19.9.19

Ο Παύλος ήταν και αυτός εκεί: ρεπορτάζ από τις αντιφασιστικές πορείες


Η χθεσινή πορεία στο Κερατσίνι για τα 6 χρόνια της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του φασίστα δολοφόνου Ρουπακιά, ήταν από τις πιο μαζικές από την μέρα της δολοφονίας. Πάνω από 5.000 άτομα κατέβηκαν στον δρόμο με κεντρικό σύνθημα «Ο Παύλος ζει! Τσακίστε του Ναζί!».

Η πορεία ξεκίνησε από το σημείο της δολοφονίας του Π. Φύσσα και περνώντας μέσα από τις γειτονιές του Κερατσινίου κατέληξε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. 
Στην κεφαλή της πορείας ήταν η οικογένεια του Παύλου και από πίσω το μπλοκ του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά, στο οποίο συμμετείχε το Ξεκίνημα, το Antinazi Zone, η ΠΕΝΕΝ, το Δίκτυο, η ΟΝΡΑ, η ΑΡΚ, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» καθώς και ανένταχτοι αγωνιστές, ενώ ακολουθούσαν ΕΕΚ, Ροσινάντε, Φοιτητικοί Σύλλογοι κ.α.Σε όλη τη διάρκεια της πορείας υπήρχε ζωντάνια και παλμός, ενώ δεν έλειπαν και οι όμορφες στιγμές όπου οι κάτοικοι της περιοχής έβγαιναν στα μπαλκόνια τους χειροκροτώντας τους διαδηλωτές. Χαρακτηριστική και συγκινητική στιγμή οι δυο ηλικιωμένες γυναίκες που χαιρετούσαν την πορεία από το μπαλκόνι τους.


Το πιο σημαντικό και αναζωογονητικό όμως για το αντιφασιστικό κίνημα ήταν η έντονη παρουσία της νεολαίας που συμμετείχε ενεργά στην πορεία.
Η μαζικότητα της χθεσινής αντιφασιστικής διαδήλωσης έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον ενωτικό της χαρακτήρα. Ήταν η πρώτη χρονιά που οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και ένα κομμάτι του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν κοινή πορεία και δεν σημαδεύτηκε από την διασπαστική λογική των προηγούμενων χρόνων.
Εξαίρεση βέβαια αποτέλεσε η στάση το ΚΚΕ το οποίο για άλλη μια χρονιά αποφάσισε να κάνει δική του συγκέντρωση λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη μαζική συγκέντρωση και να πραγματοποιήσει ξεχωριστή πορεία.
Την ίδια ώρα όμως η αντιφασιστική διαδήλωση έστειλε κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Παρόλο που η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε κρίση, κάτι που γίνεται ολοένα και πιο εμφανές από την αποτυχία της να μπει στη βουλή και έχει πυροδοτήσει μια σειρά από διασπάσεις, εσωτερικές συγκρούσεις, αλλά και λουκέτα σε τοπικά γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης (με πιο χαρακτηριστικό το κλείσιμο των γραφείων της Λ. Μεσογείων), το αντιφασιστικό κίνημα δεν επαναπαύεται. 
Ο Σεπτέμβρης θα είναι πάντα αντιφασιστικός. Είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς και αυτό ενισχύεται όχι μόνο από τη πορεία, αλλά και από τη μαζική παρουσία στο 3ήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ που οργάνωσε η οικογένεια Φύσσα στο Κερατσίνι, όπως και στη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στα Λιπάσματα που προηγήθηκαν.
Με βάση αυτή τη μαζική παρουσία στις εκδηλώσεις για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, η μάχη ενάντια στο φασισμό πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό. Μπροστά μας για την επόμενη περίοδο μπαίνουν συγκεκριμένα καθήκοντα.
Από τη μια η μαζική παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής που έχει μπει στην τελική ευθεία προκειμένου να διασφαλιστεί η καταδίκη της ηγετικής της ομάδας και από την άλλη την οργάνωση του αντιφασιστικής δράσης σε κάθε εργασιακό χώρο και γειτονιά ώστε να μην αφήσουμε περιθώρια ανάπτυξης των φασιστών και ταυτόχρονα να δώσουμε τελειωτικό χτύπημα στον φασισμό.

Μαζική και μαχητική και η πορεία στη ΘεσσαλονίκηΠερίπου 2.000 άτομα συμμετείχαν στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη, οι οποίες είχαν παλμό και αποφασιστικότητα. 
«Αυτό είναι σωστό, όλοι οι φασίστες στον Κορυδαλλό», «Ούτε στη Σαλονίκη, ούτε πουθενά, οργάνωση αντίφα σε κάθε γειτονιά», «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» και άλλα συνθήματα κυριάρχησαν στην πορεία.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν πιο έντονη από προηγούμενες φορές, και απ’ ότι φαίνεται προσπαθούν να στείλουν μήνυμα φόβου στα αγωνιζόμενα στρώματα. Δεν θα τους περάσει!
Από την συγκέντρωση στην Καμάρα, δυστυχώς η πορεία έσπασε στα δύο, με το κομμάτι των αναρχικών να κινείται ξεχωριστά από την Αριστερά.


Και στο ΒόλοΣτο Βόλο, η πορεία για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είχε παλμό και μαχητικότητα, με εκατοντάδες κόσμου να συμμετέχουν. 
Κατά κύριο λόγο η πορεία αποτελούνταν από τα μπλοκ οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά και με τη συμμετοχή ανένταχτου κόσμου της πόλης. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.