9.5.19

Πρόβα στο «Συνεργείο» πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Μέλη του τάγματος εφόδου της Νίκαιας που κατηγορούνται για τη δολοφονία Φύσσα πήραν μέρος στην επίθεση στο «Συνεργείο» 
● Τι αποδεικνύουν τα αστυνομικά δελτία που συμπλήρωσαν οι ομάδες ΔΙΑΣ οι οποίες ακολούθησαν τη μοτοπορεία των χρυσαυγιτών από το Ελληνικό στην Ηλιούπολη και ύστερα πίσω στα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης στη λεωφόρο Αλίμου ● Οι αριθμοί των πινακίδων που φέρουν στο σημείο της επίθεσης τους Πατέλη, Κομιάνο και Δήμου, αλλά και τον Ι. Λαγό με το βουλευτικό του αυτοκίνητο προσκομίστηκαν στο δικαστήριο ύστερα από αίτημα του δικηγόρου του Ι. Λαγού!
Συντριπτικά στοιχεία για τη δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής έρχονται στο φως κατά τη δίκη για την επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης πριν από έξι χρόνια.
Εκείνο το απόγευμα της 10ης Ιουλίου 2013 δύο ομάδες ΔΙΑΣ κλήθηκαν να ακολουθήσουν τη μοτοπορεία των χρυσαυγιτών που πραγματοποίησαν την εγκληματική ενέργεια και ακόμη μία ομάδα έφτασε στο σημείο αμέσως μετά.
Τα δελτία συμβάντων που συμπλήρωσαν οι αστυνομικοί επιστρέφοντας στις υπηρεσίες τους αποκαλύπτουν πως στην επίθεση συμμετείχαν κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και επιβεβαιώνουν την παρουσία του Ι. Λαγού και μάλιστα με το βουλευτικό του αυτοκίνητο.

Δελτίο πρώτο: Παρόντες Πατέλης και Κομιάνος



Οι πρώτοι αστυνομικοί που έλαβαν εντολή να ακολουθήσουν τη μοτοπορεία ήταν η ομάδα ΔΙΑΣ του Ελληνικού με επικεφαλής τον Ν. Γιαννόπουλο. Οπως έγραψε ο ίδιος στο δελτίο συμβάντων, διαπιστώθηκε η συμμετοχή της μοτοσικλέτας υπ’ αριθμόν ΖΗΚ 167 και μεταξύ άλλων ελέγχθηκε η μοτοσικλέτα με αριθμό ΟΒΡ 594.
Οπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες που παραθέτουμε από άλλες εξορμήσεις του τάγματος εφόδου, η πρώτη μηχανή ανήκει στον πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη. Πρόκειται για το στέλεχος που πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα μίλησε στο τηλέφωνο με τον περιφερειάρχη του Ι. Λαγό και στη συνέχεια έστειλε sms ζητώντας επιτακτικά από τα μέλη της οργάνωσης να εμφανιστούν στα γραφεία. Μετά τη δολοφονία ο Πατέλης μιλάει πρώτα με τον Ρουπακιά και ύστερα ενημερώνει τον Λαγό.


Τη δεύτερη μοτοσικλέτα (ΟΒΡ 594) οδηγούσε, όπως αναγράφει το δελτίο συμβάντων, ο Ι. Κομιάνος, επίσης μέλος του τάγματος εφόδου της Νίκαιας και κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα.
Οι Πατέλης και Κομιάνος δεν είναι ανάμεσα στους οκτώ κατηγορούμενους που δικάζονται για την επίθεση στο «Συνεργείο», μεταξύ των οποίων είναι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ι. Λαγός, ο πρώην βουλευτής Ν. Μίχος, ο κατηγορούμενος για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα Γ. Σταμπέλος και ο πρώην γραμματέας της Τοπικής Πειραιά Θ. Μπαρέκας.
Στο εδώλιο δεν κάθεται ούτε ο Γ. Τσακανίκας, ηγετικό στέλεχος του Πυρήνα Νίκαιας και επίσης κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα, τη φυσική παρουσία του οποίου έξω από το «Συνεργείο», μαζί με τους Μίχο και Μπαρέκα, έχει αποδείξει η «Εφ.Συν.» δημοσιεύοντας το σχετικό φωτογραφικό ντοκουμέντο.

Δελτίο δεύτερο: Παρών ο Λαγός



Ο αστυνομικός Π. Ψοχιός, επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ Ηλιούπολης που έλαβε εντολή να μεταβεί στο «Συνεργείο» μετά την επίθεση, περιγράφει στο δελτίο συμβάντων τις φθορές που διαπίστωσε στον χώρο αλλά και τον τραυματισμό του μέλους της συλλογικότητας Π. Δριμυλή.
Εχει σημειώσει επίσης τους αριθμούς πινακίδων που συγκέντρωσε από αυτόπτες μάρτυρες, ανάμεσα στις οποίες είναι το υπ’ αριθμόν ΙΜΧ 7284 ΙΧΕ, το οποίο όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Τάγματα εφόδου με βουλευτικά Ι.Χ.», Δημήτρης Ψαρράς, 15.9.2014) ήταν μισθωμένο στον Ι. Λαγό για το διάστημα από 5.7.2012 έως 30.9.2014. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει καταγραφεί και σε βίντεο να ακολουθεί τη μοτοπορεία.

Δελτίο τρίτο: Παρών και ο Δήμου



Η ομάδα ΔΙΑΣ της Αργυρούπολης έλαβε σήμα όταν η μοτοπορεία μπήκε στην περιοχή της μετά την επίθεση και την ακολούθησε μέχρι τη διασταύρωση των λεωφόρων Αλίμου και Ποσειδώνος, όπου το τάγμα εφόδου σταμάτησε ακριβώς μπροστά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, έμεινε πέντε-δέκα λεπτά και ύστερα κατευθύνθηκε προς Πειραιά.
Στο δελτίο είναι σημειωμένο το όνομα του Γ. Δήμου, δηλαδή ακόμη ενός μέλους της Τοπικής Νίκαιας που κατηγορείται για τον φόνο του Παύλου και επικοινώνησε με τον Ρουπακιά μετά τη δολοφονία. Πλέον έχει αποχωρήσει από την οργάνωση καταγγέλλοντας ότι δέχτηκε απειλές από την ηγετική ομάδα της.
Τα δελτία των αστυνομικών, λοιπόν, φέρουν στο σημείο της επίθεσης στο «Συνεργείο» και άλλα άτομα από τον Πυρήνα της Νίκαιας, παρ’ όλο που δεν δικάζονται για την υπόθεση, και αποκαλύπτουν με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το συγκεκριμένο τάγμα εφόδου, μαζί με στελέχη από τις οργανώσεις του Πειραιά και του Αλίμου, έδρασε με επικεφαλής τον Ι. Λαγό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα πολύ ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Λαγό και το τάγμα του προσκομίστηκαν στο δικαστήριο ύστερα από αίτημα του συνηγόρου του Λαγού!
Συγκεκριμένα, ο Αλ. Αλεξιάδης στην προσπάθειά του να αμφισβητήσει τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και αστυνομικών ζήτησε να αναζητηθούν τα δελτία των αστυνομικών, τα οποία, όπως τόνισε, «θα δείξουν πώς περιγράφονται τα πραγματικά περιστατικά». Και έτσι, άθελά του, τα πραγματικά περιστατικά που καίνε τον εντολέα του έγιναν μέρος της δικογραφίας.

Στο κενό η ένσταση για την «Εφ.Συν.»



Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση του εντολέα του Ι. Λαγού να μη διαβαστούν τα μηνύματα που ο περιφερειάρχης Πειραιά αντάλλαξε με άλλα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης πριν και μετά την επίθεση στο «Συνεργείο», τα οποία προσκομίστηκαν από τη δικογραφία της μεγάλης δίκης.
Απορρίφθηκε, επίσης, η ένσταση της υπεράσπισης να μη διαβαστεί το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» «Τα μηνύματα που καίνε τον Λαγό» (Γιάννης Μπασκάκης, 1.9.2016).
Στα μηνύματα αυτά ο υπαρχηγός του Μιχαλολιάκου παραδέχεται την επίθεση στο στέλεχος της οργάνωσης Αθ. Πατσαλή, στον οποίο λέει «Φίλε έχουμε θέμα στον Αλιμο. Ηρθαμε και τους γαμήσαμε. Γίνανε κάτι προσαγωγές», ενώ δύο μέρες μετά ο Πατσαλής τού γράφει «πλάκα πλάκα το συνεργείο στην Ηλιούπολη είχε δουλειά 50 μηχανάκια» και ο Λαγός απαντάει «Χα χα χα. Καλό».
Επικοινωνεί επίσης με τη Νικόλ Μπενέκη, η οποία του λέει «Ο άντρακλάς μου δέρνει. Λα λα λα λα. Γουστάαααρω (...) Εξιτάρομαι κάθε φορά που το κάνεις. Είχες από Απρίλη» και ο Λαγός τής απαντάει«Ξέχασες τη διανομή τροφίμων. Τα ΜΑΤ».
Πριν από την επίθεση έρχεται σε επαφή με τον περιφερειάρχη του το στέλεχος της οργάνωσης Πειραιά Π. Μπαμπάνης και τον ρωτάει: «Πειράζει να φορέσω καμιά βερμούδα για ξεκάρφωμα;», με τον Λαγό να δίνει την έγκριση: «Οχι. Φόρα».
◼ Ακολουθώντας την τακτική που υιοθέτησε πρόσφατα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Ν. Μίχος διόρισε νέο συνήγορο υπεράσπισης και στη δίκη για το «Συνεργείο» σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει, έστω και την τελευταία στιγμή, τη θέση του από τον συγκατηγορούμενό του Ι. Λαγό και την ηγεσία της οργάνωσης.
◼ Η δίκη συνεχίζεται αύριο και το δικαστήριο ζήτησε την κλήτευση του μάρτυρα που είδε την επίθεση στο «Συνεργείο» και τράβηξε φωτογραφίες.

Γράφει: Γιώτα Τέσση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.