23.7.19

ΗΠΑ: συλλήψεις ιερέων που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης παιδιών μεταναστών!


Κατερίνα Κλείτσα
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μία είδηση «διαφορετική» από αυτές που έχουμε συνηθίσει: καθολικοί ιερείς και καλόγριες συνελήφθησαν στις ΗΠΑ επειδή οργάνωσαν και συμμετείχαν σε διαμαρτυρία ενάντια στη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ!Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσει τους καθολικούς ιερείς στις ΗΠΑ να οργανώνουν διαμαρτυρίες ενάντια στο δικαίωμα στην άμβλωση, στις διεκδικήσεις ΛΟΑΤ* ατόμων, και γενικά κινητοποιήσεις συντηρητικού χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη ομάδα όμως συγκεντρώθηκε στο Γραφείο Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον για να καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό για τα ανήλικα παιδιά. Η κινητοποίηση έγινε στις 18 Ιουλίου, που είχε οριστεί ως «Καθολική Μέρα Δράσης για τα Παιδιά που Μεταναστεύουν».Οι «σκέψεις και προσευχές» διώκονται

Περίπου 200 άτομα συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, που μόνο ως ειρηνική μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού κατά τη διάρκειά της, οι παρευρισκόμενοι προσεύχονταν, κάποιοι/ες σχημάτισαν σταυρό με τα σώματά τους, ενώ το πιο «ριζοσπαστικό» στοιχείο ήταν ότι κάποιοι/ες κρατούσαν φωτογραφίες παιδιών που χάσανε τις ζωές τους όντας υπό κράτηση στα σύνορα!


Χαρακτηριστικό της «εκρηκτικής» κατάστασης που δημιουργήθηκε είναι το παρακάτω «tweet» των διοργανωτών:
«Αυτοί που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία, αυτή τη στιγμή προσεύχονται. Παναγία της Γουαδελούπης, προσευχήσου για εμάς, για να μπορέσουν τα παιδιά που είναι υπό κράτηση να θεραπευτούν και για να δώσουν ένα τέλος σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες όσοι ευθύνονται για τις κρατήσεις (στα σύνορα)».
Μιλάμε δηλαδή για εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις, που έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ειρήνη και την τάξη! Έτσι, η αστυνομία δε δίστασε να συλλάβει 70 άτομα, ανάμεσά τους και ηλικιωμένους/ες, με τη μεγαλύτερη να είναι μία 90χρονη καλόγρια που εδώ και χρόνια μάχεται για τα δικαιώματα μεταναστών χωρίς χαρτιά! Τα 70 «ταραχοποιά στοιχεία» συνελήφθησαν για παράνομη συγκέντρωση και κατηγορήθηκαν για «παρεμπόδιση δημόσιου χώρου».

Παιδιά πεθαίνουν στα στρατόπεδα κράτησης

Ας πάμε όμως λίγο πιο πίσω από την είδηση και ας δούμε ποιες είναι αυτές οι περιβόητες συνθήκες που έβγαλαν -ακόμα και- τους καθολικούς ιερείς στους δρόμους. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν μία σειρά από φωτογραφίες που αναδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν όσοι/ες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα του Μεξικό και να φτάσουν στις ΗΠΑ και καταλήγουν σε στρατόπεδα κράτησης. Στις φωτογραφίες αυτές μπορούμε να δούμε δεκάδες μετανάστες κλεισμένους σε μικρούς χώρους, στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο.Στις αρχές Ιουλίου, επιθεωρητές της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας εξέδωσαν μια λεπτομερή έκθεσηπου ανέφερε ότι στους χώρους προσωρινής κράτησης μεταναστών στο Rio Grande Valley του Τέξας που επισκέφθηκαν τον περασμένο μήνα, υπάρχει «επικίνδυνος υπερπληθυσμός». Την ίδια ώρα ανέφερε πως οι μετανάστες παραμένουν στους χώρους κράτησης περισσότερο από ένα μήνα, χωρίς αρκετό φαγητό, με κακές συνθήκες υγιεινής, χωρίς τη δυνατότητα να πλύνουν τα ρούχα τους.
Και η κατάσταση γίνεται χειρότερη, αφού σύμφωνα με τους επιθεωρητές, τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά είναι εκτεθειμένοι σε μεταδοτικές ασθένειες όπως η γρίπη, η ανεμοβλογιά κοκ. Σύμφωνα με τους φύλακες, πάνω από 30 μετανάστες μεταφέρονταν καθημερινά τον περασμένο μήνα για θεραπεία σε νοσοκομεία, ενώ όσοι θεωρήθηκαν «ύποπτοι» ως φορείς ασθενειών τέθηκαν σε καραντίνα σε ένα σταθμό περιπολίας στα σύνορα. Εκεί, τουλάχιστον ένα 16χρονο παιδί πέθανε από γρίπη!


Ο κυνικός πλανητάρχης

Οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, που είναι υπεύθυνες για θανάτους παιδιών και ενηλίκων, ήταν η αιτία που οι καθολικοί ιερείς και οι μοναχές οργάνωσαν τη διαμαρτυρία που τους οδήγησε σε συλλήψεις. Δεν αντέδρασαν όμως μόνο αυτοί σε όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την τελευταία περίοδο.
Στις 14 Ιουλίου, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος Τραμπ για τις συνθήκες στα σύνορα, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του Μάικ Πενς. Και χωρίς να προκαλεί καμία έκπληξη, τις υπερασπίστηκε, περιγράφοντας την κατάσταση καλύτερη ακόμα και από αυτή που περιέγραψε ο Πενς. Η απάντηση του σε έναν επιθεωρητή των στρατοπέδων που χαρακτήρισε την κατάσταση ωρολογιακή βόμβα ήταν:
«Λυπάμαι, δεν μπορώ να τους αφήσω να μπουν στη χώρα. Αν είναι πολύ συνωστισμένα (τα στρατόπεδα κράτησης), πείτε τους να μην έρχονται στις ΗΠΑ.»
Αν όμως μετανάστες και πρόσφυγες από όλη τη Λατινική Αμερική προσπαθούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες να περάσουν τα σύνορο των ΗΠΑ είναι ακριβώς λόγω των πολιτικών του Τράμπ και των ομοίων του: πόλεμοι, δικτατορίες, ανατροπές δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων, οικονομική εκμετάλλευση, περιβαλλοντικές καταστροφές. Αν ο Τραμπ λοιπόν δεν θέλει να τους αφήσει να μπουν στη χώρα, ας μην μπαίνει αυτός, ο στρατός τους και οι πολυεθνικές του στην δική τους πρώτα.

Η αντίσταση των κινημάτων

Πριν λίγες μέρες, ένα 13χρονο κορίτσι από την Ονδούρα (που ζούσε πια στις ΗΠΑ) κρεμάστηκε από το καλώδιο του φορτιστή της και τελικά πέθανε επειδή δεν έδιναν άδεια στον πατέρα της οι αμερικάνικες υπηρεσίες ασύλου για να την δει… 
Ο κυνισμός του Τράμπ απέναντι σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της χώρας έχει ήδη γεννήσει πολύ σημαντικά κινήματα και έχει καταφέρει να βγάλει στους δρόμους ακόμα και κόσμο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «φυσικός σύμμαχος» του, όπως οι καθολικοί ιερείς που δε φημίζονται για τη ριζοσπαστική τους στάση και τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις υπέρ των μεταναστών.
Το γεγονός ότι μία εξαιρετικά φιλειρηνική διαμαρτυρία οδήγησε σε 70 συλλήψεις, δείχνει το φόβο της κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής, που αντιλαμβάνονται πως οι καθολικοί ιερείς είναι η λιγότερο επικίνδυνη εκδοχή της οργής και της αγανάκτησης, αλλά παρόλα αυτά θέλουν να δώσουν το στίγμα της «μηδενικής ανοχής». Γιατί ξέρουν ότι αν κινηθούν μαζικά και αποφασιστικά τα εκατομμύρια των εργαζομένων, οι κοινότητες των μεταναστών, οι γυναίκες και γενικά οι καταπιεσμένοι στη χώρα, είναι χαμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.