10.4.19

«Ο νοσηλευτής γλίτωσε από τύχη»

Καταπέλτες εναντίον του χρυσαυγίτη κατηγορούμενου Ματθαίου Μερμηγκούση ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας που εξετάστηκαν για την επίθεση του πρώτου εναντίον του νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη.

Χθες, πρώτη ημέρα της δίκης, ο εισαγγελέας κάλεσε εκτάκτως ως μάρτυρα τον διευθυντή της εφημερίδας «Αλήθεια» Γιάννη Τζούμα, ο οποίος είχε καταγράψει σε βίντεο τη στιγμή της επίθεσης εις βάρος του νοσηλευτή.
«Ο Γιάννης Κουτσοδόντης τη γλίτωσε από τύχη» τόνισε ο Γιάννης Τζούμας, περιγράφοντας τη στιγμή που ο Μερμηγκούσης επιτέθηκε και προσπάθησε να κλοτσήσει στο πρόσωπο τον πεσμένο στο έδαφος Γιάννη Κουτσοδόντη.
Οπως είπε και αποδεικνύεται από το βίντεο, η κλοτσιά πέρασε ξυστά από το κεφάλι του θύματος, χάρη στην επέμβαση τρίτων ατόμων που προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τον σωματώδη και γνώστη πολεμικών τεχνών Ματθαίο Μερμηγκούση. «Θα θυμάμαι αυτή τη σκηνή σε όλη μου τη ζωή», τόνισε, υπογραμμίζοντας τον αρχηγικό ρόλο του κατηγορούμενου σε επεισόδια εναντίον προσφύγων τόσο στο λιμάνι όσο και γύρω από το δημαρχείο, όταν εξαιτίας αυτών είχε συλληφθεί και καταδικαστεί.
Οπως μάλιστα συμπλήρωσε ο μάρτυρας, στο λιμάνι η αρχηγική παρουσία και ρόλος του κατηγορούμενου είχε αποδειχτεί όταν, απευθυνόμενος στους τότε αστυνομικό διευθυντή και λιμενάρχη Χίου, τον Απρίλιο του 2016, είχε πει «Ή θα καθαρίσετε εσείς ή θα καθαρίσουμε εμείς», εννοώντας να διώξουν τους πρόσφυγες από τον χώρο του λιμανιού.
Ο δις καταδικασθείς για ρατσιστική επίθεση εναντίον προσφύγων και για την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Γιάννη Στεβή, λίγο νωρίτερα είχε ακούσει και το θύμα της επίθεσης, Γιάννη Κουτσοδόντη, να περιγράφει συνολικά τη δράση του εναντίον προσφύγων, που κορυφώθηκε εκείνη την ημέρα, όταν ο δράστης πήρε τη μάνικα από τα χέρια των πυροσβεστών και την έστρεψε πάνω στο πλήθος, πριν στραφεί εναντίον και του ιδίου, που ήταν εκεί ως εντεταλμένος του νοσοκομείου Χίου, για τον συντονισμό της μεταφοράς τυχόν τραυματιών από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στον προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας.

Η στιγμή της επίθεσης

Με την ίδια ένταση κατέθεσε εναντίον του κατηγορούμενου και η αυτόπτης μάρτυρας Χριστίνα Σπύρου που, περιγράφοντας τη στιγμή της επίθεσης, τόνισε ότι πρώτα ο κατηγορούμενος επιτέθηκε με τα χέρια στον Γιάννη Κουτσοδόντη, τον έριξε κάτω, έπεσε πάνω του και συνέχισε να τον χτυπάει στο κεφάλι, πριν τον απομακρύνουν κάποιοι άλλοι.
Οπως είπε η ίδια, ο Μερμηγκούσης λίγο νωρίτερα είχε επιτεθεί εναντίον ενός νεαρού πρόσφυγα, γεγονός που την οδήγησε να παρέμβει και εκείνη, φωνάζοντας στον κατηγορούμενο «Τι κάνεις εκεί;».
Θυμίζουμε ότι στη συνέχεια είχε παρέμβει ο Γιάννης Κουτσοδόντης, προσπαθώντας να προστατεύσει τον χτυπημένο νεαρό, με αποτέλεσμα εκείνος να στραφεί εναντίον του. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

Γράφει: Γιώργος Παγούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.