΠΑ Πομπέο προσφέροντάς του απλόχερα την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, την ίδια ώρα υιοθετεί διά του πρωθυπουργού την πιο σκληρή ρητορική αλλά και πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, που δημιουργεί ο ίδιος ο Πομπέο και η πολιτική των ΗΠΑ!

Οι κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) και Γυναικεία Κουρδική Πολιτοφυλακή (YPJ) ήταν αυτές που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο δεν έχουν τρόπο να αντιμετωπίσουν σε ανοιχτή μάχη το στρατό της Τουρκίας που είναι πολύ μεγαλύτερος, και έχει τεχνολογικά εξελιγμένο και βαρύ οπλισμό. 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κατοχή μιας περιοχής στη Βόρεια Συρία θα είναι «παιχνιδάκι» για τον τουρκικό στρατό. Οι κουρδικές δυνάμεις μπορεί να αναπτύξουν αντάρτικό ή ακόμα και να μεταφέρουν την σύγκρουση στα κουρδικά εδάφη στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Ξεκάθαρο είναι πάντως ότι ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε αυτόν τον πόλεμο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν, ενώ η δήλωση του γραμματέα του Αντόνιο Γκουτιέρες ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» πρέπει να χαρακτηριστεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» προκαλεί γέλια και κλάματα.
Οι Κούρδοι θα δώσουν φυσικά την μάχη για την υπεράσπιση των περιοχών τους, και σε αυτό τον αγώνα πρέπει να έχουν την διεθνιστική αλληλεγγύη μας. Είναι απαραίτητο να χτίσουμε ένα αντιπολεμικό κίνημα που εκτός από εκδηλώσεις αλληλεγγύης, πορείες και διαμαρτυρίες, θα ασκήσει πίεση και στις χώρες που τροφοδοτούν την Τουρκία με στρατιωτικό εξοπλισμό με βάση τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο αυτό.
Οι Κούρδοι ταυτόχρονα πρέπει να κάνουν ένα διεθνιστικό κάλεσμα στους καταπιεσμένους της περιοχής, για έναν κοινό αγώνα ενάντια σε ιμπεριαλιστές και τοπικούς δικτάτορες. Για το χτίσιμο ενός μαζικού κινήματος υπεράσπισης των εθνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, μάχης ενάντια στην ταξική καταπίεση, και στόχευσης στην ανατροπή του καπιταλισμού στην περιοχή και εγκαθίδρυσης μιας σοσιαλιστικής ομοσπονδίας των λαών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.