2.4.19

Γιάγια Τουρέ: «Ερχόταν να με δει ο πατέρας μου και έφευγαν οι διπλανοί του γιατί ήταν μαύρος»!

Συγκλονιστική αναφορά του Γιάγια Τουρέ στα όσα βίωσε λόγω του χρώματός του και του φαινομένου του ρατσισμού στην Ουκρανία όταν αγωνιζόταν στη Μέταλουρκ Ντόνετσκ. «Έφευγαν δίπλα από τον πατέρα μου γιατί ήταν μαύρος, έκαναν συνεχώς ήχους μαϊμούδων»!


Σε συνέντευξη που παραχώρησε και στην οποία ανέλυσε το θέμα των διακρίσεων έτσι όπως το βίωσε όσο καιρό βρισκόταν στο ουκρανικό ποδόσφαιρο, ο Γιάγια Τουρέ θυμήθηκε τις μέρες που έβαζε τα κλάματα, έπαιρνε τηλέφωνο τον πατέρα του για να πάρει δύναμη κι όταν είχε το στήριγμά του στην εξέδρα, έβλεπε τον κόσμο γύρω του ν' απομακρύνεται επειδή ήταν μαύρος!
«Αισθανόμουν εξευτελισμένος και νευριασμένος. Οι ήχοι μαϊμούδων είναι το χειρότερο πράγμα. Το συνήθισα, αλλά μετά άρχισαν να τραγουδούν από τις εξέδρες “μαύρο σκ#%^@, μαύρο σκ#%@”. Ήταν δύσκολο και θυμάμαι ότι έπαιρνα τον πατέρα μου τηλέφωνο κλαίγοντας και του έλεγα τι συνέβαινε. 
Μου έλεγε “συνέχισε να παίζεις και να είσαι δυνατός”. Δεν ήθελε να με δει να επηρεάζομαι απ' όλο αυτό. Μια μέρα ήρθε στο γήπεδο να με δει κι εκεί που κάθισε άρχισαν ν' απομακρύνονται από δίπλα του. Αναρωτήθηκε αν ... μύριζε άσχημα αλλά του είπα ότι το έκαναν επειδή απλά ήταν μαύρος. Τότε κατάλαβε τι περνούσα και πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση.

Ακόμα κι όταν έχεις προετοιμάσει τον εαυτό σου για κάτι τέτοιο, πάλι σοκάρεσαι από αυτό που αντικρίζεις στις εξέδρες στα γήπεδα. Γι' αυτό κι εκπλήσσομαι με την ψυχραιμία που επιδεικνύει ο Ραχίμ Στέρλινγκ. Είναι σαν μικρός αδερφός μου και του αξίζει το βραβείο του ποδοσφαιριστή της χρονιάς. 
Πρέπει να γίνει κάτι για να καταλάβουν οι οπαδοί ότι εμείς οι ποδοσφαιριστές αξίζουμε σεβασμό και απλά θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας στο γήπεδο. Αν ένας παίκτης δεχθεί ρατσιστική επίθεση, τότε θα πρέπει ν' αποχωρεί και να φεύγει και η ομάδα μαζί του και ο κόσμος που δεν θέλει να βλέπει τέτοια πράγματα! Πρέπει να γίνει κάτι για να ταρακουνηθούν όλοι» είπε ο Ιβοριανός πρώην σούπερ σταρ του Ολυμπιακού, της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ Σίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.