30.9.19

Δίκη Χρυσής Αυγής : Απολογήθηκαν οι Σκορδέλη, σύζυγος Πατέλη και σύντροφος Λαγού


Κατά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η σύζυγος του «πυρηνάρχη» Νίκαιας Γιώργου Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη, δήλωσε ότι είναι στέλεχος της πενταμελούς διοίκησης της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του συζύγου της, αλλά και της ίδιας, με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και όσα ακολούθησαν

Τις απολογίες τριών από τις γυναίκες που δικάζονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης άκουσαν σήμερα οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Πρώτα απολογήθηκε η Θέμιδα Σκορδέλη, υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής το 2012. Η κ. Σκορδέλη, η οποία έχει κατηγορηθεί για περιστατικά κατά αλλοδαπών στα Κάτω Πατήσια, δήλωσε πως είναι οπαδός και ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής.
Όπως είπε η κ. Σκορδέλη, το πιστεύω της ήταν «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και την ενδιέφερε η επιστροφή των παράνομων αλλοδαπών στις χώρες τους, καθώς έβλεπε πως «δεν μπορούσαν να αφομοιωθούν» στην Ελλάδα.
Έτσι, όπως είπε, επειδή είχε απευθυνθεί σε βουλευτές χωρίς να βλέπει ανταπόκριση από αυτούς, «στράφηκα προς τη Χρυσή Αυγή γιατί είδα ανθρώπους, που τιμούν τον εθνικό ύμνο και τη σημαία. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος μου έκανε την τιμή (σ.σ.: να είναι υποψήφια). Είδα ένα μορφωμένο άνθρωπο, μειλίχιο και μου το πρότεινε».Σκορδέλη: Δεν θεωρώ τους μετανάστες «κατσαρίδες», αλλά…

Η κ. Σκορδέλη αρνήθηκε την εμπλοκή της σε περιστατικά βίας κατά αλλοδαπών που της αποδίδονται, λέγοντας πως «δεν έχω προπηλακίσει ή εξυβρίσει κανέναν.»
» Ζητούσα ποσόστωση, νομιμότητα και επιστροφή των παρανόμων αλλοδαπών», καθώς, όπως ανέφερε, υπήρχε «υπερσυσσώρευση, εστίες βρώμας και δυσωδίας, μία υγειονομική βόμβα».
Η κατηγορουμένη ρωτήθηκε και για τον χαρακτηρισμό «κατσαρίδες» που είχε χρησιμοποιήσει για αλλοδαπούς σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.
Σχετικά η κ. Σκορδέλη είπε: «Εκείνη τη μέρα στη συνεδρίαση ήταν μέσα όλα τα Εξάρχεια. Υπήρχε η πρόταση να αυξηθεί η αστυνόμευση και ήθελα να εξηγήσω ότι δεν είναι λογικό. Ήταν ατυχές παράδειγμα. Έχω ζητήσει συγγνώμη. Δεν τους θεωρώ κατσαρίδες, τους λυπάμαι για αυτά που περνάνε».
Κληθείσα να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό «υπάνθρωποι», που είχε αποδώσει η βουλευτής Ελένη Ζαρούλια σε αλλοδαπούς, η κ. Σκορδέλη απάντησε πως δεν θεωρεί κανέναν «υπάνθρωπο«, αλλά, όπως τόνισε, «όχι και να με πατάει στο λαιμό».

Σύζυγος Πατέλη: Δεν είμαστε όλοι ένοχοι για τη δολοφονία Φύσσα

Στη δική της απολογία, η σύζυγος του «πυρηνάρχη» Νίκαιας Γιώργου Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη, δήλωσε ότι είναι στέλεχος της πενταμελούς διοίκησης της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του συζύγου της, αλλά και της ίδιας, με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και όσα ακολούθησαν.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το ότι έκανε ένας άνθρωπος κάτι, δεν σημαίνει ότι είναι ένοχοι όλοι. Οι υπόλοιποι που φέρονται να ήταν εκεί, δεν μπορώ να ξέρω αν φταίνε όλοι, ούτε έχω επαφές με αυτούς […] εγώ ξέρω πως δείχνανε τον σύζυγό μου στην τηλεόραση χωρίς να φταίει».
Η κ. Σκαρπέλη, που είπε πως είναι ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής, τόνισε πως έμαθε για τη δολοφονία την επόμενη ημέρα και, πέραν αυτού, δεν ξέρει κάτι άλλο.
Σε ερώτηση της προέδρου αν θέλησε να μάθει κάτι περισσότερο εφόσον ο σύζυγος της ήταν κατηγορούμενος στην υπόθεση του μουσικού, η κατηγορουμένη είπε πως δεν ήθελε να μάθει τίποτε γιατί «δεν ήθελα να τα σκαλίζω, αφού δεν είχε σχέση με αυτό (τη δολοφονία Φύσσα) γιατί να τον κάνω να νιώθει άσχημα;».
Σε ερωτήσεις για κλήσεις που φέρεται να είχε με τη σύζυγο του Γιώργου Ρουπακιά το επίμαχο βράδυ και την επομένη το πρωί, η κατηγορουμένη αρνήθηκε τις επικοινωνίες.
Απέδωσε, μάλιστα, ισχυρισμούς της συζύγου του Γ. Ρουπακιά στο «σοκ» της, τονίζοντας ότι ουδέποτε της ζήτησε να απεμπλέξει τη Χρυσή Αυγή από την υπόθεση.

Απολογήθηκε και η πρώην σύντροφος Λαγού

Στο δικαστήριο απολογήθηκε και η σύντροφος κατά την επίμαχη περίοδο του βουλευτή Ιωάννη Λαγού, Νικολέτα Μπενέκη, η οποία δήλωσε πως είχε ψηφίσει δύο φορές Χρυσή Αυγή και πως εξαιτίας της σχέσης της με τον τότε βουλευτή έπαιρνε μέρος σε διάφορες δράσεις, ομιλίες, εκδηλώσεις κλπ.
Η Νικόλ Μπενέκη, κατά την απολογία της, περιέγραψε ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, εξηγώντας πως οι ομιλίες «δεν προέτρεπαν σε βία», ενώ οι διανομές τροφίμων και ρούχων όχι μόνο δεν αφορούσαν μόνο τους Έλληνες, αλλά ήταν ελεύθερες για όλους, καταλήγοντας δε τη φράση: «Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι, σε όλους δώσαμε…».
Όπως ισχυρίστηκε, η ίδια απλά εκφωνούσε τις ομιλίες που της έγραφε ο Ιω. Λαγός, γιατί «ήταν εντολή του ανώτερου μου», ενώ συνόδευε τον τότε σύντροφό της σε διάφορες εκδηλώσεις «όπως έκαναν όλες οι σύντροφοι και σύζυγοι των βουλευτών».
Παράλληλα, δήλωσε ότι μόνο σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις ψήφισε Χρυσή Αυγή και χαρακτήρισε τον εαυτό της επαγγελματικό μέλος και όχι οπαδό.

«Ο άντρακλάς μου δέρνει»

Το δικαστήριο απασχόλησαν ιδιαίτερα τα μηνύματα που αντάλλαξαν ο Ιω. Λαγός και η Νικόλ Μπενέκη κατά το επίδικο διάστημα. Για το sms «μπράβο λατρεία πάντα χάνω τα καλά», που ακολούθησε την επίθεση κατά του κοινωνικού χώρου «Συνεργείο», η κατηγορούμενη είπε πως ήταν το γεγονός ότι ο Ιω. Λαγός πήγε με άλλα άτομα στο Αστυνομικό Τμήμα «και κατάφερε να ελευθερώσει» όσους είχαν προσαχθεί.
Κατηγορούμενη: «Είχε την πυγμή να τους βγάλει έξω. Θα χαιρόμουν να τον δω να εκτελεί τα χρέη βουλευτή. Αυτό εννοούσα.»
Πρόεδρος: «Για το «ο άντρακλας μου δέρνει», δεν θα ρωτήσω καν. Ας ρωτήσει κάποιος άλλος…»
(…)
Εισαγγελέας: «Πείτε τι εννοούσατε.»
Κατηγορούμενη: «Ο Έλληνας και η Ελληνίδα έχει ιδιαίτερη νοοτροπία και συχνά λέει αντίστοιχες εκφράσεις. Στα πλαίσια του μεταφορικού το είπα. Φυσικά δεν το εννοούσα όπως ακούγεται. Το είπα με αφορμή το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα, ότι έφυγε νικητής. Αλίμονο αν το έλεγα κυριολεκτικά.»
Όσο για τις φωτογραφίες της ίδιας με όπλα, η κατηγορούμενη υποστήριξε πως πρόκειται για το υπηρεσιακό όπλο του αδελφού της και την καραμπίνα του, τα οποία διαθέτει νόμιμα γιατί είναι αστυνομικός.
Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η φωτογραφίες βγήκαν «για πλάκα».
Πρόεδρος: «Είναι λογικό; Να δώσει ένας αστυνομικός το υπηρεσιακό του όπλο στην αδελφή του;»
Κατηγορούμενη: «Όλος ο κόσμος το κάνει αυτό… Η αδελφή του είμαι. Ήταν πλάκα, έστω μία επιπολαιότητα…»
Πρόεδρος: «Αυτό για έναν αστυνομικό, δεν είναι πλάκα.»

Αρνήθηκαν ότι ανήκαν στο «μέτωπο γυναικών»

Καμία από τις τρεις γυναίκες που απολογήθηκαν δεν γνώριζε, ούτε είχε σχέση με το αποκαλούμενο από κάποια στοιχεία της δικογραφίας «μέτωπο γυναικών» της Χρυσής Αυγής.
«Δεν υπήρξε ποτέ σαν θεσμικό όργανο, ήταν ένας όρος που είχε χρησιμοποιηθεί από τον κ. Μιχαλολιάκο για να δώσουν έμφαση ότι δεν ήταν ένα φαλλοκρατικό ανδροκρατούμενο κόμμα. Ήθελαν να δείξουν ότι υπήρχαν και γυναίκες, εγώ δεν είχα ακούσει να χρησιμοποιείται κάπου ως όργανο» είπε η Νικόλ Μπενέκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.