13.4.19

Πορεία ενάντια στις εξώσεις προσφύγων: Δικαίωμα στη στέγαση!

Εκατοντάδες προσφυγικές οικογένειες και άτομα απειλούνται με έξωση από τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και από κοντέινερ των προσφυγικών στρατοπέδων με την αιτιολογία ότι ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν είναι πια “ωφελούμενοι” των προγραμμάτων, χωρίς να έχει ληφθεί καμία πρόνοια για την περαιτέρω στέγασή τους.


Στις όποιες προφάσεις και δικαιολογίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και των υπευθύνων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ απαντάμε αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: η στέγαση είναι δικαίωμα όλων, ανεξάρτητα από καταγωγή, εθνικότητα και φύλο. Τίποτα δεν δικαιολογεί τη δημιουργία ακόμη περισσότερων αστέγων.

Γιατί κανείς άλλος δεν ευθύνεται για την αποτυχία των πολιτικών και των προγραμμάτων “ένταξης” παρά οι ίδιοι οι εμπνευστές τους και η κυρίαρχη αντιμεταναστευτική και νεοφιλελεύθερη πολιτική που υπηρετούν.
Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ένταξης των μεταναστών-ριών όσο η κοινωνική πρόνοια ιδιωτικοποιείται και “ΜΚΟποιείται”, όσο τα κοινωνικά δικαιώματα συρρικνώνονται, κατακερματίζονται και μετατρέπονται σε προνόμια, σε “στοχευμένες δράσεις” και “προγράμματα” μερικής απεύθυνσης, περιορισμένου χρόνου και περιορισμένης ευθύνης.

Γιατί επίσης, η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη υποδοχής και ένταξης των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, αποδεχόμενες το ρόλο του συνοριοφύλακα της ΕΕ. Η πολιτική αυτή πλήττει χιλιάδες ανθρώπους και υπονομεύει μακροπρόθεσμα ολόκληρη την κοινωνία ανοίγοντας τον φαύλο κύκλο όπου η εξαίρεση δικαιωμάτων οδηγεί στον αποκλεισμό και την εξαθλίωση, που με τη σειρά τους θρέφει τον ρατσισμό και την υπερεκμετάλλευση των μετατστών-ριών.

Ως Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza έχουμε εδώ και σχεδόν τρία χρόνια διεκδικήσει - και με παραδειγματικό τρόπο έμπρακτα υπερασπιστεί- το δικαίωμα στη στέγαση των προσφύγων εντός του αστικού ιστού, ενάντια σε μια πολιτική χωρικού αποκλεισμού των μεταναστών-ριων σε στρατόπεδα και Χοτ Σποτ. Όλα αυτά τα χρόνια μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής και της εφαρμογής της Ευρωτουρκικής Συμφωνίας έχουμε τονίσει ότι όλοι και όλες μας έχουμε το συμφέρον να τελειώσουμε με την εξαθλίωση, την εκμετάλλευση και τη βία κατά των μεταναστών-ριών στις πόλεις και τις γειτονιές μας.

Ο αγώνας μας παραμένει επίκαιρος και συνεχίζεται, ενάντια στις κυρίαρχες πολιτικές με στόχο την διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κοινωνική αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα ντόπιων και μεταναστών για μια ζωή με ελευθερία, ισότητα και αξιοπρέπεια.

Στηρίζουμε την απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ την Τρίτη 16 Απριλίου και συμμετέχουμε στη διαδήλωση στις 12.00 στο Μουσείο.

Καλούμε, μαζί με αντιρατσιστικές οργανώσεις και σωματεία εργαζομένων, σε κεντρική απογευματινή πορεία την Τρίτη 16 Απριλίου με προσυγκέντρωση στις 18.00 στην Βικτώρια και 18.30 στα Χαυτεία!

- Τέλος στους εκβιασμούς – καμιά έξωση
- Αξιοπρεπής στέγαση για όλες και όλους
- Ίσα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα
- Ελευθερία Μετακίνησης – Δικαίωμα Παραμονής

Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza16/4: ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΚΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Περίπου ένα μήνα πριν, έγινε γνωστή η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το σταδιακό τερματισμό της φιλοξενίας και της οικονομικής υποστήριξης προσφύγων που έχουν λάβει θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου, ξεκινώντας από όσες και όσους αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες πριν την 31η Ιουλίου του 2017. Παρόμοιες αποφάσεις είχαν ανακοινωθεί στο παρελθόν και αποδείχτηκε ότι ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν. Αυτή τη φορά, όμως, το Υπουργείο και οι εταίροι του φαίνονται αποφασισμένοι να εξωθήσουν εκατοντάδες πρόσφυγες σε αστεγία και ανέχεια, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα camps στα οποία διαμένουν έως τις 31/3/2019.

Από το 2015, με το ξεκίνημα αυτού που αργότερα ονομάστηκε «προσφυγική κρίση», ήταν εμφανής η επιλογή του κράτους να αναθέσει την ευθύνη κάλυψης των αναγκών των προσφυγικών πληθυσμών σε υγεία, στέγαση, εκπαίδευση, νομική υποστήριξη, μετακινήσεις, διερμηνεία κλπ. στις ΜΚΟ. Το «προσφυγικό» παρουσιάζεται σαν μία προσωρινή κατάσταση, οι υπηρεσίες παρέχονται με –διαρκώς μετακυλιόμενη– ημερομηνία λήξης και οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται σε ένα καθεστώς επισφάλειας και αβεβαιότητας με τρίμηνες παρατάσεις φιλοξενίας. Με τις ευχές του κράτους, οι ΜΚΟ διαχειρίζονται υπέρογκες χρηματοδοτήσεις, ενώ οι εργοδοσίες τους επενδύουν στην υπερεκμετάλευση των εργαζομένων παραβιάζοντας κάθε εργατική νομοθεσία.

Την ώρα που το κράτος, όπως συνηθίζει, παράγει αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις, καταστέλοντας κάθε μορφή χειραφέτησης, διεκδίκησης και οργανωμένης αλληλεγγύης, το Υπουργείο στηρίζει την απόφασή του σε δύο άξονες:

• Αρχικά, υποστηρίζεται ότι η κατοχύρωση προσφυγικής ιδιότητας συνεπάγεται αυτόματα και τη δυνατότητα κοινωνικής ένταξης, ανεύρεσης εργασίας και στέγης. Το κράτος γνωρίζει πολύ καλά πως οι υπό έξωση πρόσφυγες -κατά τον ίδιο τρόπο που φιλοξενούνταν έκτακτα και προσωρινά- δεν απέκτησαν ποτέ πρόσβαση σε προγράμματα ένταξης (πχ. μαθήματα ελληνικής γλώσσας ή συμβουλευτική στην ανεύρεση εργασίας) καθώς αυτά απλούστατα δεν υπήρχαν.

• Αφ’ ετέρου, κάνει ξανά την εμφάνισή της η πρόφαση για «αποσυμφόρηση» των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα σημεία εισόδου. Η ελληνική Κυβέρνηση, λοιπόν, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε «αποθήκες» ανθρώπων, τα κέντρα υποδοχής σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί σε ανθρωποφύλακες, δε διστάζει να χρησιμοποιήσει τους –με δικιά της ευθύνη– στοιβαγμένους σε σκηνές αιτούντες άσυλο στη Μόρια για να δικαιολογήσει τη βαναυσότητα την οποία επιβάλλει στις ζωές των προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας.

Οι διοικήσεις των ΜΚΟ, παρά τις προσχηματικές τους ενστάσεις, αποδέχονται την απόφαση και συνυπεύθυνα εφαρμόζουν το σχέδιο των εξώσεων, προσαρμόζοντάς το η καθεμία στο δικό της εταιρικό πλάνο. Την ίδια στιγμή απαιτούν από εμάς, τους επισφαλώς εργαζόμενους και εργαζόμενες σε ΜΚΟ, να συμβάλουμε στην περαιτέρω θυματοποίηση των υπό έξωση ατόμων, λογοδοτώντας σχετικά με την ευαλωτότητά τους και συμμετέχοντας στη λογική «ο πιο ευάλωτος κερδίζει».

Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στις ΜΚΟ, αρνούμαστε να παραμείνουμε απαθείς στην κατάσταση που διαμορφώνεται δίπλα μας, στις σκηνές των στρατοπέδων συγκέντρωσης, στα απομονωμένα camps της ενδοχώρας, στα διαμερίσματα στο κέντρο των πόλεων. Εξάλλου, και η δικιά μας επισφαλής εργασιακή πραγματικότητα καθορίζεται από το ίδιο νεοφιλελεύθερο καθεστώς. Η επισφάλεια στη ζωή των προσφύγων είναι η άλλη όψη της δικής μας εργασιακής αβεβαιότητας και απέναντι σε αυτά προτάσσουμε την αλληλεγγύη και τους κοινούς μας αγώνες. Δεν αποδεχόμαστε την εμπλοκή μας στη χρησιμοποίηση της ευαλωτότητας ως εργαλείο διαχείρισης προσφυγικών ροών και αρνούμαστε να προσφέρουμε την εργασία μας στην κατεύθυνση της εξαθλίωσης και του ελέγχου του προσφυγικού πληθυσμού. Δεν μπορούμε παρά να εναντιωθούμε για μια ακόμα φορά στην εργοδοσία των ΜΚΟ και να σταθούμε αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό των προσφύγων και αλληλέγγυοι/αλληλέγγυες στους αγώνες τους για ζωή, ελευθερία, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια. Προσληφθήκαμε για να συμβάλλουμε στην κάλυψη των αναγκών του προσφυγικού πληθυσμού, όχι για να εξαναγκάζουμε τους πρόσφυγες σε αστεγία και εξαθλίωση.

• ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΞΩΘΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΕΓΙΑ

• ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΚΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

• ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΞΩΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΑΣΤΕΓΙΑ

• ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

• ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΣΩΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

• ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΕ ΜΚΟ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16/4 ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 18:30 ΑΠΟ ΧΑΥΤΕΙΑ
(ΠΡΟΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ 18:00 ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ)

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.