13.3.19

Η Espresso δεν ντράπηκε για τίποτε

Λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη της Μάγδα Φύσσα στην ΕΡΤ, η Espresso κρίνει σκόπιμο να δημοσιεύσει συνέντευξη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου στο φύλλο του Σαββατοκύριακου.

Η συνέντευξη χαρακτηρίζεται «καταιγιστική», διαφημίζεται στο πρωτοσέλιδο και μάλιστα πάνω από το όνομα της εφημερίδας με επιλεγμένη δήλωση σε μπλε φόντο: “Δεν ντρέπομαι για τίποτε”.
Η εφημερίδα που έχει αρκετά μεγάλο κοινό για τα δεδομένα των εφημερίδων λόγω των καθημερινών κίτρινων δημοσιευμάτων που φιλοξενεί, όπως και πολλών fake news, γράφεται σήμερα στην ιστορία ως ένα ακόμη μέσο που επηρεάζει θετικά στην άνοδο του ναζιστικού ρεύματος στη χώρα μας.
Η απόφαση να δημοσιευτεί η συνέντευξη σε αυτό το χρονικό σημείο δεν μοιάζει τυχαία.
Δημοσιεύεται λίγο μετά τη συνέντευξη της Μάγδας Φύσσα, δύο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, αλλά και εν μέσω της δίκης της Χρυσής Αυγής που μπαίνει σιγά-σιγά στην τελική της ευθεία.
Η απόφαση να διαλέξει η εφημερίδα αυτό τον τίτλο για το πρωτοσέλιδό της επίσης δεν δείχνει τυχαία και απευθύνεται κυρίως στους χιλιάδες περαστικούς που θα τύχει απλά να περάσουν από το περίπτερο.  Στόχος, να εντυπωθεί το μήνυμα ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής είναι περήφανος για τις πράξεις του και για να είναι περήφανος.. “ε δεν μπορεί..” .
Αυτό το “ε.. δεν μπορεί” είναι αρκετό για να κάνει σημαντική μερίδα του κόσμου να δει ξανά τον Μιχαλολιάκο με άλλο μάτι ή να τον δικαιολογήσει για όλα όσα με βάση αδιαμφισβήτητα στοιχεία του προσάπτονται.
Δεν είναι απλά μια εμπορική ατάκα το “δεν ντρέπομαι για τίποτε”, αλλά μια ατάκα που απενοχοποιεί τους ναζί από τα αναρίθμητα εγκλήματα τους, τα οποία διαπράττουν στο όνομα του αγώνα που δήθεν δίνουν απέναντι στο σύστημα και της αγάπης που δήθεν έχουν για την πατρίδα, χωρίς να εξαιρούνται οι δολοφονίες.
Στην ουσία λένε μέσω της συνέντευξης δια στόματος Μιχαλολιάκου: “Δεν ντρεπόμαστε για τίποτα, δεν ντρεπόμαστε που δολοφονήσαμε τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν”.
Η Espresso εφημερίδα του στιγμιαίου καφέ συμβάλλει κι αυτή από την πλευρά της, μέσα από τη σώνει και ντε νομιμοποίησή της των ναζί στην καθημερινότητά μας, να έρθει μια καταστροφή που δεν θα είναι στιγμιαία. Τα φύλλα της δεν μοσχοβολούσαν έτσι κι αλλιώς, σήμερα όμως αναδύεται η απόλυτη δυσωδία.
Στην τελική πρόκειται για ένα περιβάλλον ιδανικό για να δώσει ένας ναζί συνέντευξη. Από την άλλη είναι εντυπωσιακό ότι μια εφημερίδα, ακόμη και κουτσομπολίστικη, αποδέχεται αυτή την ιδιότητα για τον εαυτό της. Το μεγάλο στοίχημα φυσικά, είναι να μη δέχεται να κολυμπά και ο αναγνώστης στον ίδιο βούρκο.
*Το σχετικό πρωτοσέλιδο περιγράφεται μόνο στο άρθρο και δεν συμπεριλαμβάνεται, καθώς η πρόθεση είναι να μην αναπαραχθεί περαιτέρω, έστω και αν γίνεται αρνητική του παρουσίαση.

Γράφει:Κώστας Παπαντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.