4.4.19

Βαρύ κατηγορητήριο για τον ναζιστή μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας

Κατηγορίες για 50 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 39 απόπειρες ανθρωποκτονίας που συνδέονται με τις τρομοκρατικές ενέργειες σε δύο τεμένη της πόλης Κράισττσερτς τη 15η Μαρτίου απαγγέλθηκαν στον 28χρονο νεοναζί Μπρέντον Τάραντ.

Ο Τάραντ, που είναι οπαδός της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής, πρόκειται να εμφανιστεί αύριο ενώπιον δικαστηρίου της Κράισττσερτς μέσω βιντεοσύνδεσης με το Όκλαντ, όπου κρατείται, στη μοναδική φυλακή υψίστης ασφαλείας της Νέας Ζηλανδίας.
Είναι η δεύτερη φορά που θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου αφότου σκότωσε 50 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 48 στα δύο τεμένη. Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία, την επομένη του μακελειού, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για μόνο έναν φόνο, καθώς οι αρχές ήθελαν να κινηθούν γρήγορα και να προσθέσουν στη συνέχεια τις νέες κατηγορίες. Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις αρχές εάν θα του ασκηθεί δίωξη για τρομοκρατία.
Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα εθνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης να τραβήξουν τηλεοπτικά πλάνα ή φωτογραφίες ή να ηχογραφήσουν την αυριανή συνεδρίαση. Έχουν εκφραστεί ανησυχίες πως ο Τάραντ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη δίκη σαν πλατφόρμα για να διαδώσει τις ρατσιστικές του απόψεις, όπως ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο νορβηγός ακροδεξιός τρομοκράτης που δολοφόνησε 77 ανθρώπους το 2011.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο κατηγορούμενος δεν απαιτείται να δηλώσει αθώος ή ένοχος, αλλά θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη νομική εκπροσώπησή του. Στην πρώτη διαδικασία ο 28χρονος είπε ότι δεν θέλει συνήγορο και θα χειριστεί ο ίδιος την υπεράσπισή του.





Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας υιοθέτησε σκλήρυνση της νομοθεσίας για τα όπλα. Συνολικά 119 βουλευτές έδωσαν το πράσινο φως στο νομοσχέδιο, το οποίο θα υποβληθεί σε άλλες δύο ψηφοφορίε και προβλέπει κυρίως την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων στρατιωτικού τύπου. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισε μόνον ένας βουλευτής.
Και άλλα μέτρα αναμένεται να ληφθούν πριν από το τέλος της χρονιάς, μεταξύ των οποίων, η δημιουργία μητρώου όπλων, η ενίσχυση των ελέγχων πριν από την παράδοση αδειών οπλοφορίας, όπως και η σκλήρυνση των όρων για τις αποθήκες όπλων.
Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας υπολογίζει σε 13.500 τα ημιαυτόματα όπλα στρατιωτικού τύπου που έχουν στην κατοχή τους πολίτες, σε μια χώρα όπου τα όπλα που υπάρχουν υπολογίζονται εν γένει σε 1,5 εκατ.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι προτίθεται να σκληρύνει τη νομοθεσία που αφορά την υποκίνηση του μίσους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.