9.5.19

Σχετικά με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να παραχωρήσει χώρο στη Χρυσή Αυγή



Γράφει: Γιώργος Λιγουριώτης
Μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί η ανατροπή απόφασης του Δημοτικού Συμβούλιου Αθήνας να μην παραχωρηθεί χώρος στην ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής για εκλογικά περίπτερα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. 


Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ένα όργανο που εποπτεύει τους δήμους και την περιφέρεια και στο οποίο συντονιστής είναι κυβερνητικό στέλεχος, έρχεται να ακυρώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας.

***

Στις 11 Απρίλη, κατά τη διάρκεια της διακομματικής και διαπαραταξιακής σύσκεψης για τον καθορισμό διευκολύνσεων που θα παρέχει ο δήμος στα κόμματα και τις δημοτικές παρατάξεις που θα λάβουν μέρος στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο αναφερόταν με καθαρό τρόπο ότι «ο δήμος όσο διαρκεί η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν θα παράσχει διευκολύνσεις, όσον αφορά πλατείες και χώρους για εκλογικά περίπτερα», τονίζοντας μάλιστα ότι «η Αθήνα είναι και θα παραμείνει πόλη αντιφασιστική».
Στη συνέχεια, ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέθεσε ένσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής απέναντι σε αυτή την απόφαση, η οποία με τη σειρά της όχι απλά έκανε δεκτή την ένσταση, αλλά αποφάσισε να παραχωρήσει απευθείας χώρο στην Χρυσή Αυγή, κάτι που βέβαια δεν αποτελεί αρμοδιότητά της.
Το βασικό ερώτημα είναι πως γίνεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να γράφει στα παλιά της παπούτσια την απόφαση της πλειοψηφίας ενός Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να υποκύψει στα καπρίτσια του Κασιδιάρη και της Χρυσής Αυγής;
Όπως επίσης, πως γίνεται ένα κυβερνητικό στέλεχος, μιας δήθεν αριστερής κυβέρνησης, να κάνει πίσω στις απαιτήσεις των ναζιστών υπόδικων δολοφόνων;
Κάθε απόφαση που στέκεται απέναντι στην Χρυσή Αυγή, πέρα από το γεγονός ότι τους αφήνει εκτεθειμένους σε θεσμικό επίπεδο, δείχνει και το αποτέλεσμα των διαρκών πιέσεων που ασκεί το αντιφασιστικό κίνημα. Γιατί στην πραγματικότητα είναι αυτό το κίνημα που με την διαρκή του παρουσία στους δρόμους έβαλε φρένο σε κάθε προσπάθεια των φασιστών να κερδίσουν χώρο και κοινωνική απήχηση.
Ένα τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η αρνητική απόφαση του Δήμου Καλαμαριάς να παραχωρήσει στη φασιστική οργάνωση Ιερός Λόχος το πρώην στρατόπεδο Κόδρα για το Makedonian Pride. Και στη συνέχεια η μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση φρόντισε να διασφαλίσει ότι δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο στους φασίστες να χύσουν το δηλητήριό τους.

***

Με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στρέφεται ενάντια στο αντιφασιστικό κίνημα, αλλά δίνει ελεύθερο χώρο στην Χρυσή Αυγή προκειμένου να αναπτύξουν την φασιστική τους ρητορική και πρακτική. Αρκεί να δει κάποιος τις τελευταίες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί το διάστημα της προεκλογικής περιόδου. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές:
Στις 24 Απρίλη, στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης, μέλη της ΟΚΔΕ δέχθηκαν φασιστική επίθεση από 15 άτομα, κατά τη διάρκεια μοιράσματος εκλογικού υλικού.
Στις 6 Μάη, στην πλατεία της Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη, φασίστες του Ιερού Λόχου, επιτέθηκαν σε μέλη του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης.
Στις 4 Μάη, φασίστες πυρπόλησαν το εκλογικό περίπτερο της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Άγιο Στέφανο, ενώ την ίδια μέρα σημειώθηκε λεκτική επίθεση σε ομάδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Το να παραχωρήσει η ίδια η κυβέρνηση χώρο στην εγκληματική συμμορία κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι εξοργιστικό καθώς δίνει ταυτόχρονα το δικαίωμα στους φασίστες να απολαμβάνουν τα προνόμια της ελευθερίας και της δημοκρατίας, δυο έννοιες με τις οποίες είναι άσπονδοι εχθροί.
Η Αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να δώσει τη μάχη για να πάρει πίσω η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και η κυβέρνηση αυτή την απαράδεκτη απόφαση. Πρέπει όλα τα αριστερά κόμματα και δημοτικές-περιφερειακές παρατάξεις να συγκροτήσουν κοινό αντιφασιστικό μέτωπο με στόχο να μην μπορέσουν να κάνουν ανενόχλητοι την προεκλογική τους εκστρατεία και να μειωθούν τα ποσοστά τους. Ένα τέτοιο μέτωπο πρέπει να παλέψει στους δρόμους και όπου αλλού χρειαστεί για γειτονιές καθαρές από φασίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.