10.7.19

Γερμανία: Διαδηλώσεις σε 100 πόλεις υπέρ των προσφύγων και των διασωστών τουςΠερισσότεροι από 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χτες σε περίπου 100 πόλεις της Γερμανίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την πλοίαρχο του Sea Watch και για να ζητήσουν να υπάρξει φροντίδα για τους πρόσφυγες που διασώζονται από τις ΜΚΟ στη Μεσόγειο, ανακοίνωσαν οι οργανωτές.

Στο Βερολίνο, στην πορεία συμμετείχαν περίπου 8.000 άνθρωποι ενώ στο Αμβούργο ήταν 4.000, σύμφωνα με τη συλλογικότητα Seebruecke.
Συνολικά, καθιστικές διαμαρτυρίες, πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 100 πόλεις σε όλη τη Γερμανία.
«Η διάσωση στη θάλασσα δεν γνωρίζει σύνορα, όπως και η αλληλεγγύη μας», διαβεβαίωσε η πλοίαρχος του Sea-Watch Καρόλα Ρακέτε σε μήνυμα που απηύθυνε στους διαδηλωτές στο Βερολίνο.
«Η ανευθυνότητα των ευρωπαϊκών κρατών με ανάγκασε να δράσω όπως έδρασα», πρόσθεσε η νεαρή Γερμανίδα που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ιταλία.
Πλοίαρχος του Sea Watch, ενός πλοίου της ομώνυμης γερμανικής ΜΚΟ, η Καρόλα Ρακέτε συνελήφθη αφού ελλιμενίσθηκε παρά την απαγόρευση την περασμένη εβδομάδα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα για να αποβιβάσει 40 πρόσφυγες που είχε διασώσει στη θάλασσα και οι οποίοι ήταν αποκλεισμένοι στο πλοίο για περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Την Τρίτη Ιταλίδα δικαστής ακύρωσε τη σύλληψη της πλοιάρχου με το αιτιολογικό ότι έδρασε για να σώσει ζωές, αλλά σε βάρος της εξακολουθούν να διεξάγονται δύο έρευνες, για αντίσταση σε έναν αξιωματικό και για αρωγή σε παράτυπους μετανάστες.
Ένα κύμα αλληλεγγύης εκδηλώθηκε στη Γερμανία για τη νεαρή γυναίκα ενώ πολλαπλασιάζονται οι φωνές στην κοινωνία των πολιτών που απαιτούν την υποδοχή στη Γερμανία μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο.
Ζητούν κυρίως από το Βερολίνο να αναλάβει τη φροντίδα των μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δύο πλοία, το Alan Kurdi και το Alex. Το πρώτο ελλιμενίστηκε στην Λαμπεντούζα και το δεύτερο βρίσκεται ανοιχτά του νησιού.
Κρατώντας σωσίβια γιλέκα οι διαδηλωτές στο Βερολίνο κατήγγειλαν την ποινικοποίηση της διάσωσης στη θάλασσα και καταφέρθηκαν ιδιαίτερα εναντίον του ακροδεξιού ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.
Η Καρόλα Ρακέτε, άγνωστη στο ευρύ κοινό πριν από τη σύλληψή της, διαβεβαίωσε πως αισθάνθηκε εγκατελειμμένη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στη διάρκεια της οδύσσειας της με τους μετανάστες που είχε διασώσει. «Αυτό που αισθάνομαι είναι πως σε εθνικό επίπεδο, όπως και σε διεθνές επίπεδο, κανένας δεν ήθελε αληθινά να προσφέρει τη βοήθειά του. Έδιναν ο ένας στον άλλο την καυτή πατάτα», είπε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, στο εξώφυλλο του οποίου εικονίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.