8.7.19

Μια ωραία μέρα: η Χρυσή Αυγή εκτός βουλής!


Γράφει: Τάκης Γιαννόπουλος
9 χρόνια περιμέναμε αυτή την στιγμή. Από τις δημοτικές εκλογές του 2010 που ο Μιχαλολιάκος εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων γινόταν φανερό ότι η Χρυσή Αυγή θα είχε εκλογική άνοδο. Το 2012 μπήκε στην Βουλή με 18 βουλευτές. Λίγο πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις δημοσκοπήσεις η ΧΑ προσέγγιζε το 15%. Το 2014 έφτασε το 9.39% και τις 536.000 ψήφους. Σταθερά 3ο κόμμα στην Βουλή και σε όλες τις δημοσκοπήσεις ακόμα και λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2019. 


Στις ευρωεκλογές όμως και στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχασε σχεδόν την μισή της δύναμη. Και τώρα έμεινε εκτός βουλής. Για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια! Και ενώ η δίκη της είναι στην τελική ευθεία. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που πρέπει να γιορταστεί από το αντιφασιστικό κίνημα και καθένα και καθεμιά που υπερασπίζεται τα ιδανικά της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

Ένα σημαντικό χτύπημα στο φασισμό

Δεν ήταν καθόλου απλό και εύκολο η Χρυσή Αυγή σε αυτές τις συνθήκες να βγει εκτός βουλής. Με την κοινωνία και την οικονομία σε βαθιά κρίση. Το πολιτικό κενό στον χώρο της Αριστεράς τεράστιο. Την ακροδεξιά διεθνώς να εμφανίζει άνοδο. Και το αντιφασιστικό κίνημα να στηρίζεται πολιτικά μόνο από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων.
Ας σκεφτούμε πως νιώθουν αυτές τις στιγμές οι γονείς του Παύλου και του Σαχζάτ. Η οικογένεια του Πετρίτ στην Κέρκυρα. Τα εκατοντάδες θύματα των ταγμάτων εφόδου. Όλοι εκείνοι που φοβόντουσαν να περπατήσουν στον Άγιο Παντελεήμονα πριν από λίγα χρόνια.
Αυτό το αποτέλεσμα εξηγεί και τις λιποθυμίες του Πατέλη, την αμνησία των κατηγορουμένων για την δολοφονία του Παύλου στις απολογίες τους, τα αλληλοκαρφώματα, τις αποχωρήσεις κοκ. Το καράβι βουλιάζει και τα ποντίκια τρέχουν…

Εκλογική κατάρρευση

Η ΧΑ στις εκλογές της 7ης Ιούλη έχασε 214.000 ψήφους και 4.6% σε ποσοστά από τις αντίστοιχες του Σεπτέμβρη του 2015. Συγκεκριμένα πήρε 165.000 ψήφους έναντι 379.722 το 2015 και 2.93% έναντι 6.99%. Έπεσε σε όλες τις περιφέρεις και νομούς. Οι απώλειές της ήταν εντυπωσιακές και στα αστικά κέντρα και στις πόλεις της περιφέρειας, ακόμα και σε περιφέρειες κάστρα των ναζί. 
Ενδεικτικά πήρε:
  • 3.69% έναντι 8.4% στην Β΄Πειραιά, 
  • 3.17% έναντι 7.82% στην Α΄ Πειραιά, 
  • 3.16% έναντι 6.98% στον Β2 Δυτικό τομέα Αθηνών, 
  • 3.08% έναντι 6.91% στην Α΄ Αθήνας, 
  • 4.21% έναντι 8.44% στην Β΄Θεσσαλονίκης, 
  • 3.41% έναντι 8.66% στην Κορινθία, 
  • 3.64% έναντι 11.44% στην Λακωνία (πατρίδα του Μιχαλολιάκου), 
  • 2.69% έναντι 8.55% στην Αργολίδα, 
  • ενώ σε 10 εκλογικές περιφέρειες συνολικά κατέγραψε ακόμα πιο χαμηλά ποσοστά, κάτω από το 2%.
Στην ηλικιακή ομάδα 17-34 ετών η ΧΑ αυτή την φορά πήρε 4.7% σύμφωνα με την ανάλυση της Singular Logic. 

Πήγαν στον Βελόπουλο;

Δεν ισχύει η θεωρία της συνολικής μεταφοράς ψήφων από την Χρυσή Αυγή στον Βελόπουλο. Αυτή η συζήτηση είχε ξεκινήσει από τις εκλογές του Μαΐου. Και τότε είχε φανεί πολύ καθαρά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου η ΧΑ είχε κατακόρυφη πτώση με απώλεια 260.000 ψήφων στις περιφέρειες παρότι δεν υπήρχε κάθοδος του Βελόπουλου. Τα στοιχεία των exit poll των ευρωεκλογών έδειξαν ότι μόνο ένα 12% των ψηφοφόρων της ΧΑ είχε μετακινηθεί προς τον Βελόπουλο, ένα 20% προς την ΝΔ και οι υπόλοιποι σε άλλα κόμματα ή στην αποχή.
Επίσης έχει σημασία να κατανοηθεί ότι ο Βελόπουλος και η ΧΑ δεν είναι το ίδιο. Η ΧΑ έχει ιδεολογία τον εθνικοσοσιαλισμό (ναζισμό), έχει τάγματα εφόδου, έχει κομματική ιεραρχία, γραφεία κτλ. Ο Βελόπουλος είναι ένας πολιτικός γυρολόγος, ήταν στην Ν. ΠΑΣΟΚ, στην ΝΔ, στο ΛΑΟΣ και τώρα έκανε ένα ακροδεξιό κόμμα (την Ελληνική Λύση) με ένα πρόγραμμα μείγμα νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, ρατσιστικών θέσεων και ύμνων για την Ρωσία. Δεν έχει τάγματα εφόδου, ούτε δομή κόμματος με τοπικά γραφεία κοκ (δες πιο εκτενή ανάλυση μας εδώ). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνος, ή ότι δεν χρειάζεται το αντιφασιστικό κίνημα και η Αριστερά να αντιπαρατεθούν μαζί του. Αλλά όπως και να έχει είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνος από την ΧΑ και την εγκληματική της δράση κατά του κινήματος.

Η σημασία για την δίκη

Η έξοδος της ΧΑ από την βουλή δημιουργεί νέα δεδομένα και για την δίκη που έχει μπει στην τελική ευθεία καθώς ξεκίνησαν οι απολογίες των 18 κατηγορουμένων για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τώρα πλέον δεν μπορούν να επικαλούνται κατά κόρον -όπως έκαναν μέχρι σήμερα ειδικά οι δικηγόροι της ΧΑ- ότι είναι το 3ο κόμμα στην Βουλή, έχουν απήχηση στον κόσμο κτλ.
Και επίσης είναι σημαντικό ότι δεν θα υπάρχουν βουλευτικές ασυλίες ή άλλου τύπου προνόμια για τους κατηγορουμένους.
Ταυτόχρονα, το αντιφασιστικό κίνημα με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση και ηθικό θα έχει ακόμα πιο ισχυρή παρουσία μέσα και έξω από το δικαστήριο όπως ήδη συμβαίνει από τις πρώτες απολογίες των κατηγορουμένων ναζί.

Χαστούκι στους ναζί

«Η Χρυσή Αυγή δεν τελείωσε» δήλωσε ο Μιχαλολιάκος μετά το αποτέλεσμα σε ένα βίντεο στο σάιτ της ΧΑ όπου από το κάδρο των στελεχών που ήταν δίπλα του λείπουν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη πλην του Παππά. Η πραγματικότητα είναι πως ήδη στην ΧΑ σοβούσε μια εσωκομματική διαμάχη που αντικείμενό της είχε το αν θα πρέπει να γίνει μια πιο σοβαρή ΧΑ όπως την θέλει το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο ή αν θα ξαναγυρίσει στα πεπραγμένα των ταγμάτων εφόδου. 
Ο Μιχαλολιάκος αμφισβητείται ανοικτά από ολοένα και περισσότερους χρυσαυγίτες. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι κατά κανόνα οι ναζιστικές ακροδεξιές ομάδες περνάνε μετά την φάση της αρχικής ανόδου σοβαρές κρίσεις ή και διασπάσεις. Για την Χρυσή Αυγή είναι πλέον ανοικτή αυτή η προοπτική και η πορεία της δίκης θα εντείνει τις ρωγμές που ήδη υπάρχουν στο εσωτερικό της.
Ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα τελειώσει έτσι απλά είναι δεδομένο, ακόμα και μετά από μια ενδεχόμενη διάσπαση. Στο βαθμό που η επαναστατική Αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα δεν καταφέρουν να οδηγήσουν στο τσάκισμα τους στο δρόμο και στην παραδειγματική καταδίκη τους στην δικαστική αίθουσα, είναι θέμα χρόνου οι ναζί να ανακάμψουν και με την μία ή την άλλη μορφή να επανεμφανιστούν πατώντας πάνω στους 165.000 ψηφοφόρους. 
«Επιστρέφουμε εκεί που γίναμε πιο δυνατοί στους δρόμους και τις πλατείες και θα αγωνιστούμε σκληρά ενάντια στον μπολσεβικισμό και τον άγριο καπιταλισμό που έρχεται» συνεχίζει στο ίδιο βίντεο ο Μιχαλολιάκος. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι ξεκινάει από πιο αδύναμες θέσεις πλέον. 
Το αντιφασιστικό κίνημα αξιοποιώντας κάθε δυνατό όπλο όλα αυτά τα χρόνια πέτυχε να οδηγήσει τους νεοναζί στο κοινωνικό περιθώριο. Να οδηγήσει στο κλείσιμο του 90% των γραφείων τους. Να τους ματαιώσει κεντρικές τους εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα την πανελλαδική φιέστα των Ιμίων. Βέβαια, ρόλο στον περιορισμό της δύναμης των ναζί έπαιξαν και δύο άλλοι παράγοντες: αφενός ο φόβος μερίδας του ευρωπαϊκού κατεστημένου που ήθελε μια πιο ελεγχόμενη ακροδεξιά, που να κάνει τη δουλειά του «πιστού σκυλιού» χωρίς να προκαλεί με τις «ακρότητες» της. Αφετέρου, η επιστροφή στην «κανονικότητα» του πολιτικού συστήματος μετά την πόλωση που έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2015, και οδηγεί στον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων της δεξιάς στην πιο ασφαλή επιλογή της ΝΔ.

Για να τελειώνουμε με την ΧΑ

Μπορούμε να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα με νέα ορμή μετά και την εκλογική αποτυχία της ΧΑ. Ήδη στην αντιφασιστική συνέλευση που έγινε στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ της Αθήνας πριν λίγες μέρες βγήκε ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα δράσεων ενόψει του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη και της δίκης της Χρυσής Αυγής. 
Και θα μπούμε σε αυτή τη μάχη όπως πάντα. Όμως τώρα πρέπει να χαρούμε, να καταλάβουμε, να το γιορτάσουμε. Ασφαλώς θα ασχοληθούμε και με τον Βελόπουλο και την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ ή όποιο άλλο ακροδεξιό φρούτο εμφανιστεί στο προσκήνιο. Και με την δεξιά κυβέρνηση συνολικά. Τα έχουμε βάλει με επιτυχία με πολύ ισχυρότερους και πιο έμπειρους πολιτικούς αντιπάλους με πρώτο και καλύτερο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Όμως τώρα προέχει να χαρούμε. Να μην παρασυρθούμε από τις σειρήνες της απογοήτευσης και της ηττοπάθειας. Και να θυμηθούμε για πόσα χρόνια παλεύαμε για αυτή την μέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.