5.6.19

Συνέντευξη Μιχαλολιάκου: όταν προσπαθείς να συμμαζέψεις τα ασυμμάζευτα
Γράφει: Γιώργος Λιγουριώτης


Η συνέντευξη που έδωσε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος στην «Εθνικιστική Φωνή» και τον Γ. Ρεντετάκο, με αφορμή τα εκλογικά αποτελέσματα της 26ης Μάη, είναι αποκαλυπτική. Μετά την σημαντική πτώση των ποσοστών της ο Ν. Μιχαλολιάκος προσπαθεί να συμμαζέψει ό,τι μπορεί να συμμαζέψει, και να συσπειρώσει κάπως το κομματικό του ακροατήριο. 

Η μεγάλη πτώση της ΧΑ στις εκλογές της 26ης Μάη έχει εντείνει τα εσωκομματικά προβλήματα που είχαν ήδη ξεκινήσει λόγω της δίκης, και αποτελεί ένα χαστούκι στην αίσθηση «παντοδυναμίας» που ήθελαν να καλλιεργήσουν οι νεοναζί προκειμένου να κρατάνε την δυναμική τους στην κοινωνία.

Για την εκλογική αποτυχία

Κατ’ αρχήν ο Μιχαλολιάκος στη συγκεκριμένη συνέντευξη δεν έβγαλε άχνα για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και συγκεκριμένα για τον δήμο της Αθήνας με την υποψηφιότητα του Κασιδιάρη, όπου πήρε 10,5% όταν στις δημοτικές εκλογές του ’14 είχε 17%.
Για τις Ευρωεκλογές, μας λέει ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα. Πως εξηγεί λοιπόν την πτώση αυτή; Ένα αρνητικό λέει ήταν η αποχή. Και που οφείλεται το μεγάλο ποσοστό αποχής σύμφωνα με τον Μιχαλολιάκο; Στο γεγονός ότι οι 4 κάλπες που στήθηκαν, δημιουργώντας ουρά αναμονής 30 με 45 λεπτά, λειτούργησε αρνητικά για τους νέους… 
Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτοντας την περιφρόνηση του για τους ανθρώπους, λέει ότι ο λαός είναι «άτιμο πράγμα», ρίχνοντας το φταίξιμο για την πτώση της ΧΑ στον κόσμο.
Η «πολιτική ανάλυση» που κάνει είναι για γέλια και για κλάματα, καθώς λέει ότι είναι «ανεξήγητο» πως τα exit poll τους έδιναν μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που τελικά πήραν…
Την ίδια ώρα μιλάει για εκλογική νοθεία καθώς «ινστρούχτορες του ΚΚΕ έκαναν όργια με τα ψηφοδέλτια και είναι ένα γεγονός που θα το αντιμετωπίσουμε στις προσεχείς εκλογές». Αρχικά θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί δεν κατήγγειλε πουθενά τη νοθεία που είδε; Και ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα το αντιμετωπίσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές; Προφανώς εδώ ο φύρερ Μιχαλολιάκος στέλνει ένα μήνυμα στα μέλη του για να προκαλέσει επιθέσεις στο ΚΚΕ. Όπως δεν δίστασε να επιτεθεί στα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας της 26ης Μάη στον Πειραιά.

Για τις εκλογικές συνεργασίες

Γενικά ο Μιχαλολιάκος φαίνεται να ακολουθεί διπλή τακτική. Από τη μια δίνει το «πράσινο φως» για να γίνουν επιθέσεις προκειμένου να συσπειρωθεί ο σκληρός πυρήνας της οργάνωσης (με καλυμμένο τρόπο βέβαια γιατί υπάρχει και η δίκη που μπαίνει στην τελική ευθεία με τις απολογίες των κατηγορουμένων). Δεν είναι τυχαίες τις τελευταίες μέρες οι επιθέσεις της ΧΑ στο «σπίτι του αγωνιστή» (ίδρυμα για ηλικιωμένους αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΔΣΕ) στην Αθήνα αλλά και η βεβήλωση του μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αλεξανδρούπολη. Από την άλλη, είναι φανερό ότι ανοίγει την συζήτηση με άλλους «παράγοντες» της ακροδεξιάς πολυκατοικίας μπας και του βγει κάποια συνεργασία που θα του δώσει κάποιους πόντους εκλογικά.
Ο Μιχαλολιάκος διαψεύδει ότι υπάρχουν τέτοιες συνομιλίες για συνεργασίες. Με τον τρόπο που το διαψεύδει βέβαια στην ουσία το επιβεβαιώνει. Από τη μια λέει ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις, από την άλλη ότι του ζητάνε «κάποιοι» εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια…
Έτσι, η ΧΑ καταλήγει να κάνει «κάλεσμα για ενότητα», στο οποία ζητάει την ένταξη των «εθνικιστικών δυνάμεων» στα δικά της ψηφοδέλτια. Ήδη, με δημόσια δήλωση του ο Φ. Κρανιδιώτης της Νέας Δεξιάς δήλωσε ότι δέχτηκε πρόταση συνεργασίας από την ΧΑ και την απέρριψε.
Χαρακτηριστικά ο Μιχαλολιάκος αναφέρει
«Όσοι θέλουν ας έρθουν στα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής, ας μπούνε και σαν συνεργαζόμενοι και από εκεί και πέρα ας τους κρίνει ο ελληνικός λαός. Τι θέλουν; Να τους μοιράσουμε τις βουλευτικές έδρες; Αυτά δεν γίνονται»

Για την αλλαγή ηγεσίας

Η εκλογική αποτυχία και γενικά η πτωτική πορεία της ΧΑ φαίνεται ότι έχει ανοίξει και θέμα ηγεσίας. Βέβαια, η Χρυσή Αυγή δεν έχει τρόπο να αλλάξει την ηγεσία της. Όπως η βασιλιάδες «διοριζόταν» από τον εκάστοτε «θεό», έτσι και ο Μιχαλολιάκος δεν έχει εκλεγεί, έχει διορίσει ο ίδιος τον εαυτό του ως ισόβιο και «απαραβίαστο» αρχηγό, ο οποίος δεν μπορεί καν να αμφισβητηθεί, πολύ περισσότερο να καθαιρεθεί. 
Το ότι έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση φαίνεται κατ’ αρχήν από το γεγονός ότι γίνεται ερώτηση από τον Ρεντετάκο, που είναι «κομματικός δημοσιογράφος» και άρα απόλυτα ελεγχόμενος. Τον ρωτάει λοιπόν σχετικά με τους «όψιμους εθνικιστές» που ζητάνε αλλαγή ηγεσίας. «Όσοι το ζητάνε είναι βλάκες» ήταν απάντηση του Μιχαλολιάκου και συνέχισε:
«Αυτά δεν έχουν καμία βάση και καμία σχέση με την ενότητα της Χρυσής Αυγής… Ενδεχομένως να τα λένε άνθρωποι που πέρασαν από τη Χρυσή Αυγή. Αλλά πέρασαν και δεν κατάλαβαν».
Ο Μιχαλολιάκος στην ουσία επιβεβαιώνει ότι υπάρχει θέμα, αλλιώς δεν θα το ανέφερε. Αλλά ο μόνος τρόπος να γίνει αλλαγή ηγεσίας στη ΧΑ είναι είτε με παραίτηση του (που φυσικά δεν πρόκειται να γίνει), είτε με διάσπαση.

Μια συνέντευξη για τις ανάγκες των Χρυσαυγιτών

Ο Μιχαλολιάκος γνωρίζει καλά δυο πράγματα. 
Πρώτον, η εκλογική αποτυχία της Χρυσής Αυγής έχει να κάνει με το στρίμωγμα που δέχτηκε η ΧΑ τα τελευταία χρόνια, λόγω της δίκης και της παρέμβασης του αντιφασιστικού κινήματος, που την έχουν αποκαλύψει στα μάτια πλατιών στρωμάτων και της έχουν επιφέρει χτυπήματα στον μηχανισμό της. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι τα τελευταία 4 χρόνια η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να οργανώσει παρά μόνο έξω από τα κεντρικά της γραφεία στη Μεσογείων την φασιστική της φιέστα για τα Ίμια.
Δεύτερον, η κρίση που περνάει στο εσωτερική της την αποδιοργανώνει και κόβει την δυναμική της. Οι συζητήσεις περί αλλαγής ηγεσίας αντικατοπτρίζουν αυτή την κρίση. Και φυσικά η εκλογική αποτυχία εντείνει την κρίση και το ανάποδο.
Επομένως, η συνέντευξη που έδωσε ήταν εσωτερικής κατανάλωσης. Από τη μια για να μεταφέρει την ευθύνη της εκλογικής αποτυχίας στον «άτιμο λαό» και σε «νοθείες» και από την άλλη να στείλει ένα μήνυμα στα μέλη της Χρυσής Αυγής ότι δεν υπάρχει άλλος αρχηγός πέρα από τον ίδιο.
Για το αντιφασιστικό κίνημα η πτώση τον ποσοστών της Χρυσής Αυγής και η κρίση που περνάει στο εσωτερικό της είναι θετικές εξελίξεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να σημάνει κανέναν εφησυχασμό ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των νεοναζί. Αντίθετα, χρειάζεται να χτυπήσουμε τον αντίπαλο πιο σκληρά τώρα που βρίσκεται σε υποχώρηση. Η ανατρεπτική Αριστερά, τα κινήματα, τα μαχητικά σωματεία και κάθε προοδευτικός πολίτης χρειάζεται να κινητοποιηθούν κάτω από ένα ενωτικό, μαζικό και μαχητικό σχέδιο με στόχο την μείωση των ποσοστών της ΧΑ στις ερχόμενες εκλογές, την αποτροπή των δημοσίων συγκεντρώσεων και της δράσης τους, την αποκάλυψη των απόψεων τους στο δημόσιο διάλογο, την παραδειγματική τους καταδίκη. Και τελικά, την αποστολή τους στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας όπου ανήκουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.