15.4.19

Ο χρυσαυγίτης ενεχυροδανειστής που θέλει να... υποθηκεύσει το μέλλον της Καλλιθέας

Το χρονολόγιο της «πολιορκίας» του πιο πυκνοκατοικημένου δήμου της Ελλάδας από τη Χρυσή Αυγή και η «μεταγραφή» του Τρύφωνα Μπουγά που φέρει την υπογραφή Μιχαλολιάκου.
Ο πιο πυκνοκατοικημένος δήμος της χώρας έχει φέτος, για πρώτη φορά, χρυσαυγίτη υποψήφιο δήμαρχo. Χωρίς αξιώσεις για υψηλά ποσοστά, το γεγονός και μόνο ότι η ναζιστική οργάνωση επέλεξε να κατεβάσει στην Καλλιθέα αυτοδιοικητικό συνδυασμό είναι ενδεικτικό της «αναβαθμισμένης» θέσης που αποκτά η περιοχή στις βλέψεις της Χρυσής Αυγής, μετά την αποψίλωση των πυρήνων της στον Πειραιά λόγω της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης.
Είναι μια περιοχή με μητροπολιτικά χαρακτηριστικά, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δήμος στην Αττική μετά την Αθήνα, τον Πειραιά και το Περιστέρι. Εχει περισσότερους από 100.000 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και συνολικό πληθυσμό που προσεγγίζει τις 200.000, όπως εκτιμά σήμερα ο Δήμος Καλλιθέας.
Μια περιοχή πολυπολιτισμική, με μικτή ταξική σύνθεση, από απογόνους Μικρασιατών προσφύγων, παλιννοστούντες Πόντιους από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, παροικία χριστιανών Αιγυπτίων που δούλευαν στον παλιό Ιππόδρομο, νεότερο μεταναστευτικό πληθυσμό που έχει πλέον ενσωματωθεί και έναν βασικό κορμό από ντόπιους, υπαλλήλους, εργάτες, φοιτητές.
Η αντίσταση κατά του φασισμού έχει βαθιές ρίζες στην Καλλιθέα. Στους δρόμους της δόθηκαν ιστορικές μάχες από τον ΕΛΑΣ ενάντια στους κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Κορυφαία η «μάχη της Καλλιθέας» στις 24 Ιουνίου του ‘44 και το «ολοκαύτωμα της οδού Μπιζανίου», όταν δέκα παλικάρια της ΕΠΟΝ πολεμούσαν για πέντε ώρες με ένα τάγμα σχεδόν από ναζί και ταγματασφαλίτες και αυτοκτόνησαν ομαδικά όταν σώθηκαν τα πυρομαχικά τους. Στην Καλλιθέα είχαν την έδρα τους η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ και το παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ.
Εκεί γράφτηκε τον Αύγουστο του ‘44 ένα από τα πιο αιματηρά κεφάλαια της Εθνικής Αντίστασης, με το μπλόκο της Καλλιθέας και την πυρπόληση της προσφυγικής γειτονιάς των Παλαιών Σφαγείων. Σε μια περιοχή με τέτοια βαριά ιστορία, με ισχυρές ακόμα κοινωνικές αντιστάσεις, δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι μπορεί να βρει έδαφος το ναζιστικό δηλητήριο των πολιτικών απογόνων του δωσιλογισμού.
Κι όμως, η πάλαι ποτέ εργατούπολη, που παρέμενε «κόκκινος δήμος» εκλέγοντας κομμουνιστή δήμαρχο ώς το 1986, και που λειτουργεί ως κόμβος μεταξύ Αθήνας, Πειραιά και νοτίων προαστίων, έχει μπει στο μάτι του ναζιστικού μορφώματος από καιρό.

Τα πρώτα κρούσματα



Οσοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου δεν ξεχνάνε ότι στην Καλλιθέα από την περίοδο 2011-12, πριν μπει η ναζιστική συμμορία στη Βουλή, σημειώνονταν κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων. Εμπρησμοί χώρων λατρείας μουσουλμάνων, αντιμεταναστευτικά πογκρόμ, τραμπουκισμοί εναντίον όσων έμοιαζαν αναρχικοί, αριστεροί, αντιφασίστες ή απλώς «διαφορετικοί».
Η απόπειρα διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, προσεγγίζοντας κυρίως μαθητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο, Αλβανούς και Ρωσοπόντιους, έγινε έγκαιρα ορατή και ανακόπηκε εν μέρει χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.
Από τις αρχές του 2012 η «Πρωτοβουλία Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία στην Καλλιθέα», με τη συμμετοχή της τοπικής ΕΛΜΕ, ανέπτυξε πολύμορφη δράση, με παρεμβάσεις στα σχολεία, εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα μεγάλη αντιφασιστική χιπ-χοπ συναυλία τον Μάρτιο του 2012.
«Θυμάμαι, μετά τη συναυλία έγιναν επεισόδια από φασίστες. Ομως τους επόμενους μήνες εξαφανίστηκαν. Ηταν εντυπωσιακό γιατί μέχρι τότε ήταν σχεδόν καθημερινή και τρομοκρατική η παρουσία τους» μας λέει ο Κώστας, κάτοικος της περιοχής, που συμμετείχε στην πρωτοβουλία, η οποία πλέον έχει μετεξελιχθεί στον «Αντιφασιστικό Συντονισμό Καλλιθέας - Μοσχάτου - Ταύρου».


Με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, οι επιθέσεις κλιμακώνονται. Μηχανοκίνητα τάγματα εφόδου σκορπούν τον τρόμο, στέλνοντας μετανάστες στο νοσοκομείο με ανοιγμένα κεφάλια.
Σημειώνονται πυρπολήσεις σπιτιών όπου κατοικούν Μπανγκλαντεσιανοί και Αιγύπτιοι μετανάστες, ενώ προκλητική είναι η ανοχή της αστυνομίας.
Στη μεγάλη αντιφασιστική κινητοποίηση μεταναστών και ντόπιων, στις 12 Μαΐου 2012, προσάγονται οι ίδιοι οι συμμετέχοντες. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να ανοίξει γραφεία στην Καλλιθέα. Τα γραφεία κλείνουν υπό την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος.



«Η τρίτη σοβαρή προσπάθεια που κάνουν οι χρυσαυγίτες για έλεγχο της Καλλιθέας είναι την άνοιξη του 2013. Επιτίθενται στα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΕΡΦΑ, στις διαμαρτυρίες την ημέρα της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Στα τάγματα εφόδου τότε ξέρουμε ότι συμμετείχαν οι αποκαλούμενοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές. Για την ίδια ομάδα είχε ακουστεί ότι εμπλέκονταν σε διακίνηση ναρκωτικών και παραβατικές δραστηριότητες», μας λέει ο Αργύρης, επίσης μέλος του «Αντιφασιστικού Συντονισμού Καλλιθέας».

Οι χρυσαυγίτικες προκλήσεις κορυφώνονται το καλοκαίρι του 2013 με οργανωμένη επίθεση τάγματος εφόδου σε χιπ-χοπ συναυλία της αντιφασιστικής συνέλευσης Antifa Kallithea στην πλατεία Δαβάκη, με φωτοβολίδες και εκρηκτικά.
Η υπόθεση συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία της δίκης της Χρυσής Αυγής, στον φάκελο των δεκάδων συνδεδεμένων εγκληματικών υποθέσεων. Η περιφρούρηση των διοργανωτών αντέδρασε άμεσα, εκδιώκοντας τους νεοναζί.
«Τους έτρεξαν κυνηγώντας τους ως τις Τζιτζιφιές. Αυτή ήταν η τελευταία μαζική εμφάνιση των χρυσαυγιτών στην Καλλιθέα για πολύ καιρό. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τα τάγματα εφόδου λουφάζουν. Επανεμφανίζονται δημόσια το 2017, ζητώντας να καταθέσουν στεφάνι στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου», θυμάται η Ρία, εκπαιδευτικός.
Το αίτημα γίνεται αρχικά δεκτό από τη δημοτική αρχή του νυν δημάρχου Δημήτρη Κάρναβου. Μετά από έντονες αντιδράσεις ο δήμαρχος υπαναχωρεί. «Η αιτιολόγηση όμως της απόφασης ήταν εξαιρετικά προβληματική. Οτι δεν θα καταθέσει κανένα κόμμα στεφάνι, για να μη γίνουν επεισόδια. Ο δήμαρχος εκτέθηκε γιατί εκβίασε την απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου», συμπληρώνει.

Η επανεμφάνιση


Από τότε, σε κάθε εθνική επέτειο υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που απαγορεύει στη Χρυσή Αυγή να καταθέσει στεφάνι. Παρ’ όλα αυτά, το 2019 η Χρυσή Αυγή επανεμφανίζεται δημόσια την 25η Μαρτίου και επιτίθεται στο μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ μετά την παρέλαση.
«Τα χαρακτηριστικά τους είναι πιο μπερδεμένα. Δεν κατεβαίνουν με διακριτικά της Χρυσής Αυγής. Είχε προηγηθεί η επίθεση στην κατάληψη ΠΙΚΠΑ στα Πετράλωνα, που την είχε αναλάβει η οργάνωση Κρυπτεία. Εχουμε μαρτυρίες ότι κάποιοι φασίστες μετά την επίθεση κατευθύνθηκαν με τρένο προς την Καλλιθέα. Ισως το τάγμα εφόδου που επιτέθηκε στα Πετράλωνα να έχει δεσμούς με την Καλλιθέα», μας λέει μέλος του Αντιφασιστικού Συντονισμού.
Είχε προηγηθεί, στις αρχές του 2019, συνεστίαση χρυσαυγιτών στην Καλλιθέα, με τον Μιχαλολιάκο και βουλευτές του ναζιστικού κόμματος, στο εστιατόριο «Μεθεόρτιο».
«Πιθανότατα εκεί συμφωνήθηκε το εκλογικό κατέβασμα του συνδυασμού με τον Τρύφωνα Μπουγά», εκτιμούν οι κάτοικοι. Οπως υποστηρίζουν, επικαλούμενοι ως αποδεικτικό υλικό φωτογραφικά ντοκουμέντα, οι χρυσαυγίτες που προκάλεσαν επεισόδια φέτος την 25η Μαρτίου «έδρασαν ως τάγμα εφόδου του Μπουγά. Δεν είχαν απλώς την πολιτική κάλυψη του ίδιου και της Χρυσής Αυγής. Είναι κάτι πολύ χειρότερο. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία».

Η πολιτική εκτίμηση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Καλλιθέας έχει συγκεκριμένο σκεπτικό: «Ξέρουμε ότι θα αναπτυχθεί το παραλιακό φαληρικό μέτωπο και η Χρυσή Αυγή θέλει να παίξει ρόλο εν όψει των μεγάλων έργων. Η Καλλιθέα έχει στρατηγική θέση, γειτνιάζοντας με τις περιοχές "φιλέτα" που τα επενδυτικά τραστ αποκαλούν "Αθηναϊκή Ριβιέρα". Ηδη τα οδικά έργα γύρω από το Ιδρυμα Νιάρχος λειτουργούν ως προεόρτιο όσων θα ακολουθήσουν. Το νότιο μέτωπο θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο και θα χρειαστεί φτηνά εργατικά χέρια. Η Χρυσή Αυγή θα θέλει να παίξει τον ρόλο του μαντρόσκυλου, όπως επιχείρησε να κάνει στο Πέραμα», μας λέει ο Νίκος, οικοδόμος και συνδικαλιστής στην Καλλιθέα.
Είναι πράγματι έτσι; Ο χρόνος θα δείξει. Οπως και οι αντιστάσεις του αντιφασιστικού κινήματος και των προοδευτικών πολιτών στην Καλλιθέα και στους γύρω δήμους θα αποδείξουν κατά πόσο η απόπειρα διείσδυσης των στριμωγμένων και αποδυναμωμένων από τις αποκαλύψεις της δίκης χρυσαυγιτών, στη νευραλγική αυτή περιοχή, θα καταλήξει σε άλλο ένα φιάσκο.

Τρύφωνας Μπουγάς:
ο (ακρο)δεξιός γυρολόγος που υπόσχεται «Καλλιθέα Ελλήνων Χριστιανών»




Ο ίδιος δηλώνει «συλλέκτης και εκτιμητής έργων τέχνης». Το σίγουρο είναι ότι στο κατάστημά του επί της λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου (πρώην Θησέως), το οποίο διαφημίζει με το σλόγκαν «δίνεις τα χρυσά και παίρνεις μετρητά», δεν εκτιμά μόνο έργα τέχνης αλλά και «ρολόγια, κοσμήματα, λίρες, χρυσαφικά, ρόλεξ, Patek Phillipe».
Αν και δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ως ιδιοκτήτης του ενεχυροδανειστηρίου, ωστόσο το διαχειρίζεται αυτοπροσώπως, ενώ η διεύθυνση του καταστήματος και το τηλέφωνο είναι καταχωρισμένα στο δικό του όνομα σε πλατφόρμα αγοραπωλησίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών (bouga.car.gr/contact).
Πρώην επιχειρηματίας καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης στην Καλλιθέα και στην Αμφιθέα (ρεμπετάδικο, ταβέρνα, νυχτερινό κέντρο), εμφανίζεται επίσης ως συνδιαχειριστής ιστοσελίδας που εμπορεύεται είδη μυστικής παρακολούθησης (κοριούς, καταγραφείς πληκτρολόγησης, κρυφές κάμερες κ.λπ.), με την επωνυμία spy727.gr και ίδιο τηλέφωνο με το ενεχυροδανειστήριο.
Την περίοδο του 2012, πριν από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι που παρέχει, με το αζημίωτο, προστασία σε «συνταξιούχους που θέλουν να σηκώσουν τη σύνταξή τους αλλά φοβούνται την εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών». Σπαρταριστά είναι τα βίντεο που έχει αναρτήσει πιθανόν ο ίδιος ο Μπουγάς στο youtube (μέσω της ιστοσελίδας kallithea press).
Σε τηλεοπτικές εκπομπές ο Τρύφων Μπουγάς δίνει ζωντανά συνέντευξη από τον δρόμο, μαζί με μαυροντυμένους κρανοφόρους, «δικά μας παιδιά που ξέρουν πολεμικές τέχνες», που προσομοιάζουν εξαιρετικά με τους χρυσαυγίτες οι οποίοι την ίδια περίοδο πρωταγωνιστούσαν στα στημένα ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» δήθεν να βοηθάνε γιαγιούλες στα ΑΤΜ.
Η τιμή που χρεώνει για προστασία είναι «μόλις 20 ευρώ την ώρα και 50 για μεταφορά με τζιπ, ενώ στους πρώτους 20 που θα τηλεφωνήσουν στην εκπομπή σας θα τους προστατεύσουμε δωρεάν».
Επίσης διατηρεί γραφείο κηδειών στο όνομα της κόρης του, στον ίδιο δρόμο με το ενεχυροδανειστήριο - ενώ και η αισθητική του προεκλογικού του υλικού θυμίζει έντονα κηδειόχαρτο.
Ν.Δ.-ΛΑΟΣ-Χ.Α.





Οσο για την πολιτική διαδρομή του Τρύφωνα Μπουγά, είναι εξίσου πολυσχιδής, ενώ οι κακές γλώσσες με ευκολία θα τον αποκαλούσαν πολιτικό γυρολόγο: πρώην στέλεχος της Ν.Δ., με τη φήμη του «σαμαρικού», συντάχθηκε μετά με τον Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ, πριν καταλήξει στη Χρυσή Αυγή. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου πρώτη φορά το 1994, ενώ έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος.
Το 2015 κατεβαίνει υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή στις βουλευτικές εκλογές και με την «Ελληνική Αυγή» στο Φάληρο στις δημοτικές εκλογές - όπου και εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος.
Στις αρχές του 2018 πρωτοστάτησε στις σκοταδιστικές διαμαρτυρίες για το κόκκινο γλυπτό «Phylax», στο Φάληρο, το οποίο τελικά βανδαλίστηκε. Δημότες της Καλλιθέας εκτιμούν ότι η μεταγραφή του Μπουγά ως επικεφαλής του χρυσαυγίτικου συνδυασμού στον δήμο τους έγινε με εντολή Μιχαλολιάκου.
Η προεκλογική του εκστρατεία, με το σύνθημα «Καλλιθέα Καθαρή και Ελληνική», έχει ξενοφοβικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, ενώ δίνει ρέστα στη ρουσφετολογία μόνο για... ομογενείς: «Η δημοτική μας παράταξη προτίθεται να εξασφαλίσει μέσω της Υπηρεσίας Καθαριότητας-Περιβάλλον θέσεις εργασίας σε 600 αδέρφια μας παλιννοστούντες Πόντιους ομογενείς και ομογενείς που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια, πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων». 
Φυσικά, αυτό είναι και παράνομο, καθώς κάνει διακρίσεις λόγω καταγωγής, και αδύνατο, αφού ο αριθμός είναι εξωφρενικός (συνολικά η Καλλιθέα έχει περίπου 900 δημοτικούς υπαλλήλους). Τι είναι όμως μερικά ψέματα αν είναι να κερδίσεις την ψήφο της πολυπληθούς ποντιακής ομογένειας της Καλλιθέας, μέρος της οποίας φλερτάρει επικίνδυνα με την Ακροδεξιά;

Γράφει: Αφροδίτη Τζιαντζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.