30.9.19

Το κολαστήριο που λέγεται Μόρια



Το «στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων» στην Μόρια, από την αρχή της λειτουργίας του, το 2014, μέχρι σήμερα, έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων, χώρος επιθέσεων ακροδεξιών, αιτία πολλών καταγγελιών και εκτενών ρεπορτάζ σε διεθνή μέσα, τόπος επίσκεψης διασήμων ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το κολαστήριο χιλιάδων ψυχών που κατάφεραν να φτάσουν ζωντανοί, μέσω της θάλασσας, από τα παράλια της Μικράς Ασίας στην Λέσβο.


Ενώ το 2014 οι πρόσφυγες στην Μόρια δεν ξεπερνούσαν τους 100, τους πρώτους μήνες του 2015, βρίσκονταν περίπου 800 πρόσφυγες σε έναν χώρο που προορίζονταν αρχικά για 180 άτομα.



Με την πρώτη αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω θαλάσσης, το 2015, τονίζονται επανειλημμένα οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που καταφτάνουν στο νησί και επεκτείνεται, έξω από το νέο περιφραγμένο χώρο, ένας πρόχειρος καταυλισμός με σκηνές για τους πρόσφυγες.







Το 2016, δύο πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους μέσα στη Μόρια από φωτιά. Λίγους μήνες μετά κι άλλη φωτιά θα καταστρέψει το μισό σχεδόν του «καταυλισμού». Περίπου 4.000 πρόσφυγες είχαν αναζητήσει «καταφύγιο» στη Μόρια, που η επίσημη χωρητικότητα της, το 2017, δεν ξεπερνούσε τα 2.400 άτομα.




Το 2017, με τα χιόνια, είχαμε την απώλεια τριών ακόμη προσφύγων από το κρύο αυτή τη φορά. Μερικούς μήνες μετά κι άλλη πυρκαγιά καταστρέφει μεγάλο μέρος του χώρου. Περίπου 6.000 πρόσφυγες κατοικούσαν την χρονιά αυτή μέσα και έξω από το κέντρο κράτησης. Καταγγελίες για άγριους ξυλοδαρμούς προσφύγων από την αστυνομία.



Όλα αυτά τα χρόνια, αρκετές ήταν οι φορές, όπου οι πρόσφυγες εξεγέρθηκαν δικαίως για τις άθλιες συνθήκες κράτησης τους στην Μόρια ενώ δεν έλειψαν και οι μικρο συμπλοκές ανάμεσα σε ετερόκλητες ομάδες προσφύγων.





Το 2018 αυξάνεται και πάλι ο αριθμός των προσφύγων οι οποίοι διαμένουν στη Μόρια. Στο τέλος του έτους περίπου 7.400 πρόσφυγες βρίσκονται στο κέντρο κράτησης η επίσημη χωρητικότητα του οποίου ήταν 3.000 άτομα. Τον Μάρτη του 2018 εκδηλώθηκε φωτιά και επεισόδια στον χώρο του κέντρου κράτησης.



Τον Σεπτέμβρη του 2019, ένας 5χρονος πρόσφυγας χάνει τη ζωή του μέσα σε ένα χαρτόκουτο το οποίο πάτησε φορτηγό. Την ίδια στιγμή οι πρόσφυγες που διαμένουν στις άθλιες συνθήκες του στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Μόρια ξεπερνούν τις 13.000! Άλλη μία πυρκαγιά συγκλονίζει το κέντρο κράτησης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να χάσουν τη ζωή τους δύο ακόμη πρόσφυγες, μια γυναίκα και ένα παιδί.

Πηγη:https://jodi.graphics/749?fbclid=IwAR0IjCvWg7l56sVk1gaTDpN8XpuNQqlHevxSzAWOUMuYr7vot_HSBl9C82E

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.