28.6.19

Η Εξέγερση του ΣτόουνγουολΗ Εξέγερση του Στόουνγουολ ήταν μια σειρά βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και ομοφυλοφίλων τις πρωϊνές ώρες της 28ης Ιουνίου 1969 έξω από το μπαρ «Στόουνγουολ Ιν» («Stonewall Inn») στην συνοικία Γκρίνουϊτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης. Θεωρείται η αφετηρία του κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ταραχές

To 1969, την εποχή του Γούντστοκ, των χίπις και γενικότερα της νεανικής αντικουλτούρας, η σύναψη ερωτικών σχέσεων από πρόσωπα του ιδίου φύλου ήταν απαγορευμένη στην Νέα Υόρκη. Τα γκέι μπαρ ήταν οι μοναδικοί δημόσιοι χώροι, όπου μπορούσαν τα άτομα αυτά να εκφράσουν την διαφορετικότητά τους με σχετική ασφάλεια. Όμως πολλοί από αυτούς τους χώρους βρίσκονταν καθημερινά στο στόχαστρο των αρχών.
Ένα από αυτά τα μπαρ ήταν το «Στόουνγουολ Ιν», ένα σκοτεινό και ρυπαρό καταγώγιο που λειτουργούσε χωρίς άδεια για οινοπνευματώδη. Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 29 Ιουνίου 1969, εννέα αστυνομικοί επέδραμαν στο μπαρ, συνέλαβαν τους υπευθύνους με την δικαιολογία ότι πουλούσαν αλκοόλ χωρίς άδεια, ξυλοφόρτωσαν κάποιους από τους θαμώνες του και συνέλαβαν κάποιους άλλους, επειδή δεν φορούσαν τα κατάλληλα ρούχα για το φύλο τους, σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία. Ήταν η τρίτη επιδρομή της αστυνομίας σε γκέι μπαρ του Γκρίνουϊτς Βίλατζ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτή τη φορά όμως οι θαμώνες του μπαρ δεν υποχώρησαν ούτε διασκορπίστηκαν όπως συνέβαινε σχεδόν πάντα στο παρελθόν. Η οργή τους ξεχείλιζε, καθώς παρακολουθούσαν τους συλληφθέντες φίλους και γνωστούς του να στοιβάζονται στις κλούβες της αστυνομίας. Άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών και να εκτοξεύουν μπουκάλια και σκουπίδια εναντίον τους. Συνηθισμένοι στην παθητική συμπεριφορά τους, ακόμη και από μεγαλύτερες ομάδες ομοφυλοφίλων, οι αστυνομικοί αιφνιδιάστηκαν. Ζήτησαν ενισχύσεις και ταμπουρώθηκαν μέσα στο μπαρ.
Από την πλευρά τους οι εξαγριωμένοι πελάτες του «Στόουνγουολ Ιν» πέρασαν στην αντεπίθεση. Έσπασαν τον υποτυπώδη αστυνομικό κλοιό, μπήκαν στο μπαρ και τού έβαλαν φωτιά. Οι αστυνομικές ενισχύσεις έφτασαν έγκαιρα και αφού κατόρθωσαν να σβήσουν την φωτιά, κατάφεραν τελικά να διασκορπίσουν το πλήθος, που ξεπερνούσε τα 400 άτομα.
Οι ταραχές έξω από το «Στόουνγουολ Ιν» συνεχίστηκαν με αυξομειούμενη ένταση τις επόμενες πέντε ημέρες. Ήταν μια αυθόρμητη διαμαρτυρία ενάντια στην διαρκή παρενόχληση των αρχών, αλά και στις κοινωνικές διακρίσεις που υφίσταντο οι ομοφυλόφιλοι την δεκαετία του '60. Αν και υπήρξαν και άλλες διαμαρτυρίες από γκέι ομάδες, τα γεγονότα του Στόουνγουολ, σηματοδότησαν την κοινό αγώνα των σεξουαλικών μειονοτήτων των ΗΠΑ για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.

Η κληρονομιά του Στόουνγουολ

Το Στόουνγουολ έγινε το σύμβολο αντίστασης στις κοινωνικές και πολιτικές διακρίσεις και σφυρηλάτησε την αλληλεγγύη μεταξύ των διάφορων ομοφυλοφιλικών ομάδων.Παράλληλα αποτέλεσε τον καταλύτη για μια νέα γενιά ριζοσπαστικού πολιτικού και κοινωνικού ακτιβισμού, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και απλώθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου.
Τα επόμενα χρόνια τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά όσον αφορά την αντιμετώπιση των ομοφυλοφίλων από τις αρχές και την κοινωνία. Το 1999, η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ, θα συμπεριλάβει το «Στόουνγουολ Ιν» στο Εθνικό Μητρώο των Ιστορικών Χώρων και το 2016, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με διάταγμα χαρακτήρισε το «Στόουνγουόλ Ιν» και τον περιβάλλοντα χώρο ως εθνικό μνημείο.
Στις 6 Ιουνίου 2019, ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Τζέιμς Ο’ Νιλ ζήτησε συγγνώμη για την επιδρομή των αρχών στο «Στόουνγουολ Ιν», πριν από μισό αιώνα, χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο αυτό ως «παρενόχληση» που ήταν «καθαρά και ξάστερα, λάθος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.